2.3.2012 12:32

Από ευλογία … κατάρα

Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΟΥΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ «ΝATURA» ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σε λίγο δε, δεν αποκλείεται να γίνει η αιτία ο Δήμος να καταβάλλει και πρόστιμα από την ανεξήγητη εμμονή του, διαχρονικά, να εκκινήσει τις πρωτοβουλίες σύστασης και λειτουργίας Φορέα Διαχείρισης για μια έκταση που καλύπτει σχεδόν όλη τη βόρεια επιφάνεια του, από τη Βολισσό μέχρι και τα Καμπιά.
Μέχρι σήμερα η ζώνη Natura παρουσιάζονταν από τους αιρετούς – υπεύθυνους της περιοχής ως ανυπέρβλητο εμπόδιο ανάπτυξης, μέθοδος, δήθεν, των οικολογούντων για να κρατήσουν ατόφια και άθικτη την εικόνα της. Στην επίκληση της ζώνης σκόνταψαν σειρά προτάσεων ανάπτυξης, εμφανίζοντας ως «μπαμπούλα» το δίκτυο «Natura 2000».
Τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτεται ότι η υπαγωγή της περιοχής στο δίκτυο θα μπορούσε να ήταν η σωτηρία της, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσουν Φορείς Διαχείρισης αποκλειστικά για αυτές. Ούτε οι προγενέστερες αρχές του Δήμου Αμανής, ούτε η σημερινή δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη σύστασης του Φορέα. Καλύπτονται πίσω από την αδιευκρίνιστη δικαιολογία ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και δύσκολη κι αφήνουν την περιοχή χωρίς τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί πηγές ευρωπαϊκών πόρων που της ανήκουν.
Η, πραγματική αυτή τη φορά, απειλή προέρχεται από την Κομισιόν. Ο αρμόδιος επίτροπος για το περιβάλλον κ. Potocnik, απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, επισημαίνει ότι : «Η Επιτροπή υποστηρίζει τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα βάσει της εθνικής νομοθεσίας, ως πολύτιμα μέσα προώθησης της αποτελεσματικής προστασίας και διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000» και καταλήγει τονίζοντας ότι: «η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες των αρμόδιων ελληνικών αρχών, παρέχοντας συνδρομή όπου ενδείκνυται και εξετάζοντας το ενδεχόμενο να κινήσει δικαστικές διαδικασίες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας περί προστασίας της φύσης που αφορούν τη διαχείριση του δικτύου NATURA 2000».
Με λίγα λόγια προειδοποιεί ότι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος και ότι, έτσι όπως πάει, ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο θα μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής προστίμων. Να σημειωθεί ότι στα αζήτητα της δημοτικής αρχής παραμένει και η πρόταση που έχει εδώ και ένα χρόνο η Κίνηση Εθελοντικής Προσφοράς για την Αμανή «19» για τη σύσταση ειδικού φορέα διαχείρισης της περιοχής. Καλύτερο να είναι όλα στον αυτόματο…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ