12.3.2013 14:08

Από το 2004 υπήρχε μελέτη για την ανάπλαση του «Λύκου»

-«ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ», ΑΠΑΝΤΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Από το 2004 βρίσκεται στη διάθεση του Δήμου Χίου μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής Κασαπάκη (πρώην πιτσαρία Λύκου) και μάλιστα εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

Την μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής που ο Δήμος είχε παραγγείλει και είχε πληρώσει, έφεραν στο προσκήνιο οι αρχιτέκτονες Γ. Πασχαλίδης και Γ. Λουκάς που είχαν αναλάβει την σύνταξή της.

Οι ίδιοι εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι ενώ υπήρχε η συγκεκριμένη μελέτη, στο ρεπορτάζ του «π» παρουσιάσθηκε μακέτα με άλλο σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής, (είχε σταλεί από το Δήμο Χίου), ενώ παράλληλα ζητούν διευκρινήσεις από την Δημοτική Αρχή αναφορικά με το ενδεχόμενο η μελέτη του 2004 να μην εφαρμοστεί.

« Η παραπάνω μελετητική ομάδα μελέτησε το σύνολο της παραλιακής ζώνης Μπέλλα Βίστα έως το γεφύρι του ποταμού Παρθένη, με τις υποδείξεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου σε μία προσπάθεια ανάδειξης του νότιου παραλιακού μετώπου της πόλης. Η αποσπασματική νέα μελέτη μας βάζει σε υποψίες εάν ο Δήμος έχει πρόθεση ανάδειξης της περιοχής ή να εξυπηρετήσει αποσπασματικά συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Η περιοχή δεν έχει ανάγκη να φορτωθεί αποκλειστικά με ένα ακόμα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, αλλά επεμβάσεις προς ανάδειξη όλης της παραλιακής ζώνης ως χώρου περιπάτου, δραστηριοτήτων και κατασκευής ποδηλατοδρόμου όπως προβλέπει η αρχική εγκεκριμένη μελέτη σε όλο τον νότιο παραλιακό άξονα της πόλης», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ολοκληρωμένη ανάπλαση

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες που παρέχουν στην επιστολή τους οι δυο αρχιτέκτονες, η μελέτη για τη θέση της πιτσαρίας «Λύκος» εμβαδού 2320,00 τ.μ. προέβλεπε την δημιουργία παιδικής χαράς με: υπαίθριο θεατράκι, λιμνούλα, κρεμαστή σχοινένια γέφυρα, πέργκολα σκίασης, ξύλινα παγκάκια, ξύλινη θαλασσινή προβλήτα θέασης, προστατευτικό κιγκλίδωμα-στηθαίο, αναψυκτήριο, «κομμένη» ξύλινη ψαράδικη βάρκα, πολλαπλός παιδότοπος, συγκρότημα ξύλινων παιδικών σπιτιών, μεμονωμένα σπιτάκια, αποθήκη, βρύση, αλέα, χώρος στάθμευσης ποδηλάτων, τεχνητό λοφάκι με χιώτικα φυτά, παιδότοπος (παιδιά 6-12 ετών), παιδότοπος (παιδιά έως 6 ετών).

«Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα της ανάπλασης του χώρου, που δημοσιεύεται στο φύλο της εφημερίδας, δεν περιλαμβάνεται τίποτε από τα προβλεπόμενα της ανωτέρω μελέτης.

Για χώρο στάθμευσης η μελέτη στο σύνολο της ανάπλασης της Μπέλλα Βίστας προέβλεπε δύο σημεία:

1) πολύ πριν την πιτσαρία, στην αρχή της διαδρομής, εμβαδού 100,00 τ.μ. με θέση έξη αυτοκινήτων και

2) μετά την πιτσαρία, εμβαδού 250,00 τ.μ. με θέση δέκα αυτοκινήτων.

Κατόπιν τούτου ζητούμε από τους υπευθύνους επίσημη διευκρίνηση για την αλλαγή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ως προς τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου», αναφέρουν οι κύριοι Λουκάς και Πασχαλίδης.

«Δεχόμαστε προτάσεις πολιτών»

Σύμφωνα με τον Δήμο Χίου η πρόταση των παραπάνω αρχιτεκτόνων είναι ενεργή και έχει ληφθεί υπόψη για το σχεδιασμό που θα ακολουθηθεί στην περιοχή. Ωστόσο όπως αναφέρεται, τα σχέδια που εστάλησαν στα Μέσα αποτελούν προτάσεις πολιτών και επίσης βρίσκονται στη διάθεση του Δήμου. Όλα όπως τονίζεται θα εξαρτηθούν από το κόστος που θα έχουν οι προβλεπόμενες εργασίες ανάπλασης καθώς οι πιστώσεις θα βαρύνουν τον δημοτικό προϋπολογισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά του Δημοτικού Οργανισμού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ