24.1.2013 8:32

«Απαξιώνεται η λειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Σ. ΧΑΛΒΑΤΖΗ

 

Στο στόχαστρο του Σ. Χαλβατζή μπήκαν οι κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα του εξυγχρονισμού των δημόσιων ΚΤΕΟ που ως αποτέλεσμα είχαν την παύση έκδοσης πιστοποιητικών για οχήματα επαγγελματικού κυρίως τύπου.

Στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Χαλβατζής εκ μέρους του ΚΚΕ αναφέρει:

 

«Σε συνέχεια του ν. 4070/2012 και μετά από σκόπιμες καθυστερήσεις και παλινωδίες των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εκδόθηκε η αριθμ. Οικ./274/14/ 03-01-2013 απόφαση με την οποία γνωστοποιούσε ότι τα μη πιστοποιημένα Δημόσια ΚΤΕΟ απαγορεύεται να διενεργούν Τεχνικούς Ελέγχους και να εκδίδουν Δελτία Τεχνικού Ελέγχου, δηλαδή επί της ουσίας παύει τη λειτουργία τους.

Προηγήθηκε σωρεία υπουργικών αποφάσεων περί διαπίστευσης αρχικά και πιστοποίησης στη συνέχεια, με άχρηστες και δυσλειτουργικές προμήθειες μηχανογραφικών συστημάτων και μηχανημάτων, που όλες όμως είχαν στο κέντρο του σχεδιασμού και προγραμματισμού τους την απαξίωση της λειτουργίας των Δημόσιων ΚΤΕΟ και την επέκταση των αρμοδιοτήτων των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Είναι χαρακτηριστική η σκόπιμη καθυστέρηση χορήγησης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, προς τα ΚΤΕΟ των Περιφερειών της χώρας, παρά τα σχετικά αιτήματα, των απαραίτητων στοιχείων πληροφορικού συστήματος, διακρίβωσης μηχανημάτων, λογισμικού συντήρησης κλπ., στοιχείων που ήταν αναγκαία για να προχωρήσει η προβλεπόμενη από τον ν. 4070/2012 πιστοποίηση.

Χαρακτηριστική των προθέσεων του Υπουργείου επίσης είναι και η εξέλιξη της τροπολογίας που κατέθεσε με τους συναρμόδιους υπουργούς στη Βουλή, στις 14/12/12, προκειμένου να τροποποιηθεί η διάταξη του άρθρου 185 του ν.4070/2012 και να δοθεί παράταση (1) χρόνου για διαπίστευση των ΚΤΕΟ και την οποία απέσυρε χωρίς αιτιολόγηση στις 18/12/12. Αντί αυτού στις 28/12/2012 υπογράφτηκε η αριθμ. 5532/5732/2012 απόφαση με την οποία δίνεται παράταση χρόνου στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ μέχρι τις 30/6/2013, για τον εξοπλισμό τους.

Με την αριθμ. Οικ./274/14/03-01-2013 απόφαση του Υπουργού Α.Α.Υ.Μ.&Δ. οδηγούνται τα Δημόσια ΚΤΕΟ μέσα από την αναστολή λειτουργίας τους στην απαξίωση και στο κλείσιμο, στην απαξίωση δημόσιας περιουσίας εκατομμυρίων ευρώ (μηχανολογικός εξοπλισμός), στην απώλεια δημοσίων εσόδων πολλών εκατομμυρίων, στην απώλεια μόνιμων θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα ΚΤΕΟ και στην ουσιαστική αφαίρεση άλλης μιας αρμοδιότητας από τους ΟΤΑ β΄ βαθμού της χώρας, ενώ ταυτόχρονα παραδίδεται η οδική ασφάλεια, η αντιρρύπανση και τα σχετικά έσοδα βορά στην κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων των ΚΤΕΟ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να ανακαλέσει τις σχετικές διατάξεις και να δώσει παράταση εύλογου χρόνου για την πιστοποίηση των Δημόσιων ΚΤΕΟ, με όλα τα σχετικά τεχνικά στοιχεία, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη λειτουργία τους».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ