22.2.2016 16:47

Αντισταθμιστικά οφέλη για τον τουρισμό ζητά ο Μ. Βουρνούς

ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΩΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Δέσμη μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός της Χίου στις ευρωπαϊκές αγορές, στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή καθώς και στην εσωτερική αγορά ώστε να καλυφθούν τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι επιπτώσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, προτείνει στους αρμόδιους υπουργούς με επιστολή του ο Μανώλης Βουρνούς.  

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες του νησιού, την συνάντηση με τον Ολλανδό πρέσβη, τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς και αφουγκραζόμενος το κλίμα που διαφάνηκε στις εκθέσεις τουρισμού, τους προηγούμενους δύο μήνες, όπως και τα μηνύματα που έρχονται από τους tour operator, σχετικά με τις πτήσεις charter στο νησί μας, ο Δήμαρχος Χίου προτείνει στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού συγκεκριμένες, άμεσες, στοχοθετημένες ενέργειες.

Οι ενέργειες αυτές έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ανά γεωγραφική περιοχή και προτείνεται να λειτουργήσουν επικουρικά στις ενέργειες του Δήμου Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Χίου και των λοιπών επαγγελματικών φορέων.

Τι προτείνει ο Μανώλης Βουρνούς

Σε ό,τι αφορά στις Ευρωπαϊκές χώρες, ο Δήμος εκτιμά ότι  δεν υπάρχει ο χρόνος να ανακτηθούν οι πρόσφατες απώλειες για το καλοκαίρι του 2016 κι έτσι ο σχεδιασμός παραπέμπεται για το 2017.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Χίου προτείνει:

  • Τεχνική υποστήριξη για την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης, προσαρμογή των κατάλληλων μηνυμάτων και προβολή τους.
  • Συμμετοχή στο Routes Development Forum 2016 (23-26 Απριλίου 2016) για την ανάπτυξη νέων αεροπορικών συνδέσεων το έτος 2017.
  • Παροχή προσωρινών κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες που πετούν στη Χίο από το εξωτερικό, είτε με τη μορφή συνδιαφήμισης, είτε με τη μορφή μείωσης ή και κατάργησης των φόρων αεροδρομίου για τους επιβάτες, προκειμένου να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος που προκαλείται από την υστέρηση των υποδομών του αεροδρομίου της Χίου.  Υπενθυμίζεται ότι, λόγω του μικρού μήκους του διαδρόμου τα αεροπλάνα προσεγγίζουν αναγκαστικά και σε δεύτερο αεροδρόμιο (double touch).  Επίσης, λόγω του ούτως ή άλλως, χαμηλού πλήθους αφίξεων στο αεροδρόμιο της Χίου, η απώλεια εσόδων για την ΥΠΑ θα είναι σχετικά μικρή.

Για την Τουρκία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής ο Δήμαρχος προτείνει:

  • Τεχνική υποστήριξη για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς, προσαρμογή των κατάλληλων μηνυμάτων και προβολή τους.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης visa σε Τούρκους πολίτες, διατήρηση πιλοτικού προγράμματος χορήγησης visa Schengen στις πύλες εισόδου.
  • Επέκταση του παραπάνω πιλοτικού προγράμματος χορήγησης visa σε πολίτες χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως για παράδειγμα το Ιράν, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες της περιοχής, από όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συνεργασία.

Τέλος για την εσωτερική αγορά της Ελλάδας προτείνει την ένταξη της Χίου σε ειδικά προγράμματα εσωτερικού τουρισμού, όπως κοινωνικά, εκπαιδευτικά, τρίτης ηλικίας κτλ.

Η επιστολή καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η Χίος, παρά την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού και την ελάχιστη αρνητική δημοσιότητα, δεν έχει τα αντίστοιχα οφέλη στον τουρισμό, αφού τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν μπει συνολικά σε “καραντίνα” από την Ευρωπαϊκή τουριστική αγορά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ