26.7.2016 10:17

Αντιπυρική θωράκιση της Περιφέρειας ζητάει η ΛΑΣ Βορείου Αιγαίου

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου απέστειλε η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου ζητώντας να συζητηθεί σε έκτακτο συμβούλιο η αντιπυρική θωράκιση της Περιφέρειας.  Παράλληλα κατηγορούν την Περιφερειακή Αρχή για εγκληματική αμέλεια καθώς τον Μάιο του 2015 είχαν απορρίψει αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου για συζήτηση του θέματος της δασοπροστασίας με την αιτιολογία ότι είναι θέμα της Πυροσβεστικής.

Στην επιστολή αναφέρουν:

«Θα ενημερωθήκατε ίσως για την νέα καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στη Νότια Χίο καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον, καλλιέργειες (κυρίως μαστιχόδενδρα και ελιές) και άλλα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων.

Αυτή η πυρκαγιά έρχεται ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη στη Χίο, που είχε χαρακτηριστεί ως βιβλική και είχε πλήξει και την περιοχή που πλήττεται και σήμερα.

Είμαστε υποχρεωμένοι αυτές τις στιγμές, όπως και τότε, να διαπιστώσουμε  ότι παρά την αυταπάρνηση με τη οποία δίνουν τη μάχη οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι της περιοχής, και αυτή η φωτιά μας βρίσκει τραγικά και ασυγχώρητα  απροετοίμαστους σε εξοπλισμό και υποδομές πυροπροστασίας (ζώνες πυρασφάλειας, δασικούς δρόμους, επιπλέον δεξαμενές με εξασφαλισμένη τροφοδοσία νερού,  κλπ.).

Είναι γνωστές οι εγκληματικές ελλείψεις σε σύγχρονα εναέρια και επίγεια μέσα, σε προσωπικό (κυρίως μόνιμο) και εξοπλισμό. Για τις ελλείψεις αυτές τεράστιες και αποκλειστικές είναι οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων –και της σημερινής- διότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις του ΚΚΕ, στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, καθώς και άλλων φορέων δεν πήραν κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο. Προφανώς είχαν και έχουν προτεραιότητα οι παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και στους δανειστές και όχι οι δαπάνες για την προστασία μας από τη φωτιά.

Τεράστιες όμως είναι και οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής (της προηγούμενης και της σημερινής)  η οποία, παρά το ότι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει πληγεί επανειλημμένα από τη φωτιά με τεράστιες καταστροφές –και σε ανθρώπινες ζωές- δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη κάλυψη των ελλείψεων που είναι στην ευθύνη της, αλλά ούτε άσκησε κάποια πίεση – απ’ όσο γνωρίζουμε- προς την Κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις δικές της ευθύνες.

Θα θυμίσουμε εδώ, ότι η σημερινή Περιφερειακή Αρχή απέρριψε αρχικά την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου (13 Μαΐου 2015) να ασχοληθεί το Π. Συμβούλιο με το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της δασοπυροπροστασίας (με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων) με το σαθρό και  απίθανο επιχείρημα ότι αυτή είναι στην ευθύνη της Πυροσβεστικής !!!! Επανήλθαμε ωστόσο στο αίτημά μας  (19-07-2015) υπενθυμίζοντας ότι η Πυροσβεστική έχει αποκλειστικά την επιχειρησιακή ευθύνη και όχι για τα υπόλοιπα, που είναι βεβαίως καθοριστικής σημασίας., και τότε εδέησε να το συμπεριλάβει στην η/δ της συνεδρίασης της 24ης Ιουνίου 2015, όχι για να συζητηθεί ουσιαστικά και σε βάθος το θέμα αλλά χωρίς τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, για «ενημέρωση» των περιφερειακών Συμβούλων για  τις διάφορες συσκέψεις και σχεδιασμούς επί χάρτου και ορισμένα  ελάχιστα έργα, που κι αυτά δεν έγιναν.

Σημειώνουμε ακόμη ότι και  η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου την περασμένη περίοδο, χωρίς όμως η Δημοτική Αρχή να επεξεργαστεί ένα ουσιαστικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας ή να πιέσει και ή ίδια  για να υλοποιηθούν τα όσα αποφασίστηκαν τα περασμένα χρόνια και έμειναν στα χαρτιά.

Δυστυχώς, από την προηγούμενη πυρκαγιά του 2012 στη Χίο μέχρι τη σημερινή, δεν έγινε , όπως σημειώσαμε παραπάνω, ουσιαστικά τίποτα, που να θωρακίζει έστω στοιχειωδώς τα νησιά μας από τη φωτιά,  ούτε από την προηγουμένη Περιφερειακή Αρχή ούτε από τη σημερινή. Και αυτό φαίνεται στο μέτωπο της φωτιάς.  Έτσι,  φτάσαμε και φέτος τόσο με την πρόσφατη πυρκαγιά της Σάμου όσο και με τη σημερινή της Χίου να διαπιστώνουμε την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνουν τη μάχη με αυταπάρνηση και με πενιχρά μέσα αλλά δυστυχώς και την ανυπαρξία οποιουδήποτε σοβαρού έργου υποδομής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φωτιάς , με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα..

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας να συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, έστω και τώρα, άμεσα, σε έκτακτη συνεδρίαση του, το κεφαλαιώδες αυτό θέμα της αντιπυρικής θωράκισης των νησιών μας, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε να περιοριζόμαστε στο ρόλο του θεατή", καταλήγει η ανακοίνωση. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ