13.3.2012 10:21

Αντίο καπ. Κυματοθραύστη

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 15.30 Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΧΙΟΥ

Είχε ανεβοκατέβει τα σκαλοπάτια του Οίκου Ναύτου πιο πολύ κι απ’ τους υπαλλήλους του. Σπάνια η περίπτωση για εξυπηρέτηση ατομικών ιατροφαρμακευτικών αναγκών. Έτρεχε μια ζωή για τους άλλους και την εποχή που τον βαστούσαν για τα καλά τα κουρασμένα απ’ τη δουλειά πόδια του και στα ύστερα, όταν το μπαστούνι  εξισορροπούσε κάπως την αδυναμία των ποδιών να κρατήσουν όρθιο το κορμί. Ήξερε πως αυτόν τον ημερήσιο αγώνα συμπαράστασης στο ναυτικό και την οικογένεια του δεν θα τον εξαργύρωνε ποτέ πολιτικά, μα λίγο που τον ένοιαζε. Πληρωμή, και μάλιστα πλουσιοπάροχη, ήταν για εκείνον η ειλικρινής καλημέρα στο δρόμο, το κρέμασμα απ’ τα χείλη του κάθε φορά που τα άνοιγε, για να ακουστεί η χαμηλόφωνη ένταση της φωνής του.

Ο καπετάν Νικόλας Γιόμελος γεννήθηκε και πέθανε προορισμένος να μείνει σύμβολο αγωνιστή στα μέτρα μιας μικρής κοινωνίας. Θα αρνήθηκε προτάσεις αναρρίχησης, που σίγουρα θα του έγιναν, γιατί η σιωπηρή εσωτερική του βοή τον διέταζε δική του αποστολή να παραμείνει η βοήθεια στη χήρα και τα ορφανά του ναυτικού, η απαίτηση αξιοπρεπών συντάξεων για τους απόμαχους της θάλασσας, η βελτίωση των ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη του λοστρόμου, η ενίσχυση της φωνής του ασυρματιστή που χάνει τη δουλειά του. Στάθηκε αληθινός κυματοθραύστης στα πελώρια κύματα που απείλησαν το ναυτικό κόσμο.

Μικρός το δέμας, αδύναμη φωνή, μα γίνονταν θεόρατος δίπλα σε εκείνους που πουλούσαν προσποιητή αγωνιστική διάθεση. Πολύ απλά γιατί:

·          έγινε συνδικαλιστής χωρίς να λείψει ούτε μια στιγμή απ’ τη δουλειά του.

·          μιλούσε τη γλώσσα μας, χωρίς να χρειάζεται να στηρίζει με δεκανίκια απ’ το Μάρξ ή το Μπρεχτ την επιχειρηματολογία του.

·          κυκλοφορούσε με τα πόδια κι ούτε που του πέρασε απ’ το νου να έχει για τις απογευματινές βόλτες του ένα τζιπάκι να βρίσκεται.

·          έφτανε στο ναυτικό έγκαιρα, για να τον ενημερώσει, κι όχι για να καπηλευθεί πολιτικά την οργή του.

·          πετύχαινε, σαν κομμουνιστής, οι υποδείξεις του να γίνονται σεβαστές από όλο το πολιτικό φάσμα.

Διάλεξε να μας εγκαταλείψει την πιο επώδυνη ώρα, τώρα που οι υπουργοί ανακάλυψαν ότι πρέπει να διαλυθεί το σπίτι του, ο Οίκος Ναύτου. Ίσως να έπραξε για άλλη μια φορά σοφά. Ήξερε βαθιά μέσα του ότι προσωπικότητες με τη στόφα του γενιούνται μόνο σε συνθήκες πραγματικής ζέσης κι είπε να κάνει χώρο. Στο κάτω – κάτω, αν ο χιώτικος ναυτικός κόσμος παινεύεται για την ποιότητα του, ας φροντίσει άμεσα να βγάλει τον επόμενο καπ. Νικόλα Γιόμελο.

AKOYΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ