6.6.2013 18:23

Αντιμέτωπος και με το αδίκημα της απιστίας

Με τους εισηγητές των κομμάτων, που είναι όλοι μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, άνοιξε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Ολα τα κόμματα, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις επιμέρους διαφωνίες τους, τάσσονται υπέρ της πρότασης των 54 βουλευτών για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του ίδιου του κ. Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση, σύμφωνα με το protothema.gr.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας μίλησε για ενδείξεις που υπάρχουν κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, που στοιχειοθετούν το αδίκημα περί απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, καλώντας το Σώμα να κάνει δεκτή την πρόταση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την πρόταση, γιατί είναι η ίδια που το κόμμα της είχε καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο και η κυβερνητική πλειοψηφία την είχε απορρίψει χαρακτηρίζοντάς την προπετή. Παράλληλα επέμεινε στη θέση του κόμματός της για ευθύνες και για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και για τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Τόσο ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, όσο και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Παναγιώτης Ρήγας επισήμαναν ότι τότε δεν υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα και τα οποία προέκυψαν από τα γαλλικά έγγραφα, που κατατέθηκαν πρόσφατα στην Επιτροπή και τεκμηριώνουν το αδίκημα της απιστίας για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Πέραν των ποινικών ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου, ευθύνες επίσης που πρέπει να διερευνηθούν, όπως υποστήριξαν, καταλογίζουν τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και στον Βαγγέλλη Βενιζέλο, ο Βασίλης Καπερνάρος από τους ΑΝΕΛ, ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή και ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ.

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου ανέφερε πως όταν έρθει στην Προανακριτική το πόρισμα από το ΣΔΟΕ για τη φορολογική κατάσταση της οικογένειας του κ. Παπακωνσταντίνου, τότε θα διαλυθούν οι υποψίες και θα διαπιστωθεί αν, πράγματι, προκύπτουν ζητήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πολύωρη κατάθεση Πλασκοβίτη

Την Τετάρτη κατέθεσε εκ νέου πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος, στην πολύωρη κατάθεσή του υποστήριξε ότι κατόπιν εντολής του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατέβαλε ο ίδιος προσπάθειες για να παραδοθεί από τις γαλλικές Αρχές η λίστα Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη του κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή ο κ. Πλασκοβίτης είχε υποστηρίξει ότι οι προσπάθειες που έκανε για τη λίστα Λαγκάρντ ήταν τηλεφωνικές.

Την Τετάρτη, ωστόσο, ισχυρίσθηκε ότι στην αρχική του κατάθεση δεν είχε ανατρέξει στα αρχεία του, γι' αυτό και δεν θυμήθηκε να αναφέρει το γαλλικό έγγραφο, από το οποίο προέκυπτε ότι ζητούσε τη γαλλική συνδρομή για φορολογική αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ επικαλούμενος και τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος - Γαλλίας για αποφυγή διπλής φορολόγησης.

Ακόμα, ο κ. Πλασκοβίτης φέρεται να υποστήριξε ότι δεν είχε καμία οπτική επαφή με το CD που παρέλαβε και ότι το ηλεκτρονικό υλικό χειρίστηκε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι τόσο η παραλαβή του επίμαχου CD, όσο και του συνοδευτικού εγγράφου που είχαν την δική του υπογραφή έπρεπε να είχαν πρωτοκολληθεί, καθώς ήταν μια τυπική διαδικασία και πρόσθεσε ότι κακώς δεν έγινε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ