28.3.2012 9:18

Άνθρακες το αποθεματικό του Λιμενικού Ταμείου

- ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΜΟΛΙΣ 31.763 ΕΥΡΩ !

 

Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες το πρωί τον πρόεδρο του νέου Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Στ. Φαρατζή, αφού, πηγαίνοντας στην  Τράπεζα της Ελλάδος για να μεταφέρει τα αποθεματικά του Νομικού Προσώπου στην Εθνική Τράπεζα, με μεγαλύτερο επιτόκιο, κατά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενημερώθηκε ότι από τις 662.274,34 ευρώ που υπήρχαν μέσα στο βιβλιάριο απέμειναν μόλις 202.562 ευρώ.

«Μου είπαν ότι τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν πλέον. Στην πρώτη διαδικασία κουρέματος μειώθηκαν σε 378.717 ευρώ, ενώ στη δεύτερη φάση σε 202.562 ευρώ», αποκάλυψε στον «π» ο κ. Φαρατζής.

Μπλοκάρει και η ανάληψη

Σαν να μην έφθανε αυτό, η νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου έχει να αντιμετωπίσει ακόμα ένα πρόβλημα σε ότι αφορά την ανάληψη και τη μεταφορά των χρημάτων σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Φαρατζής, ό,τι ποσό απέμεινε από τα δύο κουρέματα δεν μπορεί να εκταμιευθεί, αφού, σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του κουρέματος, με αποτέλεσμα να απειλούνται ακόμα και όσα άφησε πίσω της η πιστωτική πράξη της μείωσης του ελληνικού χρέους.

«Ακόμα και οι 202.000 ευρώ δεν μας εγγυάται κανείς ότι δεν θα γίνουν στο τέλος 2 ευρώ. Πρέπει πρώτα, σύμφωνα με την Τράπεζα, να τελειώσει η διαδικασία του κουρέματος,  να δούμε τί ποσό θα απομείνει και έπειτα να το εκταμιεύσουμε. Μέχρι τότε δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε τίποτα», τόνισε ο ίδιος.

Προϋπολογισμός με ψίχουλα

Και ενώ τα βάσανα δεν έχουν τελειωμό για το νεοσύστατο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, η νέα διοίκηση καλείται άμεσα να συντάξει και να ψηφίσει προϋπολογισμό για το 2012.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στον «π» ο κ. Φαρατζής, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να «παίξει μπάλα» με συνολικά  51.736 ευρώ, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν δεσμευμένα χρήματα για αποπληρωμές έργων.

«Μας περισσεύουν 31.763 ευρώ και από αυτά θα πρέπει να πληρωθούν οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων για το Φεβρουάριο- Μάρτιο, η καθαριότητα, το ρεύμα στα λιμάνια, το νερό, το τηλέφωνο και άλλες υποχρεώσεις. Να έρθουν να μας πουν πώς θα συντάξουμε προϋπολογισμό με αυτό το ποσό και ποιος τελικά αποφάσισε ότι τα αποθεματικά των Λιμενικών Ταμείων θα «παιχτούν» σε ομόλογα. Κάποιοι ήξεραν και δεν μιλούσαν. Ας μας απαντήσει ο κ. υπουργός με ποιου τις πλάτες στήθηκε αυτή η πολιτική απατεωνιά σε βάρος των δήμων. Ζητάμε σαφή απάντηση, γιατί, για να συμβεί αυτό, κάποιος το πέρασε εν κρυπτώ, χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα», δήλωσε οργισμένος ο κ. Φαρατζής.

 

«Κούρεμα» … με την ψιλή και στο Νοσοκομείο

 

Μια από τα ίδια η κατάσταση και στο Νοσοκομείο, όπου από 870.000 ευρώ που ήταν το αποθεματικό του κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδας, η ΔΥΠΕ με έγγραφο της ενημέρωσε μόλις προχθές ότι περίπου 600.000 ευρώ έκαναν φτερά λόγω... κουρέματος.

Το Νοσοκομείο, βάση νόμου, ήταν υποχρεωμένο να έχει τα χρήματα του στην Τράπεζα της Ελλάδος κι εκείνη είχε τη δυνατότητα να τα διαχειριστεί και να τα επενδύσει ως έκρινε. Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου δεν αποδείχτηκαν καλή επιλογή και το «κούρεμα» κούρεψε στην κυριολεξία το αποθεματικό του «Σκυλιτσείου»,  από το οποίο καλύπτονται σημαντικές ανάγκες του, ενώ υπήρχε και η διάθεση να αγοραστεί από αυτό και ο μαγνητικός τομογράφος.

Στη διοίκηση από προχθές έχει σημάνει συναγερμός κι αναζητούνται οι τρόποι, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, με τους οποίους μπορεί το Νοσοκομείο να απαιτήσει τα χρήματα του πίσω. Ωστόσο ο διοικητής του, Π. Μπουμπάρης, δεν ήταν σε θέση χθες να προχωρήσει σε κάποια επίσημη δήλωση.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ