21.3.2014 9:25

Ανταρσία... γάλακτος ξέσπασε στην κυβέρνηση

Αναταράξεις προκαλούν στην κυβέρνηση οι δηλώσεις  βουλευτών του ΠαΣοΚ ότι προτίθενται να μην ψηφίσουν τη διάταξη για το γάλα που περιέχεται στο πακέτο της συμφωνίας με την τρόικα, καθώς και οι διαρροές του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου ότι ενδέχεται να παραιτηθεί από τη θέση του λόγω της διάταξης αυτής.
Στο Μαξίμου η στάση των πράσινων βουλευτών προκαλεί προβληματισμό για τον πρόσθετο λόγο ότι όλες οι μνημονιακές προβλέψεις - πλην των τραπεζών - εντάσσονται σε ένα και μόνο άρθρο, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη ορισμένοι παίρνουν αποστάσεις για την απόφαση να περάσουν όλα σε ένα άρθρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του κόμματος έπρεπε να επιμείνει στη δήλωσή του πως «οι βουλευτές δεν εκβιάζονται».
Ηδη δύο βουλευτές του ΠαΣοΚ δημοσίως έχουν υπονοήσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη αλλαγή που προωθείται στη βάση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού της Βουλής την περασμένη Τρίτη εκδηλώθηκαν και άλλοι βουλευτές κατά των αλλαγών που περιλαμβάνονται στην «περίφημη» εργαλειοθήκη.

«ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΕΤΕ». Ο αρμόδιος εισηγητής ΚΤΕ ΠαΣοΚ Θάνος Μωραΐτης σε μια ιδιαίτερα αυστηρού περιεχομένου δήλωσή του στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση να μην προβεί στο «μέγα πολιτικό και κοινοβουλευτικό ολίσθημα να φέρει ξανά νομοσχέδιο σε ένα άρθρο, εκβιάζοντας τους βουλευτές». Επίσης, καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αποδοχή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για το γάλα και κατηγορεί εκείνους που «σήμερα αμετανόητοι επιχειρούν να εξυπηρετήσουν για μία ακόμη φορά νεοφιλελεύθερες εμμονές αλλά και διευθετήσεις συμφερόντων στην αγορά».
Ο κ. Μωραΐτης διευκρινίζει ότι με τη δήλωσή του εκφράζει τον εαυτό του, θυμίζει ωστόσο ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού όλοι οι παρόντες βουλευτές εξέφρασαν διαφωνία για το γάλα. Τονίζει όμως ότι «κυβερνητικοί παράγοντες ήταν πρόθυμοι να υιοθετήσουν και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που θα "εκτελούσαν" τα brands της χώρας όπως το λάδι και το γιαούρτι, αλλά και το βάφτισμα του πρατηρίου άρτου σε φούρνους». Ο βουλευτής προσθέτει ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το γάλα είναι ψευδή, ότι δεν θα επέλθει καμία μείωση τιμών και ότι πρόκειται για πλήρη εξαπάτηση και παραπλάνηση του καταναλωτή.

Γιατί να τις ψηφίσω; Παρομοίως ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠαΣοΚ Μιχάλης Κασσής δήλωσε χθες, στον Βήμα FM, ότι οι ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα ή το λάδι θα προκαλέσουν πρόβλημα και σχολίασε: «Γιατί να τις ψηφίσω; Σας είπα ότι θεωρώ αδιανόητο να λέγεται ότι η τιμή του γάλακτος για τον καταναλωτή, στο ράφι, ρυθμίζεται στην παραγωγή, από την πλευρά του παραγωγού. Ρυθμίζεται από τους μεσάζοντες, τα σουπερμάρκετ και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων».
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος εμμέσως έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα θεωρώντας ότι η ρύθμιση για το γάλα είναι χειρότερη ακόμη και από την αρχική που εξέταζε η κυβέρνηση, ενώ σοβαρές ενστάσεις έχει διατυπώσει και ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος.

Αναβρασμός και στη γαλάζια ομάδα
Αναβρασμός επικρατεί και στην ομάδα των γαλάζιων βουλευτών της περιφέρειας, οι οποίοι με πρωταγωνιστή τον Ιορδάνη Τζαμτζή κρατούν αποστάσεις από τις αλλαγές που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ