6.9.2014 12:44

Αντ. Σαμαράς: Μείωση 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της υπερφορολόγησης ξεκίνησε την ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης  ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε μείωση 30% στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, που, όπως παραδέχτηκε δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν τα επιδόματα θέρμανσης.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, σοβαρότερα λάθη με τις αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα λάθη διορθώνονται, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος δεν τα πλήρωσε και δεν υπήρχε περίπτωση να τα πληρώσει.

«Οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα από πέρσι», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ σε μερικά χρόνια θα γίνει το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετατρέποντάς την σε πραγματικό μοχλό ανάπτυξης.

Προανήγγειλε ακόμη περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία και «αισθητή μείωση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αναφορικά με το θέμα των ενστόλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού», διευκρινίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή των αποδοχών τους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων, ώστε αυτή να επιτυγχάνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να αμείβονται και οι ανάξιοι να παραμερίζονται» και ξεκαθαρίζοντας ότι «αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση».

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα τους επόμενους μήνες θα πάρει επίσημη διαβεβαίωση ότι είναι βιώσιμο.

«Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σαμάρας άσκησε δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι κάνει ό,τι μπορεί για να μην αλλαξει τίποτε.

«Υπάρχουν βεβαια και εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλαξει τίποτε. Δεν ήθελαν  να τελειώσει η σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία, αντιστέκονται λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτικοποίηση, με μένος σε κάθε επένδυση, απειλούν τον επενδυτή που δίνει θέσεις εργασίας και εισόδημα, τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις. Λένε ψέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ λαϊκισμού».

Αναφερόμενος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως «αν τώρα ανοίξει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία όλα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα».

«Δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και με το Σύνταγμα. Αφού δεν κατάφεραν να ρίξουν την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο, προσπαθούν να τη ρίξουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
πηγη:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ