10.2.2015 15:15

Άνοιγμα στην κοινωνία απ’ το ιδρυτικό συνέδριο της «Πρωτοβουλίας»

• ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΓΙΕΣ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Ο Μ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ

Ορόσημο για τη δημοτική αρχή φαίνεται ότι είναι η συμπλήρωση 6 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ο Μαν. Βουρνούς και οι συνεργάτες του απέφυγαν από την αρχή τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στη δημοσιοποίηση των σχεδίων τους καθώς ήθελαν να διαπιστώσουν στην πράξη την πλήρη μορφή του Δήμου που παρέλαβαν.

Η τακτική των ήπιων τόνων του αρχικού διαστήματος μάλλον παρερμηνεύτηκε από την κοινωνία. Συνηθισμένη από τις πολλαπλές δημόσιες εμφανίσεις των εκπροσώπων όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών, εκλαμβάνει ως αδυναμία την απουσία από το δημόσιο διάλογο των κατασταλαγμένων θέσεων της «Πρωτοβουλίας». Έντονα αιωρείται τελευταία η υπόνοια ότι στο Δήμο δεν υπάρχει πυξίδα για την πορεία του κατά τη διάρκεια της πενταετίας. Τα μηνύματα αυτά φτάνουν και σε εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, δίχως να τους ανησυχούν.

Διαβούλευση

«Από την αρχή επιμείναμε ότι δεν ήρθαμε στη δημοτική εξουσία ως παντογνώστες ή φωστήρες. Η στοχοθεσία ενός Δήμου, όπως της Χίου, δεν μπορεί να είναι απλή υπόθεση μιας αριθμητικής πλειοψηφίας συμβούλων. Για να χαραχθεί οποιαδήποτε στρατηγική οφείλαμε να είχαμε σταθερά δεδομένα. Να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι παραλαμβάνουμε, όχι τόσο στο επίπεδο των οικονομικών, όσο στο επίπεδο των πραγματικών δυνατοτήτων της δημοτικής μηχανής. Σήμερα νοιώθουμε να έχουμε μια σφαιρική εικόνα και επομένως πλήρη δεδομένα για να αποτυπωθεί ο στόχος», δηλώνει στον «π» κορυφαίο στέλεχος της δημοτικής αρχής.

Απ’ το συνέδριο

Και πάλι όμως ο Μαν. Βουρνούς δεν επιδιώκει η διαμόρφωση του τελικού στόχου για το Δήμο των επόμενων χρόνων να είναι υπόθεση δική του και των αιρετών συμβούλων του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «π» το επιτελείο του δημάρχου προετοιμάζει πυρετωδώς το ιδρυτικό συνέδριο της «Πρωτοβουλίας». Μέσα από τις εργασίες του, οι οποίες προγραμματίζονται για τον Μάρτιο, και μέσα από ειδικές θεματικές ομάδες θα επιχειρηθεί να προσδιοριστεί πλήρως η ταυτότητα της δημοτικής πολιτικής για το υπόλοιπο της δημοτικής θητείας.

Στόχος του δημάρχου είναι στο συνέδριο να ενσωματωθούν εισηγήσεις και απόψεις από όλα τα υγιή στρώματα της κοινωνίας, ανεξάρτητα αν είχαν προεκλογικά ή μετεκλογικά κάποιου είδους σχέσεις με το δημοτικό συνδυασμό.

«Είναι κρυφός στόχος του δημάρχου με εξαντλητική διαβούλευση να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής αντίληψης για την πορεία του τόπου, ικανό να προσελκύσει κατά την υλοποίηση του κοινωνικές ομάδες που ως σήμερα ποτέ κατά το παρελθόν δεν έχουν αναμειχθεί με τα κοινά», εξηγεί στον «π» συνεργάτης του.

Στην «Πρωτοβουλία» πιστεύουν ότι η πρόσκληση συμμετοχής σε κάθε δημότη έχει τώρα μεγαλύτερη σημασία, γιατί ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι τα κίνητρα δεν είναι ψηφοθηρικά, έχουν ως τελικό στόχο να ανοίξει ο Δήμος σε κάθε πρόταση που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη μετεξέλιξη του. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ