18.2.2014 20:30

"Ανεπαρκής η τοποθέτηση Γανιάρη για τους Μαστιχοπαραγωγούς"

Κατά τη συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο σχετικά με τα προβλήματα των μαστιχοπαραγωγών Χίου, ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Β. Τεντόμας, μεταξύ των άλλων ανάφερε τα εξής:

 

“Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των μαστιχοπαραγωγών και των άλλων αγροτών της Χίου, ασυνήθιστες στο παρελθόν για το νησί, δείχνουν ανάγλυφα τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Κι αυτό γιατί πάνω στο πρόβλημα των ανύπαρκτων για τους περισσότερους μαστιχοπαραγωγόυς αποζημιώσεων από τη φωτιά του 2012 ήλθαν καπάκι οι φορολογικές ρυθμίσεις για τους αγρότες, με ό,τι αυτές σημαίνουν για τη παραπέρα πτώση του βιοτικού τους επιπέδου.

Έχουμε ξανα-αναφερθεί στις ευθύνες της περιφερειακής αρχής, που δεν κατατέθηκε τελικά αίτηση στο Ευρωπ. Ταμείο Αλληλεγγύης και που δεν οργάνωσε και υλοποίησε σχέδιο αποκατάστασης των καμένων περιοχών.

Και τώρα πάλι δεν έκανε τίποτα για να τροποποιηθεί η ΚΥΑ που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τον τρόπο αποζημίωσης των πληγέντων από τη φωτιά.

Και όμως, τέτοιο προηγούμενο υπάρχει από φωτιά στη Θεσσαλία το 2007, όπου σε ενάμιση μήνα τροποποιήθηκε η αντίστοιχη ΚΥΑ με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι εκεί πληγέντες αγροκτηνοτρόφοι.

Γι αυτό πιστεύουμε ότι η επίσκεψη της επιτροπής των μαστιχοπαραγωγών μαζί με τον περιφερειάρχη στον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει σαν αίτημα, μεταξύ των άλλων, κάτι αντίστοιχο, ώστε να εκταμιευτεί ολόκληρο το κονδύλι των 7,5 εκατμ. ευρώ και να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες μαστιχοπαραγωγοί για όσες ζημίες υπέστησαν, ανεξάρτητα με το ποσοστό της ζημιάς.

Το πλαίσιο αιτημάτων της γενικής συνέλευσης της. Ένωσης Μαστιχοπαραγών και το σχέδιο ψηφίσματος που προτείνει ο κ. Γανιάρης σήμερα στο περιφ. Συμβούλιο τα θεωρώ ανεπαρκή, αναντίστοιχα με τη κατάσταση που βρίσκεται γενικότερα ο αγροτικός κόσμος της Χίου και κυρίως αναποτελεσματικά.

Με εθιμοτυπικές παραστάσεις και μπαταριές στον αέρα δεν αντιμετωπίζεται η αδίστακτη κυβερνητική οικονομική πολιτική. Γι αυτό και στη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει θα ψηφίσουμε ΛΕΥΚΟ.

Όμως το ίσως πιο σημαντικό πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο σχετικά άμεσο μέλλον οι μαστιχοπαραγωγόι της Χίου, αλλά και οι αμπελουργοί της Σάμου είναι η επαπειλούμενη κατάργηση της αναγκαστικότητας των συνεταιρισμών τους.

Και εδώ το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο όταν στους ιδιώτες που επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι τη μαστίχα και το κρασί και στην ΕΕ που θεωρεί το ισχύον καθεστώς αφύσικη ανορθογραφία, προστίθεται σαν ξεκάθαρος υποστηρικτής τέτοιων σχεδίων και ένας επώνυμος συμπολίτης μας, που υποτίθεται βρίσκεται στο "από δω στρατόπεδο".

Εντελώς τυχαία είδα στο διαδίκτυο τη τοποθέτηση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφ. συμβούλιο, του κ. Π. Βογιατζή, όπου κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε μεταξύ των άλλων και τα παρακάτω:

 

«….Όσον αφορά τους Συνεταιρισμούς, νομίζω ότι είναι ντροπή στη σημερινή εποχή που ζούμε κύριε Υπουργέ από φιλελεύθερες κυβερνήσεις -πάντως από κυβερνήσεις που ασπάζονται την ελεύθερη οικονομία- να επιτρέπουν τη συνέχιση των αναγκαστικών συνεταιρισμών. Ξέρετε πως δεν είναι προς όφελος των αγροτών είναι προς όφελος κάποιων στελεχών των συνεταιρισμών, αλλά όχι προς όφελος των αγροτών θα ήθελα λοιπόν μια και εναρμονιζόμαστε με την κοινοτική νομοθεσία να μην το παραπέμπουμε το θέμα στις καλένδες με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο να καταδικαστούμε για να το δεχθούμε τότε. Φέτος χάθηκε εξαγωγή από το νησί της Σάμου κρασιών εξαιτίας του ότι η ένωση συνεταιρισμών δεν του έδωσε τη βεβαίωση για να κάνει την εξαγωγή παραγωγού από τη Σάμο με εξαιρετική ποιότητα προϊόντος και επειδή είναι σημαντική η ποιότητα του προϊόντος πρέπει να σας πω ότι αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο και πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα». (*)

 

Αφήνω στη δική σας κρίση να κρίνετε ποιο είναι το απαράδεκτο και ποιος είναι ο απαράδεκτος…..”

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ