29.1.2012 12:20

Ανεμόμυλος....

7 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΥΛΩΝ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

Την γενικότερη παρακμιακή κατάσταση που βιώνουμε  ως κράτος συμβολίζει η εγκατάλειψη και αχρησία του μύλου στην περιοχή των  Τριών Μύλων του Βροντάδου που επισκευάστηκε το 2005 από το ΔΟΑΠΠ του πρώην δήμου Ομηρούπολης.
Οι 420.000 ευρώ που δοθήκαν από το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ έως τώρα πάνε χαμένα, αφού ο μύλος  δεν χρησιμοποιείται και δεν αποδίδει τίποτα σε κανένα τομέα των πλάνων και των επιχειρησιακών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και θεματικών δράσεων για τους οποίους επισκευάσθηκε.
Το έργο της ανάπλασης του εξασφαλίστηκε επι δημαρχίας Μεννή,  η κατασκευή του άρχισε επι Παπαληού και ολοκληρώθηκε επι Μαλαφή, χωρίς από τότε να επιτελεί το έργο για τον οποίο δόθηκαν τόσα χρήματα.
Ο Δ. Παπαληός υποστηρίζει ότι δεν του έχουν δώσει καμία σημασία επειδή δεν έχουν εκτιμήσει τους λόγους για τους οποίους επισκευάστηκε.
« Η αποκατάσταση δεν είναι μόνο αισθητική αλλά και λειτουργική. Η εγκατάλειψη του είναι σημείο των καιρών, δεν θέλω να πιστεύω ότι εγκαταλείφθηκαν για ιδιοτελείς πολιτικούς λόγους. Η αποκατάσταση του δεν είναι μόνο αισθητική αλλά και λειτουργική, θα μπορούσε να είναι ένα τουριστικό και εκπαιδευτικό αξιοθέατο όπου ο κόσμος και ειδικά οι μαθητές θα μπορούσαν να μαθαίνουν ακόμη και  τη λειτουργία για την παραγωγή όλων προϊόντων που παρήγε. Η πρόταση λειτουργίας και φροντίδας του  που είχε κατατεθεί από κάποιο ιδιώτη δεν έχει προχωρήσει και σε λίγο θα πρέπει να διατεθούν κι άλλα κονδύλια για νέες επισκευές που θα απαιτηθούν».
Έλλειψη χρημάτων
Η χρήση και  λειτουργία του έργου έχει παραχωρηθεί «κληρονομικά» στην ευθύνη της δημοτικής ενότητας Ομηρούπολης, που εξετάζει από το καλοκαίρι μια χρηστική πρόταση που έχει υποβάλλει ο καραβομαραγκός Κ. Μωράκης, αλλά η έλλειψη  χρημάτων δεν έχει επιτρέψει έως τώρα τη εφαρμογή της. Ο αντιδήμαρχος Κ. Μούνδρος, υποστηρίζει ότι έργο της αξιοποίησης αλλά και της απαραίτητης συντήρησης του έχει ενταχθεί στο  Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012, με στόχο να μετατραπεί σε αξιοποιήσιμη τουριστική και εκπαιδευτική μονάδα, που θα είναι στη διάθεση του κοινού αλλά και ειδικών φορέων, με προοπτική να λειτουργεί κάποιες μέρες το μήνα ως δραστικός χώρος αλλά και  ως  σημείο αναφοράς για το Βροντάδο, με κάποια εξωτερική ή εσωτερική εγκατάσταση.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ