26.6.2013 14:40

Ανασχηματισμός και τοπικές παρενέργειες

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Δέσμια πολιτικών ισορροπιών και κομματικών «τζακιών» η νέα Κυβέρνηση δεν είχε χώρο για χιακή εκπροσώπηση. Η δουλειά των 9 μηνών για την εξ’ αρχής θεμελίωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου από τον Κ. Μουσουρούλη δεν στάθηκε ικανή να τον κρατήσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα με τον Α. Σαμαρά να αξιολογεί ότι η παρουσία ενός πολιτικού από αθηναϊκό «τζάκι», του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην ενίσχυση της ναυτιλίας και τη νησιωτική πολιτική.

Ειδικά η δεύτερη δέχεται ισχυρό πλήγμα καθώς αποχώρησε και ο προταθείς από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Γ.Γ. νησιωτικής πολιτικής Γ. Σπιλάνης, πάνω που είχε ξεκινήσει μία τόσο σωστή προεργασία αποτύπωσης των αρχών επί των οποίων θα στηρίζονταν στο μέλλον η εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής.

Η είσοδος στην κυβέρνηση προσώπων όπως ο Κ. Μητσοτάκης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο Γ. Ανδριανός ή η Φώφη Γεννηματά, επιβεβαιώνει ότι, παρά τις συνθήκες κρίσης, στη χώρα μας τα παραδοσιακά πολιτικά οικογενειακά «τζάκια» δεν έχουν απωλέσει επιρροή και δύναμη εκτοπίζοντας πολιτικούς που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις ρίζες τους.

Η συχνή παρουσία

Η επιστροφή Μουσουρούλη στην ιδιότητα του βουλευτή χωρίς υπουργικές ευθύνες να αποσπούν το χρόνο του, αναμένεται να επιδράσει καθοριστικά σε τοπικό επίπεδο. Η Χίος στερείται την υπουργική επιρροή ωστόσο έχει σοβαρές πιθανότητες να ξανακερδίσει έναν εκπρόσωπο που σχεδόν είχε χαμένο από την πλήρη απορρόφησή του στο έργου του Υ.ΝΑ..

Επιστρέφοντας σε λίγες μέρες στο νησί ο Κ. Μουσουρούλης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την έντονη προσωπική αμφισβήτηση της προσφοράς του σε τοπικό επίπεδο, με πλειάδα θεμάτων να αναμένουν την παρέμβασή του αλλά και τη Ν.Δ. τοπικά να έχει χάσει τη μάχη της επικοινωνίας κατά κράτος.

Άγνωστο είναι πως θα λειτουργήσει τοπικά και η εκατέρωθεν κρίση αμφισβήτησης στις σχέσεις του με τον Δήμαρχο Χίου και αν αυτή θα αποτελέσει κριτήριο για να ξεκινήσουν οι διεργασίες αναζήτησης από τη ΝΔ υποψηφίου που θα αντιπαρατεθεί στο ψηφοδέλτιο Λαμπρινούδη ή θα επιλεγεί η λύση της κοινής καθόδου τώρα που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν έλθει…εις γάμου κοινωνία.

Χιακές προεκτάσεις

Η αποδυνάμωση Μουσουρούλη αντισταθμίζεται από άλλες αναβαθμίσεις έχουσες άμεση σχέση με το νησί. Υπουργοποιήθηκε ένας «μισός Χιώτης» ο Χ. Αθανασίου, στο κρίσιμο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εχέγγυο για την ομαλή ολοκλήρωση του Δικαστικού Μεγάρου.

Παραμένει…αιωνόβια η Γ.Γ. Πολιτισμού η Λ. Μενδώνη, το όνομα της οποίας ξανακούστηκε για υπουργοποίηση. Έστω και έτσι όμως άπαντες στο ΥΠ.ΠΟ. γνωρίζουν ότι το Υπουργείο διοικείται από την ίδια εδώ και σχεδόν μία δεκαετία με μικρή διακοπή.

Χωρίς να υπουργοποιηθεί πήρε πολιτικούς πόντους και ο Κ. Τριαντάφυλλος καθώς το όνομά του ακούστηκε έντονα ως πιθανός υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, με δεδομένο ότι οι σχέσεις τους με τον Ν. Δένδια είναι άριστες. Η απόφαση να μη διευρυνθεί το υπουργικό σχήμα ήταν καθοριστική για να μη λάβει το χρίσμα του υφυπουργού, φαίνεται όμως να έχει κερδίσει το σεβασμό της Βουλής με την ωριμότητά του σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας και να διεκδικεί σοβαρό ρόλο στο νέο ΠΑΣΟΚ.

Τέλος στη θέση του παρέμεινε ο χιακής καταγωγής υφυπουργός ανάπτυξης Ν. Μυταράκης.

Τα νέα δεδομένα στο πολιτικό χρηματιστήριο αξιών θα πρέπει να κατασταλάξουν για να αφήσουν τη στάμπα τους στην τοπική πολιτική σκηνή. Και κάτι τέτοιο απαιτεί το χρόνο του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ