8.3.2012 12:01

Αναπτυξιακός μοχλός η Κτηνοτροφία

ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Φτωχό συγγενή» της ελληνικής αγροτικής ανάπτυξης, χαρακτήρισε ο Κ. Μουσουρούλης, την Κτηνοτροφία, στα πλαίσια της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

Ο ίδιος τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τρομερές δυνατότητες ανάπτυξης, μέχρι σήμερα ο κλάδος της κτηνοτροφίας δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να μην έχει εκσυγχρονιστεί το μεγαλύτερο μέρος των εκμεταλλεύσεων, γεγονός που αντανακλάται και σε εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων που φτάνουν τα 2,5 δισ. Ευρώ ετησίως.

 

Ο Βουλευτής σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στην επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης χωρίς όμως να αντιμετωπίζει άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό των βοσκοτόπων. Ζήτησε να δημιουργηθεί ένας κώδικας διαχείρισης και να χαρτογραφηθούν οι βοσκότοποι, προκειμένου να προστατευτούν. Επεσήμανε, επίσης, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα, καθώς με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική υφίσταται κίνδυνος για τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

 

Ο Κωστής Μουσουρούλης χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Χιώτικου προβάτου κατέδειξε πως μπορεί με δυναμική αξιοποίηση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθεμένης αξίας, με χρήση της βιοτεχνολογίας και σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης του ζωικού κεφαλαίου να αναδειχθεί η κτηνοτροφία σε αναπτυξιακό μοχλό για την περιφέρεια, το εισόδημα των κτηνοτρόφων και την εθνική οικονομία.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ