9.3.2017 16:16

"Αναμένουμε την εξειδίκευση των 25 εκ. ευρώ"

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οι επόμενες κινήσεις της Αυτοδιοίκησης σχετικά με την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό πρόβλημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τρείς δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου, παρουσία και του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μετά από σειρά επαφών που είχαν πέντε δήμαρχοι, Λέσβου (Σπύρος Γαληνός), Σάμου (Μιχάλης Αγγελόπουλος), Χίου (Μανώλης Βουρνούς), Λέρου (Μιχάλης Κόλιας) και Κω (Γιώργος Κυρίτσης), στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον συντονιστή για την τήρηση της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι και εκπροσώπους του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη.

Οι δήμαρχοι συζήτησαν τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στις νησιωτικές κοινωνίες, θέτοντας το ζήτημα της ανάγκης για άμεση αποσυμφόρησή τους από εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες, μετά από πρόσκληση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας. Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε νησιού.

Παρόντες στο πάνελ ομιλητών ήταν οι κ. Αγγελόπουλος, Γαληνός και Βουρνούς, εκπροσωπώντας τη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο αντιστοίχως. Οι τρείς δήμαρχοι αναφέρθηκαν σε δύο σημαντικές εξελίξεις: την παράταση για έναν ακόμα χρόνο της χορήγησης βίζας για τους επισκέπτες από την Τουρκία και τη συμφωνία για την επίσκεψη της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικης της ΕΕ, Κορίνας Κρέτσου, στα νησιά, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών τομεακών προγραμμάτων για την στήριξη των τοπικών οικονομιών και του τουρισμού σε αυτά.

Επιπλέον, αναφορά έγινε και στους κοινοτικούς πόρους ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για το Βόρειο και άλλων τόσων για το Νότιο Αιγαίο, που στοχεύουν στην ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών από τις επιπτώσεις του προσφυγικού. Όπως τονίστηκε, είναι ένα πρόγραμμα, του οποίου επιμελείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος σύντομα θα λάβει τις τελικές αποφάσεις βάσει των προτάσεων των Δήμων.

«Ο κ. Μουζάλας ποτέ δεν θέλησε να συνεργαστεί με τους Δήμους», επισήμανε ο κ. Πατούλης, ενώ ο κ. Γαληνός προσέθεσε ότι δεν έχει γίνει αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος από την Pολιτεία, τη στιγμή που οι αριθμοί των αφίξεων ειναι πλέον κατά πολύ μειωμένοι σε σχέση με πέρσι.

«Νιώθουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα μας. Υπάρχει διάθεση, ακούνε και καταλαβαίνουν αυτά που τους λέμε», σχολίασε ο δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στον στόχο του Δήμου να δρομολογηθούν από φέτος πλοία που θα συνδέουν το νησί απ´ευθείας με την Τουρκία. Αποκάλυψε, μάλιστα, πως έχουν γίνει ήδη συναντήσεις με Τούρκους δημάρχους για το θέμα του τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, στάθηκε σε ζητήματα ασφαλείας και ανάπτυξης στα νησιά, τα οποία πρέπει να αναδεικνύονται διαρκώς και να γίνονται άμεσα αντιληπτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο θέμα της αποσυμφόρησης, σημείωσε ότι έχει γίνει πρόοδος, προσθέτοντας ωστόσο ότι ενδιαφέρει η βιωσιμότητα του εγχειρήματος, ώστε οι αριθμοί να παραμείνουν διαχειρίσιμοι. Το μεγάλο πρόβλημα αφορά στις περιπτώσεις, όπου τα αιτήματα ασύλου απορρίπτονται σε δεύτερο βαθμό. «Έχουμε αρνηθεί τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου, αλλά έχουμε συζητήσει για τη σωστή λειτουργία του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης», απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Τέλος, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, έκανε λόγο για υποσχέσεις που έλαβαν τα νησιά από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για αποσυμφόρηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου μεχρι τα τέλη Μαΐου. Επίσης, υπογράμμισε τον ενθουσιασμό που επικρατεί στην τουρκική πλευρά για την παράταση της βίζας και τη μείωση του μέσου όρου αναμονής για την έκδοσή της, εξελίξεις που αυξάνουν τις προσδοκίες στις 150.000 τουρκικές αφίξεις στα νησιά το προσεχές καλοκαίρι.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ http://www.athina984.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ