20.2.2013 10:18

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τα νησιωτικά επιμελητήρια

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) κατά την συνεδρίασή του στις 09/02/2013, στα γραφεία του Ε.Β.Ε. Αθηνών, συζήτησε διάφορα θέματα σχετικά με την δράση του Ομίλου και την προώθηση και επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τις νησιωτικές περιοχές της χώρας και έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:
1) Οργάνωση 32ης Γενικής Συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ.
Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χίου, στην έδρα του Ομίλου στη Χίο, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013. Τα κύρια θέματα συζήτησης στην πρωινή συνεδρίαση θα είναι οι μεταφορές στις νησιωτικές περιοχές, καθώς και ο θεματικός τουρισμός στα νησιά. Στην απογευματινή συνεδρίαση –μεταξύ των άλλων καταστατικών θεμάτων- θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την εκλογή ενός νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να συμπληρωθεί η σημερινή ελλιπής του σύνθεση.
2) Το Δ.Σ. θα προτείνει στην Γ.Σ. την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του καταστατικού του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., με σκοπό τον εναρμονισμό της θητείας του Δ.Σ. με αυτή των Δ.Σ. των Επιμελητηρίων, την κατάργηση του προσωποπαγούς χαρακτήρα της θέσης των μελών του Δ.Σ., την κατάργηση της συμμετοχής στις Γ.Σ. με εξουσιοδοτήσεις, καθώς και την εναλλαγή της Προεδρίας μεταξύ των Επιμελητηρίων μελών.
3) Αποφασίστηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του ΕΟΑΕΝ και του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών, με σκοπό την εδραίωση και ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας και την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών στα ελληνικά νησιά.
4)  Εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των έργων που υλοποιεί ο ΕΟΑΕΝ, στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όπως το ΣΥΝ-ΠΡΑΤΤΩ «Δράσεις εξωστρέφειας και προβολής των νησιωτικών επιχειρήσεων του Αιγαίου και της Κύπρου», το SHEEP στο πλαίσιο του προγράμματος CIP-IEE, το InnoNautics στο πλαίσιο του Interreg IV B Med, τη δράση «Στηρίζοντας την απασχόληση των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου» και λήφθηκαν αποφάσεις για την καλή εκτέλεση των έργων. Επίσης αποφασίστηκε να επιδιωχθεί στενότερη συνεργασία του ΕΟΑΕΝ με τα Επιμελητήρια μέλη του και ιδιαίτερα με τους συμβούλους προγραμμάτων που διαθέτουν, με σκοπό την υλοποίηση περισσότερων προγραμμάτων προς όφελος όλων των νησιωτικών επιχειρήσεων.
5) Αποφασίστηκε η κατ΄ αρχήν θετική απάντηση στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ι. Σπιλάνη, σχετικά με την στέγαση στα γραφεία του ΕΟΑΕΝ στην Χίο, του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος να διαπραγματευθεί τους όρους στέγασης του Γραφείου.
6) Τέλος εγκρίθηκαν: α) η συνδιοργάνωση με το Επιμελητήριο Μαγνησίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης της εκδήλωσης με θέμα «Κρουαζιέρα στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου», που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στις 2 και 3 Μαρτίου 2013, β) να τεθεί υπό την αιγίδα του ΕΟΑΕΝ το 1ο Εμπορικό-Τουριστικό & Πολιτιστικό Festival 2013, που διοργανώνει η “expo Aegean” στην μαρίνα Μυτιλήνης 14-17/06/2013, γ) ο οικονομικός απολογισμός του ΕΟΑΕΝ 2012, δ) να συμπαρασταθεί ο ΕΟΑΕΝ τους κοινωνικούς αγώνες νησιωτικών σε θέματα όπως του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», που προβλέπει την κατάργηση πολλών πανεπιστημιακών μονάδων σε νησιά, καθώς και την συγχώνευση του φορέα Εθνικός Δρυμός ΑΙΝΟΥ στην Κεφαλληνιά και ε) αποφασίστηκε να  αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στενότερη συνεργασία του ΕΟΑΕΝ με όλα τα Πανεπιστήμια που λειτουργούν στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ