18.3.2014 13:23

Ανακοινώθηκε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ AegeanDocs

ΣΕ ΧΙΟ- ΛΕΣΒΟ – ΛΗΜΝΟ- ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑ ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΠΟ 20 – 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ AegeanDocs τον περασμένο Δεκέμβριο, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ανακοινώνει ότι η διοργάνωση καθίσταται πλέον θεσμός.

Έτσι σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μυτιλήνη, ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κώστας Σπυρόπουλος, ανακοίνωσαν ότι η δεύτερη συνάντηση του αυτού φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 20  έως 28 Σεπτεμβρίου 2014.

Κατά τη διοργάνωση θα  φιλοξενηθούν οι Έλληνες και οι ξένοι δημιουργοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους σε όλα τα νησιά, χάρη στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσω απευθείας μετάδοσης και σύνδεσης.

Το Φεστιβάλ επεκτείνεται και σε ημέρες και σε αριθμό ταινιών και από τις τέσσερις ημέρες του περασμένου Δεκέμβρη, έχουν προγραμματιστεί εννέα, ενώ τις 25 ταινίες της πρώτης διοργάνωσης, ακολουθούν ήδη 65 συμμετοχές. Για το λόγο αυτό τριπαλσιάζεται και ο αριθμός των αιθουσών που θα απαιτηθούν, δηλαδή θα φτάσουν τις δεκαοκτώ.

«Φτιάξε την δική σου ταινία»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, επιλέχτηκε η τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ώστε το Φεστιβάλ με την διεθνή φυσιογνωμία που αποκτά να συμβάλλει, όχι μόνο στην ψυχαγωγία και την επιμόρφωση του πληθυσμού των νησιών μας αλλά και να αποτελέσει ένα πρόσθετο πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στα νησιά μας.

Ακόμη όπως έχει προαναγγελθεί, το Φεστιβάλ οργανώνει δωρεάν σεμινάρια εκπαίδευσης και παραγωγής ταινιών ντοκιμαντέρ για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του νησιωτικού συμπλέγματος, με στόχο την ανάπτυξη της παιδείας των νέων, με το πρόγραμμα που θα εκπονήσει και φέρει τίτλο  «Φτιάξε την δική σου ταινία».

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, «Φτιάξε τη δική σου ταινία», θα αποτελεί μέρος του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs και θα διεξαχθεί  από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2014 στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Λήμνο, στην Ικαρία, στη Σάμο και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.  

Διεθνής χαρακτήρας

Για την τόνωση του διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ και την διάδοσή του παντού και πάντα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναβαθμίστηκε το website www.aegeandocs.gr και προσφέρεται πλέον και στα αγγλικά.

Σύμφωνα με τη διοργάνωση, καθοριστική υπήρξε η συμβολή από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στην πρώτη διοργάνωση του AegeanDocs, ενώ ελπίζει στη στήριξή της και πάλι σ’ αυτή τη δεύτερη. Στο τέλος Μαρτίου θα δημοσιευθεί η διεθνής πρόσκληση συμμετοχής στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ελλήνων και Ευρωπαίων δημιουργών, με βραβεία για τις καλύτερες ταινίες ιστορικού ντοκιμαντέρ. Αυτά τα βραβεία αναδεικνύουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του Φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Στο πρόγραμμα όμως του φεστιβάλ και εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας θα προβάλλονται όλα τα ντοκιμαντέρ, με έμφαση στα ντοκιμαντέρ του δημιουργών – Creative documentary. Θα υπάρχουν επίσης αφιερώματα με animation και στα διαδραστικά ντοκιμαντέρ interactive documentaries που αποτελούν την τελευταία λέξη στο χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης και είναι ένας ακόμα πρόσθετος πόλος έλξης του νεανικού κοινού, της γενιάς της τεχνολογίας.

Στη συνέντευξη τέλος δόθηκαν οι ημερομηνίες των σχολικών σεμιναρίων οι όποίες είναι:

-Το πρώτο στις 4, 5 και 6 Απριλίου 2014

- Το τρίτο στις 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους και τέλος

- Ενδιάμεσα θα διοργανωθεί ένα ακόμη 3μερο σεμινάριο σε ημερομηνίες που θα ορισθούν με βάση τις ανάγκες των παραγωγών και τη διαθεσιμότητα των νέων δημιουργών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ