13.3.2012 9:38

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον Νικόλα Γιόμελο

Η Ν.Ε. Χίου του ΚΚΕ ανακοινώνει στο λαό και στους ναυτεργάτες της Χίου το θάνατο του παλαίμαχου ναυτεργάτη και βετεράνου του κόμματος Νικόλα Γιόμελου.
Ο  Νικόλας Γιόμελος γεννήθηκε στη Συκιάδα της Χίου το 1928 και από πολύ νωρίς βίωσε και γνώρισε τη ζωή της ναυτεργατικής οικογένειας. Στα χρόνια του πολέμου ακολούθησε το δρόμο του ξεριζωμού και της ξενιτιάς μαζί με την οικογένεια του στη φιλόξενη κυπριακή γη. Εκεί δουλεύοντας και πηγαίνοντας σχολείο πήρε τα πρώτα μαθήματα αγωνιστικής δράσης κοντά στους κύπριους αγωνιστές του ΑΚΕΛ. Γυρίζοντας στην πατρίδα συνεργάστηκε με την ΕΠΟΝ για την προστασία των κυνηγημένων αγωνιστών. Από πολύ νωρίς βρέθηκε στα καΐκια των καραβοκυραίων του νησιού κατακτώντας την ναυτική τέχνη, αλλά και την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη  των συναδέλφων του γιατί πάνω απ’ όλα υπηρέτησε τον άνθρωπο ναυτεργάτη.
Την έγνοια του για τους συναδέλφους του τη συνεχίζει όταν αποφασίζει να ρίξει την άγκυρα και πάλι στην αγαπημένη του Χίο, μετά από πολλές δεκαετίες στη θάλασσα, μπαίνοντας μπροστάρης στην οργάνωση του κινήματος των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών, αναδεικνύοντας τα μικρά και μεγάλα προβλήματα τους και δίνοντας λύσεις πάντα με το λόγο και τη δύναμη του δίκιου. Στον καταπέλτη των πλοίων, στην είσοδο του Οίκου Ναύτου, στους καφενέδες των ναυτεργατών και στα ναυτοχώρια του νησιού ο καπετάν Νικόλας έδινε πάντα το δικό του παρών. Σταθερός, ειλικρινής, ντόμπρος έστειλε τα δικά του μηνύματα κομματικότητας στην κρίση του κόμματος και με την πολιτική του παρουσία συνέβαλε στην άνοδο του κόμματος στο νησί είτε ως δημοτικός σύμβουλος Βροντάδου είτε ως νομαρχιακός σύμβουλος (ο 1ος εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ) είτε ως υποψήφιος βουλευτής του κόμματος.
Έφυγε πλήρης ημερών ορθοστατών και ορθοβαδίζων, αφήνοντας μια τεράστια ιστορική αγωνιστική πολιτική κληρονομιά στις νεότερες γενιές των κομμουνιστών και του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ