30.8.2012 20:23

Αλλού η πυρκαγιά... αλλού η συνεδρίαση

 
 
Αίτηση προς τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου το επερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο να γίνει στη Χίο και όχι στη Μυτιλήνη όπως είναι προγραμματισμένο, απέστειλαν σήμερα μέλη του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Αγώνας για τα νησιά μας».
Στην επιστολή αναφέρουν:
 
"κ. Περιφερειάρχη,
Η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Χίου τις προηγούμενες ημέρες, προκάλεσε μια τεράστια οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες μέχρι σήμερα συνέπειες για την τοπική οικονομία και την κοινωνία. Όπως γνωρίζετε, σημαντικό τμήμα του δασικού πλούτου της Χίου έχει καταστραφεί, η μαστιχοκαλλιέργεια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς και η ελαιοκαλλιέργεια, η μελισσοκομία και η κτηνοτροφία, ενώ η πυρκαγιά είχε σημαντικές επιπτώσεις και για τον τουρισμό.
 
          Για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που βρίσκεται σήμερα η Χίος, είναι καταρχήν απαραίτητο να γίνει άμεσα και συντονισμένα, επακριβής αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής και των συνεπειών που έχει σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας. Ταυτόχρονα θα πρέπει:
 
1.     Να προσδιοριστούν οι παρεμβάσεις που θα πρέπει άμεσα να γίνουν για την προστασία των περιοχών που έχουν πληγεί, με την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.
2.     Να προταθούν μέτρα για την οικονομική στήριξη όλων των κλάδων που έχουν πληγεί.
3.     Να προγραμματιστούν έργα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε βασικές υποδομές που έχουν καταστραφεί. 
4.     Να προσδιοριστούν τρόποι για την ενίσχυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και των μαστιχοπαραγωγών που έχουν ανεπανόρθωτα πληγεί, την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων.
 
       Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να συντονίσει το σημαντικό έργο της αντιμετώπισης και αποκατάστασης των καταστροφών της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.
 
       Χθες, ενημερωθήκαμε ότι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της καταστροφής από την πυρκαγιά στη Χίο. Θεωρούμε αδιανόητο η συζήτηση αυτή, η οποία αφορά ένα τόσο σοβαρό θέμα για τη Χίο, να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε αλλού εκτός από το νησί της Χίου.
 
       Η συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο νησί της Χίου, προκειμένου να κληθούν να συμμετέχουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι των κλάδων που έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από την καταστροφική πυρκαγιά και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
       Στο πλαίσιο της συνεδρίασης θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το μέγεθος της καταστροφής, να γίνει αποτίμηση των συνεπειών, να προσδιοριστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί, καθώς και οι παρεμβάσεις που θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθούν για την αποκατάσταση των βασικών υποδομών που έχουν καταστραφεί. Το Περιφερειακό Συμβούλιο άλλωστε αποτελεί και το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη λήψη σχετικών αποφάσεων. Θα πρέπει επίσης, να συζητηθούν τα αίτια και οι παραλείψεις που συνέβαλλαν στο μέγεθος της μεγάλης καταστροφής και οι ενέργειες πρόληψης προκειμένου να αποφευχθεί ανάλογη καταστροφή στο μέλλον.
 
κ. Περιφερειάρχη
          Σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση για τη Χίο απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες, καλά μελετημένες προτάσεις και μέτρα που θα στηρίξουν άμεσα και ουσιαστικά τους κατοίκους της Χίου που έχουν πληγεί. Για να μπορέσει η Χίος να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα θα πρέπει να υπάρξει Ειδικό Σχέδιο για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
 
          Για όλα τα παραπάνω ζητάμε να αναβληθεί η συζήτηση για το θέμα της πυρκαγιάς της Χίου στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη στις 04.09.2012 και να προσδιοριστεί άμεσα σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα αυτό στο νησί της Χίου".

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ