25.6.2012 10:58

Αλλάζει τον «Καλλικράτη» ο Αθανασίου

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012 ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2013 ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 
Την πρόθεση του να παρέμβει και να τροποποιήσει τον χάρτη των δήμων που προέκυψαν από το Νόμο του «Καλλικράτη» ανακοίνωσε αμέσως μετά την παραλαβή των καθηκόντων του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών  Χαρ. Αθανασίου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η πρόθεση του ιδίου αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση.
Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε τις παραπάνω δηλώσεις και στα ΜΜΕ της Λέσβου, προφανώς για να αντισταθμίσει τις μεγάλες αντιδράσεις που καταγράφονται στο γειτονικό νομό από την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται εξαιτίας της καταγωγής του αναπληρωτή υπουργού (κατάγεται από τη Λέσβο) και τις έντονες πιέσεις που δέχεται να «σπάσει» τον ενιαίο Δήμο και να διαμορφώσει νέες Δημοτικές Ενότητες.
Ωστόσο οι δηλώσεις του κ. Αθανασίου δεν είναι ακόμη γνωστό αν αντικατοπτρίζουν και την κυβερνητική θέση, δεδομένου του ότι το ΠΑΣΟΚ που προκάλεσε τον «Καλλικράτη», ναι μεν αναγνωρίζει τις δυσκολίες που προκύπτουν σε πληθώρα Δήμων, ωστόσο ενδέχεται να αντιδράσει στην αλλαγή του καταστατικού χάρτη. Επομένως, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού σε πρώτη φάση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες, όμως αλλαγές είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν.
Προς ενίσχυση των επιχειρημάτων του κ. Αθανασίου, ο δήμαρχος Λέσβου Δημ. Βουνάτσος απέστειλε επιστολή, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Μυτιλήνης «Εμπρός», μέσω της οποίας ξεκαθαρίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν από τη συγχώνευση των Δήμων στο γειτονικό νησί είναι ανυπέρβλητα και η ανάγκη να διασπαστεί σε περισσότερους Δήμους επιβεβλημένη.
Άγνωστο παραμένει αν οι δηλώσεις του κ. Αθανασίου θα ανοίξουν «κερκόπορτες» προκειμένου και άλλοι νησιωτικοί Δήμοι όπως της Ρόδου, της Κέρκυρας ή της Χίου, να ζητήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και αλλαγές στο υπάρχον μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, αυτό όμως θα καθοριστεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από την μορφή που θα λάβουν οι τελικές προθέσεις του υπουργείου και του υπουργού Ευρ. Στυλιανίδη. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ