16.7.2015 17:14

Αλλάζει προς όφελος όλων

ΝΕΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Τα λάθη και τις ατέλειες που υπήρχαν μέχρι σήμερα στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου καλούνται να διορθώσουν στην αυριανή συνεδρίαση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας βάζει σε τάξη πολλά κενά που μέχρι σήμερα δημιουργούσαν πρόβλημα στις συνεδριάσεις με αποτέλεσμα η διαδικασία πολλές φορές να οδηγείται σε αντεγκλήσεις, να εκτροχιάζεται και να διακόπτεται.

Τι περιλαμβάνει

Η αρχή των αλλαγών ξεκινούν με την υποχρεωτική παρουσία των υπαλλήλων στους οποίους όπως προβλέπεται, θα καταβάλλεται για την παράστασή τους ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου αποζημίωση αντίστοιχη με εκείνη που λαμβάνουν τα μέλη των συλλογικών οργάνων.

Η πρόσκληση για τη συνεδρίαση του σώματος θα γίνεται πλέον μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι τυπωμένη σε χαρτί όπως γίνονταν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Μάλιστα ο πρόεδρος του Δ.Σ. θα μπορεί και μέσω SMS να ενημερώνει τους συμβούλους σχετικά. Όσοι σύμβουλοι δεν έχουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή fax θα πρέπει με δική τους ευθύνη να προσέρχονται στο Γραφείο Πρωτοκόλλου και να ζητούν την έγγραφη πρόσκληση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης. Παράλληλα η πρόσκληση θα συνεχίσει να αποστέλλεται και στα Μ.Μ.Ε. για την πληροφόρηση των δημοτών.

Ανοιχτές συνεδριάσεις για τα σχολεία

Στο νέο κανονισμό λειτουργίας προβλέπεται η συνεδρίαση να μπορεί να γίνεται 6 φορές κατ’ έτος και κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο σε πρωινές ώρες. Τις παραπάνω συνεδριάσεις θα μπορούν να τις παρακολουθούν μαθητές τελευταίων τάξεων Λυκείων του Δήμου, με την ευθύνη πρόσκλησης των σχολείων να βαραίνει τον υπεύθυνο του τομέα Παιδείας. Μάλιστα στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις ένας εκπρόσωπος μαθητών από κάθε σχολείο, θα μπορεί να λάβει τον λόγο για 8 λεπτά.

Κατά τη συνεδρίαση

Ο πρόεδρος του Σώματος πριν την έναρξη συζήτησης του κάθε θέματος της ημερήσιας διάταξης, εγγράφει τους υποψήφιους ομιλητές έτσι ώστε να καταρτιστεί συγκεκριμένος κατάλογος ομιλητών.

Η συνολική διάρκεια της συνεδρίασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ώρες, με δυνατότητα παράτασης ακόμα 1 ώρας, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν διακοπές ενώ ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να αναβάλλει, να αποσύρει ή να προτάξει θέμα στην ημερήσια διάταξη εάν ο ίδιος το κρίνει ή μετά από πρόταση του Δημάρχου ή μετά από πρόταση του εισηγητή Αντιδημάρχου ή του εισηγητή δημοτικού συμβούλου.

Χρόνοι ομιλίας

Όπως γίνεται σαφές ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι ειδικοί αγορητές έχουν κατά τη συζήτηση δικαίωμα για πέντε λεπτά ομιλίας ανά θέμα με δυνατότητα δευτερολογίας διάρκειας δύο λεπτών. Κατά τη δευτερολογία, ο Δήμαρχος ομιλεί τελευταίος, εφόσον το επιθυμεί με μέγιστο χρόνο ομιλίας πέντε λεπτά.

Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι   έχουν χρόνο ομιλίας τριών λεπτών το πολύ, με δυνατότητα δευτερολογίας ενός λεπτού ενώ πλέον δεν επιτρέπονται οι τριτολογίες.

Χρήση νέων τεχνολογιών

Ο νέος κανονισμός συμβαδίζει και με τα νέα τεχνολογικά μέσα αφού προβλέπεται άδεια στα τοπικά ΜΜΕ για ζωντανή κάλυψη των συνεδριάσεων με έγκριση του προέδρου του σώματος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ