26.7.2012 9:46

Αλλαγή ηγεσίας στο Λιμενικό Σώμα (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ, του Προέδρου του Κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, καθώς και εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου όπως ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τραγάκης Ιωάννης, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μπούσιος Αθανάσιος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Μουτζούρης Κωνσταντίνος και ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Χριστόπουλος Αθανάσιος, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Εφοπλιστικών Ενώσεων και Ναυτεργατικών Σωματείων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Αρχηγίας του Λιμενικού Σώματος.
Η ομιλία του Κ. Μουσουρούλη
 
"Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Πειραιά,
Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,
Κύριε Πρόεδρε του Κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων,
Κύριοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
Κύριοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, Αξιωματικοί και Στελέχη,
Άνδρες και Γυναίκες του Λιμενικού Σώματος,
 
Η πατρίδα και ο λαός μας δοκιμάζονται σκληρά. Μοιραία, η δοκιμασία μάς αποπροσανατολίζει από τις παγκόσμιες προκλήσεις. Οι δε παραδοσιακές συμπεριφορές μάς εγκλωβίζουν στη στασιμότητα. Αναφέρομαι στη δημιουργία εισοδημάτων χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα.
Πρέπει λοιπόν να κάνουμε μια νέα αρχή. Δεν πρόκειται για εξωτερική επιταγή αλλά για κοινή υπόθεση όλων των Ελλήνων. Αλλιώς, τα βήματα προσαρμογής θα είναι πάντα αργά και δειλά.
Η ναυτιλία δείχνει το δρόμο, γιατί έχει σφυρηλατηθεί μέσα στον διεθνή ανταγωνισμό. Όμως, για να δώσει καλύτερες λύσεις, χρειάζεται ένα σύγχρονο σταθερό θεσμικό, διοικητικό και επιχειρησιακό περιβάλλον που θα δημιουργήσουμε με την ενεργοποίηση και βέλτιστη αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Πρωθυπουργός αποφάσισε την επανίδρυσή του και την επανασύνδεσή του με το ιστορικό Λιμενικό Σώμα - ισχυρό βραχίονα της Ναυτιλιακής Πολιτικής της χώρας εδώ και 90 χρόνια.
Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι το Λιμενικό Σώμα είναι ο ομφάλιος λώρος που συνδέει το Κράτος με τη Ναυτιλία.
Τα άξια στελέχη του έχουν αποκτήσει γνώση και εμπειρία, στο σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με: το ελληνικό νηολόγιο, το ναυτεργατικό δυναμικό της χώρας – και στο σημείο αυτό θέλω να χαιρετίσω τους εκπροσώπους της ναυτεργασίας - την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, τη διασφάλιση των θαλασσίων συνόρων, την εξασφάλιση της τάξης στα λιμάνια, την καταπολέμηση κάθε μορφής εγκληματικής δράσης όπου επιχειρεί, τη διαμόρφωση συνθηκών ασφαλούς ναυσιπλοΐας, το εθνικά νευραλγικό έργο της έρευνας και διάσωσης.
Η αποδιοργάνωση σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Λιμενικό Σώμα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, έτοιμο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Και θα το αποκτήσει.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, τον απερχόμενο Αρχηγό κ. Κωνσταντίνο Σούλη, έναν έντιμο αξιωματικό, ένα σωστό Έλληνα, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κράτησε στιβαρά το πηδάλιο του Λιμενικού Σώματος μέσα σε δύσκολους καιρούς.
 
Κύριε Ναύαρχε, σήμερα, μετά από 33 χρόνια, τερματίζετε μία επαγγελματική διαδρομή που αναμφισβήτητα δημιουργεί σε όλους συναισθηματική φόρτιση.
Ο Ναύαρχος Σούλης αποχωρεί, έχοντας πετύχει την καταξίωση και την αναγνώριση όλων μας.
Το ίδιο επιθυμώ να τονίσω και για τον απερχόμενο Υπαρχηγό κ. Θεόδωρο Φουστάνο, έναν άνθρωπο με μεγάλη προσφορά στο Σώμα.
Θέλω, τέλος, να εξάρω την προσωπικότητα του νέου Αρχηγού, ενός ανθρώπου με κύρος, στις ικανότητες του οποίου προσβλέπω.
Σας διαβεβαιώνω ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις: στην προώθηση των συμφερόντων της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο μέσω μιας ισχυρής ναυτιλιακής διπλωματίας, στην προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας, συντεταγμένα με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ακτοπλοΐας που εξασφαλίζει την εδαφική συνέχεια της χώρας, στην ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών και όρων ναυτικής εργασίας, καθώς και στη βελτίωση της ναυτικής εκπαίδευσης – και αυτά το τονίζω ιδιαίτερα και ως Βουλευτής της ναυτομάνας Χίου- και στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης από προγράμματα της Ε.Ε. για έργα υποδομών και εκπαίδευσης.
Τα πρόσωπα που θα κληθούν να μας υποστηρίξουν σε όλα αυτά, πρέπει να διαθέτουν διοικητική ικανότητα, τεχνοκρατική κατάρτιση και επαγγελματική καταξίωση στο αντικείμενό τους, σύγχρονη αντίληψη περί της ανάπτυξης με βάση τα διεθνή δεδομένα και εχέγγυα χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
Και εδώ θέλω να στείλω προς όλους, εντός και εκτός του Υπουργείου, ένα μήνυμα: Η οικονομική μας διαχείριση θα διαπνέεται από τις αρχές της διαφάνειας, του υγιούς ανταγωνισμού, της οικονομίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας. Πρόκειται για όρους απαράβατους και απαραβίαστους για όλους.
 
Κυρίες και κύριοι,
Με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των δυσχερειών αλλά και με αισιοδοξία για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, με αλληλεγγύη, συλλογική και συνθετική δράση, συνεργασία, αλλά και οικονομία δυνάμεων, θα εργασθούμε, κάτω από τη νέα διοικητική δομή του Υπουργείου για το καλό της πατρίδας, της οικονομίας και του ελληνικού λαού που υπηρετούμε".

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ