23.2.2017 9:36

Αλλαγές για έναν άλλο κόσμο

Χαμένη για χαμένη έχει την Αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να μην την μπαχαλοποιήσει; Δημοσίευμα του «Ελ. Τύπου» χθες παρουσίαζε τις κυβερνητικές προθέσεις αλλαγών στον «Καλλικράτη», οι οποίες από μια πρώτη ματιά δείχνουν σωστές, καθώς προάγουν τη συνεργασία και τη συναντίληψη μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων.

Θα ήταν δε ακόμα καλύτερες, αν προτείνονταν να εφαρμοστούν στη Νορβηγία, την Ελβετία άντε και τη Γαλλία. Εδώ θυμίζω ότι χρειαστήκαμε τρεις συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου για τη συγκρότηση μιας Διαπαραταξιακής Επιτροπής γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Φανταστείτε να πέσουμε στην ανάγκη αποφάσεων…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, μεταξύ των προτάσεων είναι:

Απλή αναλογική: Θα ισχύει και στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Για να εκλεγεί δήμαρχος-περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο. Έως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.

Μείωση θητείας: Μόλις μία φορά το 2014 ίσχυσε η πρόβλεψη να γίνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν πενταετή θητεία όπως οι ευρωβουλευτές. Η πρόταση τώρα είναι να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ψήφος στους μετανάστες: Μέσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι αλλοδαποί μένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί ήταν 580.161 άτομα τον Ιανουάριο του 2017 και αυτό σημαίνει αύξηση του εκλογικού σώματος κατά περίπου 6%. Εως τώρα είχαν δικαίωμα «εκλέγειν» οι υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, ενώ προτείνεται να επεκταθεί το δικαίωμα και για τις περιφερειακές εκλογές.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ