6.8.2014 17:18

Άκυρώθηκε η εκλογή της Χριστιάνας Καλογήρου

Την ακύρωση της εκλογής της στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε η Χριστάνα Καλογήρου σε γραπτή δήλωσή της που προκαλεί αίσθηση.

Όπως φαίνεται η προσφυγή που έκαναν πριν λίγο καιρό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής καθώς και στελέχη του κόμματος κατά της εκλογής της, έγινε η αιτία πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα η Χριστιάνα Καλογήρου να βρεθεί εκτός Περιφέρειας.

Όπως τονίζει η ίδια σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου ενώ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε αυτή την περίπτωση πάντως και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες χωρίς τίποτα ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί, καθήκοντα Περιφερειάρχη θ’ αναλάβει το Σεπτέμβριο ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης.

Θυμίζουμε ότι η προσφυγή κατά της εκλογής της κ. Καλογήρου είχε στηριχθεί στο ότι συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, μέχρι λίγο καιρό πριν τις εκλογές.

Η Χριστιάνα Καλογήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (Β’ Τμήμα) ακυρώνεται η ανακήρυξή μου ως Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, όπως είχε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου προκύψει, σύμφωνα με την απόφαση των πολιτών.

Σέβομαι τις δικαστικές αποφάσεις.

Όπως έχω δικαίωμα και υποχρέωση καταθέτω αμέσως αίτηση αναιρέσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας».

Πηγή: lesvosreport.gr

Ολόκληρη η ένσταση

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΝΣΤΑΣΗ

(άρθρα 147 επ. του νόμου 3852/2010, σε συνδυασμό με άρθρα 244 επ. ΚΔΔ)

1. Δημητρίου Μάντζαρη του Παναγιώτη, κατοίκου Μυτιλήνης

2. Βασιλείου Τεντόμα του Στυλιανού, κατοίκου Μυτιλήνης

3. Ιωάννη Ζερδελή του Χριστοφόρου, κατοίκου Μυτιλήνης και

4. Παναγιώτη Λαμπρόπουλου του Ευσταθίου, κατοίκου Μυτιλήνης

ΚΑΤΑ

1. Χριστιάννας Καλογήρου του Δούκα, κατοίκου Αθηνών (περιοχή Κυψέλη) και

2. Ευστρατίου Κύτελη του Παναγιώτη, κατοίκου Μυτιλήνης (περιοχή Ακλειδιού).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ

Της υπ’ αρίθμ. 116/2014 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης (διαδικασία εκουσίας δικαιοδοσίας) περί επικυρώσεως των αποτελεσμάτων των αρχικών και επαναληπτικών Περιφερειακών Εκλογών της 18ης και 25ηςΜαΐου του 2014 για την ανάδειξη Περιφερειακών Αρχών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ανακηρύξεως των επιτυχόντων και επιλαχόντων συνδυασμών, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειαρχών, και περιφερειακών συμβούλων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, και κάθε περαιτέρω συναφούς πράξης.

…………….

Άπαντες οι ενιστάμενοι είμαστε δημότες του Δήμου Λέσβου, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αυτού.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 § 2 περ. ια΄ του νόμου 3852/2010, ο Δήμος Λέσβου περιλαμβάνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (κατά κυριολεξία τα χωρικά όρια του Δήμου Λέσβου και της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου ταυτίζονται).

Ως δημότες του Δήμου Λέσβου, είχαμε το δικαίωμα του εκλέγειν τις Περιφερειακές Αρχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κατά τις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων των Περιφερειών, οι οποίες διεξήχθησαν τη 18η Μαϊου και την 25η Μαϊου 2014, το δε δικαίωμά μας αυτό ασκήσαμε κανονικά.

Με την ως άνω προσβαλλόμενη υπ’ αρίθμ. 116/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης επικυρώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών της 18ης Μαϊου 2014 και 25ης Μαϊου 2014 για την ανάδειξη Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την περιφερειακή περίοδο από 1.9.2014 έως 31.8.2019 και ανακηρύχθηκαν:

Α) Ως επιτυχών συνδυασμός, ο συνδυασμός «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» με επικεφαλής και υποψήφια Περιφερειάρχη την πρώτη των καθ’ ων, Χριστιάννα Καλογήρου του Δούκα, ο οποίος έλαβε 33.423 ψήφους επί συνόλου 106.190 εγκύρων ψηφοδελτίων, κατά την αρχική ψηφοφορία της 18ης Μαϊου 2014 και 45.386 ψήφους επί συνόλου 85.716 εγκύρων ψηφοδελτίων κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, που έλαβε χώρα την 25η Μαϊου 2014. Στον εν λόγω συνδυασμό μετείχε και ο δεύτερος των καθ’ ων, Ευστράτιος Κύτελης του Παναγιώτη, ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νομού Λέσβου.

Ως επιλαχόντες συνδυασμοί, οι συνδυασμοί:

- «ΙΣΧΥΡΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», με επικεφαλής και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Αθανάσιο Γιακαλή του Παναγιώτη, ο οποίος έλαβε 27.464 ψήφους επί συνόλου 106.190 εγκύρων ψηφοδελτίων, κατά την αρχική ψηφοφορία της 18ης Μαϊου 2014 και 40.330 ψήφους επί συνόλου 85.716 εγκύρων ψηφοδελτίων κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, που έλαβε χώρα την 25η Μαϊου 2014.

- «ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ», με επικεφαλής και υποψήφια Περιφερειάρχη την Αγλαϊα Κυρίτση του Λαζάρου, ο οποίος έλαβε 20.569 ψήφους επί συνόλου 106.190 εγκύρων ψηφοδελτίων, κατά την αρχική ψηφοφορία της 18ης Μαϊου 2014 και δεν συμμετείχε στην επαναληπτική ψηφοφορία.

- «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ», με επικεφαλής και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Ευστράτιο Κόρακα του Χρήστου, ο οποίος έλαβε 15.646 ψήφους επί συνόλου 106.190 εγκύρων ψηφοδελτίων, κατά την αρχική ψηφοφορία της 18ης Μαϊου 2014 και δεν συμμετείχε στην επαναληπτική ψηφοφορία.

- «ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» με επικεφαλής και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Ιωάννη Σπιλάνη του Πάνου, ο οποίος έλαβε 3.682 ψήφους επί συνόλου 106.190 εγκύρων ψηφοδελτίων, κατά την αρχική ψηφοφορία της 18ηςΜαϊου 2014 και δεν συμμετείχε στην επαναληπτική ψηφοφορία και

- «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», με επικεφαλής και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Βασίλειο Μπάλλα του Γεωργίου, ο οποίος έλαβε 2.891 ψήφους επί συνόλου 106.190 εγκύρων ψηφοδελτίων, κατά την αρχική ψηφοφορία της 18ης Μαϊου 2014 και δεν συμμετείχε στην επαναληπτική ψηφοφορία.

Β) Ως Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, η υποψήφια του επιτυχόντος συνδυασμού και πρώτη των καθ’ ων η παρούσα, Χριστιάννας Καλογήρου του Δούκα.

Γ) Ως Αντιπεριφερειάρχης Νομού Λέσβου ο δεύτερος των καθ’ ων η παρούσα, Ευστράτιος Κύτελης του Παναγιώτη.

Ως Αντιπεριφερειάρχης Νομού Σάμου ο Νικόλαος Κατρακάζος του Φωτίου.

Ως Αντιπεριφερειάρχης Νομού Χίου ο Σταμάτης Καρμαντζής του Γεωργίου.

Δ) Οι τακτικοί και αναπληρωματικοί περιφερειακοί σύμβουλοι του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών.

Σημειωτέον, ότι σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω προσβαλλόμενη απόφαση δεν ανακηρύχθηκε ως επιλαχών συνδυασμός ο συνδυασμός «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», με επικεφαλής και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Ανδρέα Μπάλλα του Αντωνίου, ο οποίος συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία και έλαβε 2.515 ψήφους επί συνόλου 106.190 εγκύρων ψηφοδελτίων, κατά την αρχική ψηφοφορία της 18ης Μαϊου 2014 και δεν συμμετείχε στην επαναληπτική ψηφοφορία.

Η ως άνω απόφαση τοιχοκολλήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης την 19.6.2014.

Κατά της ως άνω απόφασης ενιστάμεθα και ζητούμε την ακύρωση, άλλως τη μεταρρύθμισή της για τους παρακάτω νόμιμους και βάσιμους λόγους, καθώς και όσους επιφυλασσόμαστε ρητά να προσθέσουμε, με χωριστό δικόγραφο

ΛΟΓΟΙ ΕΝΣΤΑΣΗΣ

Στη διάταξη του άρθρου 117 § 1 περ. δ΄ του νόμου 3852/2010 ορίζονται τα ακόλουθα:

«Υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας του Δημοσίου, των δήμων και των περιφερειών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη Διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο, με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στις περιφέρειες στα διοικητικά όρια των οποίων άσκησαν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, μέσα στο δεκαοκτάμηνο (18) πριν από τη διενέργεια των περιφερειακών εκλογών. Στη ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπάγονται οι διευθυντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι διευθυντές τμημάτων, μονάδων, κλινικών και εργαστηρίων ιατρικής υπηρεσίας του Ε.Σ.Υ.».

Η ratio της θέσπισης των κωλυμάτων εκλογιμότητας, καθώς και των κάθε είδους ασυμβιβάστων για τις θέσεις των αιρετών οργάνων των Περιφερειών είναι η διασφάλιση ότι η πραγματική βούληση των εκλογέων καθίσταται ανεξάρτητη από την επιρροή προσώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης και άσκησης εξουσίας, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος από τον ψυχολογικό επηρεασμό, που είναι δυνατόν να ασκήσουν στο εκλογικό σώμα τα πρόσωπα που κατέχουν τις ιδιότητες που συνιστούν κωλύματα εκλογιμότητας και η αποφυγή του φαινομένου της «προπαρασκευής» μέσω των εν λόγω ιδιοτήτων της «σταδιοδρομίας» των κατόχων τους, ως αυτοδιοικητικών «αρχόντων».

Εν προκειμένω:

(α) Η πρώτη των καθ’ ων η παρούσα διορίστηκε την 6.8.2012 Γενική Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δυνάμει της υπ’ αρίθμ. 26/6.8.2012 ΠΥΣ (ΦΕΚ, Α΄, 155/6.8.2012). Από την εν λόγω θέση της υπέβαλε την παραίτησή της την 28.4.2014, όπως συνάγεται από σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, χωρίς όμως να έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, περί αποδοχής της παραιτήσεώς της.

Στη διάταξη του άρθρου 6 §§ 1, 2 του νόμου 3852/2010 ορίζονται τα ακόλουθα:

«1. Συνιστώνται ως ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες Διοίκησης του κράτους οι εξής Αποκεντρωμένες Διοικήσεις:

ι Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Αττικής με έδρα την Αθήνα.

ιι. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λάρισα.

ιιι. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα.

iv. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με έδρα την Πάτρα.

ν. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά.

vi. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο.

νιι. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

2. Σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση προΐσταται Γενικός Γραμματέας. Για τα θέματα που αναφέρονται στην υπηρεσιακή του κατάσταση και τα καθήκοντα του εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α΄)».

Περαιτέρω, στη διάταξη του άρθρου 1 § 2 του νόμου 2503/1997 ορίζονται αναφορικά με τα καθήκοντα και την υπηρεσιακή κατάσταση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τα κάτωθι:

«2. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας που κατέχει κατά την κείμενη νομοθεσία θέση μετακλητού υπαλλήλου με βαθμό πρώτο (1ο) των ειδικών θέσεων, διορίζεται, παύεται και μετακινείται από Περιφέρεια σε Περιφέρεια με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας είναι εκπρόσωπος της Κυβέρνησης είναι υπεύθυνος για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής για τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια.

Ο Γενικός Γραμματέας προΐσταται όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Κατευθύνει, συντονίζει, εποπτεύει και ελέγχει τη δράση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων της Περιφέρειας. Είναι πειθαρχικός προϊστάμενος των υπαλλήλων της Περιφέρειας και μπορεί να επιβάλλει την ποινή της επίπληξης και του προστίμου μέχρι και των αποδοχών ενός μηνός. Ο Γενικός Γραμματέας προϊσταται επίσης των αστυνομικών, των πυροσβεστικών και λιμενικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια.

Στο Γενικό Γραμματέα ανήκουν αποκλειστικά οι αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί ή μεταβιβασθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και κάθε άλλη αρμοδιότητα που του παρέχει ο νόμος ή ανατίθεται σύ αυτόν βάσει νόμου.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας εποπτεύει τα Ν.Π.Δ.Δ. που εδρεύουν στην Περιφέρεια και δεν εποπτεύονται από νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, δήμους, κοινότητες και υπουργεία, κατά την κείμενη νομοθεσία.

Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μέσα σε έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, επιτρέπεται να διατηρείται η εποπτεία Ν.Π.Δ.Δ. από τα υπουργεία, αν ειδικοί λόγοι το επιβάλλουν. Για όσα Ν.Π.Δ.Δ. δεν εκδοθεί προεδρικό διάταγμα κατά τα ανωτέρω, η εποπτεία μετά την πάροδο του εξαμήνου περιέρχεται αυτοδικαίως στο Γενικό Γραμματέα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με απόφαση του δύναται να μεταβιβάζει στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων της ορισμένες από τις αρμοδιότητες του ή το δικαίωμα υπογραφής «με εντολή Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», τηρουμένων των διατάξεων των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 54 του π.δ. 63/2005. Τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναπληρώνει ο αρχαιότερος Γενικός Διευθυντής, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται. Επίσης, ασκεί τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα όταν η θέση είναι κενή.

Σε περίπτωση μη ύπαρξης αρχαιότερου Γενικού Διευθυντού αναπληρώνεται από τον Γενικό Διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας.»

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τα θέματα που αναφέρονται στην υπηρεσιακή του κατάσταση υπάγεται στον Υπουργό Εσωτερικών

Οι Γενικοί Γραμματείς της Περιφέρειας λαμβάνουν τις αποδοχές και τα έξοδα παράστασης των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, καθώς και κατ’ αποκοπή έξοδα κίνησης για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους. Τα τελευταία καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών. Οι Γενικοί Γραμματείς, όταν απουσιάζουν ή κωλύονται, εξακολουθούν να λαμβάνουν τα έξοδα παράστασης.

Οι διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 3200/1955 (ΦΕΚ 97 Αύ) εφαρμόζονται αναλόγως και για τις πράξεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας. Οι σχετικές προσφυγές ασκούνται ενώπιον του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού».

Με το ΠΔ 143/2010 θεσπίστηκε ο Οργανισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Σύμφωνα λοιπόν με τα διαλαμβανόμενα στον ως άνω Οργανισμό, η οργανωτική δομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απαρτίζεται από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα, τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας με τις υπαγόμενες σ’ αυτή επιμέρους Διευθύνσεις, Τη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής με τις υπαγόμενες σ’ αυτή επιμέρους Διευθύνσεις, τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων με τις υπαγόμενες σ’ αυτή επιμέρους Διευθύνσεις, καθώς και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το Αυτοτελές Τμήμα ΠΑΜ – ΠΣΕΑ, το Αυτοτελές Τμήμα Εκπαίδευσης και το Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, που υπάγονται απευθείας στο Γενικό Γραμματέα.

Από τα όσα ανωτέρω εκτέθηκαν καθίσταται σαφές ότι στο πρόσωπο της πρώτης των καθ’ ων συντρέχει το κώλυμα εκλογιμότητας της ως άνω διάταξης του άρθρου 117 § 1 περ. δ΄ του νόμου 3852/2010.

Ειδικότερα, από την απόλυτη γραμματική διατύπωση της ως άνω διάταξης και τη χρήση της φράσης «υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας» δεν δύναται να καταληφθεί η παραμικρή έστω αμφιβολία ότι στο πεδίο εφαρμογής της υπάγονται και οι μετακλητοί υπάλληλοι, όπως η πρώτη των καθ’ ων.

Περαιτέρω από τη γραμματική διατύπωσή της, σε συνδυασμό με την σύμφωνα με τα προεκτεθέντα ratio θέσπισής της συνάγεται σαφώς ότι σκοπός του νομοθέτη ήταν να θεσπίσει κώλυμα εκλογιμότητας όχι μόνο για τους υπαλλήλους που κατείχαν κατά τον κρίσιμο χρόνο θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Γενικής Διεύθυνσης και όχι γι’ αυτούς που ανήκουν σε ανώτερο επίπεδο ιεραρχίας. Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι σκοπός του νομοθέτη ήταν να θεσπίσει κώλυμα εκλογιμότητας για τους υπαλλήλους που κατέχουν θέση τουλάχιστον προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Γενικής Διεύθυνσης και συνεπώς και για τους ανωτέρους τους.

Αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή οδηγεί στο άτοπο και σίγουρα μη αποδεκτό από την έννομη τάξη, αλλά και αντίθετο με τους σκοπούς του νομοθέτη αποτέλεσμα, να αποκλείεται η εκλογή σε θέσεις αιρετών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης των προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων και να επιτρέπεται η εκλογή, προσώπων που είναι ανώτερα στην υπαλληλική ιεραρχία, προΐστανται ευρύτερων και ανώτερου βαθμού οργανικών μονάδων και έχουν ως εκ τούτου μεγαλύτερες δυνατότητες επηρεασμού της βούλησης των εκλογέων, πολλώ δε μάλλον όταν, όπως εν προκειμένω, τα καθήκοντά τους είναι όχι μόνο διοικητικής φύσεως, αλλά άπτονται και της υλοποίησης σε τοπικό επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής και ταυτόχρονα οι ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις τόσο των ιδίων των προϊσταμένων, όσο και των υφισταμένων τους υπηρετούντων στις υπαγόμενες σ’ αυτούς οργανικές μονάδες επηρεάζουν άμεσα, δικαιώματα και έννομα συμφέροντα, μεγάλου αριθμού εκλογέων.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η πρώτη των καθ’ ων εκ της ως άνω ιδιότητάς της είχε τη δυνατότητα επηρεασμού της εκλογικής βούλησης μεγάλου αριθμού εκλογέων, του συνόλου των νομών που υπάγονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι άπαντες υπάγονται ταυτόχρονα και στα όρια ευθύνης και κατά τόπον αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, οι οποίοι εκλογείς συναλλάσσονται συχνά με τις υπηρεσίες στις οποίες η ίδια προΐστατο, για μεγάλο αριθμό υποθέσεων που τους αφορούν.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ήθελε γίνει δεκτό ότι η ως άνω διάταξη του άρθρου 117 § 1 περ. δ΄ του νόμου 3852/2010 δεν καταλαμβάνει ευθέως τους υπηρετούντες ως Γενικοί Γραμματείς της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι τυγχάνει εφαρμογής κατ’ αναλογία και επ’ αυτών, στους οποίους επεκτείνεται το δι’ αυτής θεσπιζόμενο κώλυμα εκλογιμότητας, αφενός μεν λόγω ύπαρξης ακουσίου κενού νομοθετικής ρύθμισης, αφετέρου δε για την ταυτότητα του νομικού λόγου.

Εν όψει των ανωτέρω, έπεται ότι συντρέχει στο πρόσωπο της πρώτης των καθ’ ων το κώλυμα εκλογιμότητας του άρθρου 117 § 1 περ. δ΄ του νόμου 3852/2010 και ως εκ τούτου δεν δικαιούτο να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση της Περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου, η δε ανακήρυξή της στο αξίωμα αυτό με την προσβαλλόμενη, πάσχει ακυρότητας.

(β) Ο δεύτερος των καθ’ ων η παρούσα έφερε από τον Ιούλιο του έτους 2011 και μέχρι το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους την ιδιότητα του Διευθυντή της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Μυτιλήνης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ήδη από την 1.1.2012 Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Μυτιλήνης του ΕΟΠΥΥ (ίδετε Αρθρο ΜΟΝΟ της ΥΑ Φ.0000/οικ.32115/28.12.2011, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ, 3010/29.12.2011, τεύχος Β΄).

Όπως σαφώς συνάγεται από τα διαλαμβανόμενα στη διάταξη του άρθρου 23 § 1 υποπαράγραφος Β΄ του νόμου 3918/2011 οι εντασσόμενες στον ΕΟΠΥΥ περιφερειακές μονάδες υγείας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (συνεπώς και η ΝΜΥ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Μυτιλήνης και εν συνεχεία ΝΜΥ ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης) αποτελούν αυτοτελείς οργανικές μονάδες, το δε επίπεδο αυτών από απόψεως οργανωτικής διάρθρωσης αντιστοιχεί σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, άλλως και όλως επικουρικά σε επίπεδο Διεύθυνσης.

Ως εκ τούτου, έπεται ότι συντρέχει στο πρόσωπο του δευτέρου των καθ’ ων το κώλυμα εκλογιμότητας του άρθρου 117 § 1 περ. δ΄ του νόμου 3852/2010 και ως εκ τούτου δεν δικαιούτο να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, η δε ανακήρυξή του στο αξίωμα αυτό με την προσβαλλόμενη, πάσχει ακυρότητας.

Σημειωτέον ότι σε κάθε περίπτωση η κατοχή από το δεύτερο των καθ’ ων της ως άνω ιδιότητας του παρείχε κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας σημαντικές δυνατότητες επηρεασμού σε ψυχολογικό επίπεδο της εκλογικής βούλησης σημαντικού αριθμού εκλογέων, οι οποίοι εξυπηρετούντο σε καθημερινή βάση από την υπηρεσία, την οποία αυτός διηύθυνε και μάλιστα για ζητήματα που άπτονται του ευαίσθητου και ιδιαιτέρως σημαντικού αντικειμένου των παροχών υπηρεσιών υγείας.

Επειδή νομιμοποιούμαστε ενεργητικά στην άσκηση της παρούσας, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στη διάταξη του άρθρου 147 περ. α΄ του νόμου 3852/2010, δοθέντος ότι είμαστε, όπως ανωτέρω εκτέθηκε δημότες του Δήμου Λέσβου και εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αυτού, είχαμε δε το δικαίωμα του εκλέγειν στις διεξαχθείσες την 18ηΜαϊου και 25η Μαϊου 2014 Περιφερειακές Εκλογές, το οποίο και ασκήσαμε.

Επειδή το Δικαστήριό σας είναι καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμόδιο για την εκδίκαση της παρούσας ένστασης (άρθρο 148 § 3 του νόμου 3852/2010).

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη βάσιμη και αληθινή

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να γίνει δεκτή η παρούσα ένσταση.

Να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη υπ’ αρίθμ. 116 / 2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης (διαδικασία εκουσίας δικαιοδοσίας), καθώς και κάθε συναφής μεταγενέστερη πράξη, κατά το μέρος που ανακηρύχθηκαν μ’ αυτές, Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η πρώτη των καθ’ ων, Χριστιάννα Καλογήρου του Δούκα και Αντιπεριφερειάρχης Νομού Λέσβου ο δεύτερος των καθ’ ων, Ευστράτιος Κύτελης του Παναγιώτη, στα πρόσωπα των οποίων συντρέχουν κωλύματα εκλογιμότητας, σύμφωνα με τα όσα ανωτέρω εκτέθηκαν.

Να ακυρωθεί η ανακήρυξη της πρώτης των καθ’ ων, Χριστιάννας Καλογήρου του Δούκα, ως Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Να ακυρωθεί η ανακήρυξη του δευτέρου των καθ’ ων, Ευστρατίου Κύτελη, του Παναγιώτη, ως Αντιπεριφερειάρχη Νομού Λέσβου.

Να ακυρωθεί κάθε τυχόν μεταγενέστερη συμπροσβαλλόμενη πράξη και γενικά να διαταχθούν τα κατά νόμον.

Μυτιλήνη, 28 Ιουνίου 2014

Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ