7.3.2013 9:43

Ακαμπτη η Τρόικα για απολύσεις και «κόκκινα» δάνεια

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Άκαμπτοι στην απαίτηση για απόλυτη εφαρμογή του προγράμματος και εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της τρόικας, προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά μετατέθηκε για τις επόμενες ημέρες, καθώς από τις εντατικές διαπραγματεύσεις που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί με τους «τροϊκανούς» προέκυψαν τρία σοβαρά εμπόδια που χωρίζουν τις δύο πλευρές και καθυστερούν την επίτευξη συμφωνίας.

Το πρώτο και σημαντικότερο, όπως φαίνεται, ζήτημα διαφωνίας είναι η μείωση του δημόσιου τομέα. Οι εκπρόσωποι των εταίρων και δανειστών μας επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν άμεσα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Και, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν αποδέχονται ότι θα εκπληρωθούν οι στόχοι μείωσης του προσωπικού με το πρόγραμμα κινητικότητας που ξεκίνησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την απομάκρυνση αφενός όσων αποδειχθούν ανεπαρκείς κατά την αξιολόγηση που θα ακολουθήσει και αφετέρου όσων κριθούν ένοχοι για υπηρεσιακά παραπτώματα από τα πειθαρχικά συμβούλια που θα συγκροτηθούν το επόμενο διάστημα.

Το δεύτερο «καυτό» ζήτημα είναι οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέποντας ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως χαμηλές μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το εισόδημα του δανειολήπτη. Η τρόικα αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα απαιτήσει μεγαλύτερα κεφάλαια για την ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το τρίτο ζήτημα, στο οποίο δεν έχει υπάρξει συμφωνία είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να παράσχει διευκολύνσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο για τους φορολογουμένους, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αύξηση του αριθμού των δόσεων θα αποτελέσει κίνητρο για να προσέλθουν στα γκισέ των εφοριών και των ασφαλιστικών ταμείων περισσότεροι οφειλέτες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όμως, δείχνουν αμετάπειστοι, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα αυτό δεν είναι αποδοτικό και επιμένοντας σε αυστηρές ποινές για όσους δεν πληρώνουν.  

Μπλόκο φαίνεται πως υπάρχει και σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.    

Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει εμπλοκή»

Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, συνεχίζονται και, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε ο ίδιος νωρίτερα με τα μέλη της τρόικας, αλλά και στο πρόσφατο Eurogroup, «υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα», τα οποία, όπως σιβυλλικά συμπλήρωσε, «θα μείνουν ανοιχτά μέχρι που θα τα κλείσουμε».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή» με το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι σε αυτό επικεντρώνεται η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Ερωτηθείς, πάντως, για τη δόση της δανειακής σύμβασης που είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτεί μέσα στον τρέχοντα μήνα, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας: «Νομίζω ότι θα την πάρουμε».

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ