25.2.2013 16:24

Ακαδημαϊκοί από… κούνια

ΕΠΑΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

Υπάρχουν άνθρωποι που με ότι κι αν καταπιάνονται στη ζωή τους βάζουν τον πήχη ψηλά. Στοχεύουν εκεί και προσπαθούν να πετύχουν πατώντας γερά στα πόδια τους, κλείνοντας τα αυτιά σε σειρήνες και φωνές που ενδεχόμενα τους απομακρύνουν από τον αρχικό στόχο.
Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι η Μαριέττα Κλάππα που τη δουλειά της στον Βρεφονηπιακό σταθμό Λιλιπούπολη, την έχουμε θαυμάσει και σχολιάσει πάρα πολλές φορές, κυρίως όπως παρουσιάζεται σε παραστάσεις.
Ήρθε η ώρα λοιπόν που αυτή η δουλειά και η αντίληψη που έχει η Μαριέττα για τον παιδικό σταθμό και το τι και πώς πρέπει να μαθαίνουν και να λειτουργούν τα παιδιά μέσα σε αυτόν, πέρασε τα χιώτικα σύνορα χτύπησε την πόρτα της Ακαδημίας Αθηνών παίρνοντας έναν έπαινο.
Η εργασία
Πριν από τρία χρόνια η Λιλιπούπολη και συγκεκριμένα το τμήμα με τα προνήπια συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Μαθαίνω για την ελιά».
«Πάνω σε αυτό το θέμα δουλέψαμε όλη τη χρονιά σε όλα τα επίπεδα, προμαθηματικά, γλωσσικά λαογραφικά, τα παιδιά μίλησαν και γύρισαν σε βίντεο συνεντεύξεις με τις γιαγιάδες και τους παππούδες που τους μιλούσαν για την ελιά και το λάδι, που τους εξηγούσαν τη θέση και τη χρήση της ελιάς και του λαδιού στη θρησκεία, επισκεφθήκαμε το λαογραφικό μουσείο Καλλιμασιάς, κ.αλ.» εξηγεί η κ. Κλάππα για το πρόγραμμα πάνω στο οποίο δούλεψε μια ολόκληρη χρονιά με τους μαθητές της.
Όλη αυτή η εργασία των παιδιών στάλθηκε στην Ακαδημία Αθηνών και μετά από δυο χρόνια ήρθε η επιβράβευση.
Ο έπαινος
Τα νέα μαθεύτηκαν πριν από μία εβδομάδα και όπως αναφέρει η κ. Κλάππα προκάλεσαν αρχικά έκπληξη γιατί δεν υπήρχε κάποια προηγούμενη ενημέρωση ή κάποια προειδοποίηση για την επικείμενη αξιολόγηση και βράβευση. «Είχαμε στείλει τις εργασίες μας, αξιολογήθηκαν από την εφορευτική επιτροπή του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μετά τη συνεδρίαση της συγκλήτου το Δεκέμβριο απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι. Σε μας, στη Μ. Κλάππα και στους μαθητές της, δόθηκε ο β΄έπαινος, της Ακαδημίας Αθηνών, χωρίς  χρηματικό έπαθλο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Έχει και συνέχεια
Εννοείται ότι η Λιλιπούπολη συνεχίζει τα προγράμματα της και μάλιστα με δική της πρωτοβουλία προσάρμοσε κατά κάποιο τρόπο το πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών προσθέτοντας ως θέμα το μαστίχι. «Η βράβευση σίγουρα μας χαροποιεί. Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Τα παιδιά που βραβεύθηκαν τώρα είναι πια στη Β’  Δημοτικού. Εμείς συνεχίζουμε τα προγράμματα και εδώ και δυο χρόνια δουλεύουμε με θέμα το μαστίχι. Είναι καθαρά ένα χιώτικο θέμα κι αυτό μας γεμίζει ακόμη πιο μεγάλη χαρά», καταλήγει η κ. Κλάππα.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ