26.2.2014 15:58

Αισιόδοξο κράμα η σύνθεση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου

• Η ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Υπέρμετρα βιαστική φαντάζει η όποια εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου ενόσω τώρα ξεκινά η προσέλκυση υποψηφίων, ενώ ακόμα και ο αριθμός των δημοτικών συνδυασμών δεν εκλαμβάνεται ως δεδομένος.

Ωστόσο οι έως τώρα ενδείξεις διαμορφώνουν μια εικόνα σαφέστατης αναβάθμισης του δημοσίου διαλόγου στο κατ’ εξοχήν θεσμικό όργανο ανάπτυξης του στο νομό, στοιχείο αναμφίβολα θετικό για τη γονιμοποίηση στόχων, ιδεών και απόψεων για το μέλλον του τόπου.

Τα παρόντα δεδομένα

Στην πρώτη θητεία λειτουργίας του ενιαίου Δήμου Χίου η απουσία ουσιαστικού λόγου και αντιλόγου στις τάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν εμφανής και αποτυπώθηκε στη θεματολογία των συνεδριάσεων αλλά και το βαθμό προσέλευσης δημοτών για να τις παρακολουθήσουν. Όπου δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη τοπικού ή συντεχνιακού ενδιαφέροντος θέμα οι συνεδριάσεις διεξάγονταν με υποτονικό ενδιαφέρον και ελάχιστη συμμετοχή ακροατηρίου.

Η σπουδή της πλειοψηφίας να επισπεύσει την ψήφιση θεμάτων, όπως αυτά εισάγονταν από τις Υπηρεσίες και τους αρμόδιους αιρετούς και η αφωνία της αντιπολίτευσης όταν έφτανε η στιγμή κατάθεσης ουσιαστικού αντιλόγου, στέρησε την καλλιέργεια πραγματικού δημόσιου διαλόγου και δημιούργησε ένα μονίμως προβλεπόμενο κλίμα στις συνεδριάσεις, που απλά δυναμιτίζονταν κάποιες στιγμές, διανθισμένο με έντονες προσωπικές μομφές.

Η εικόνα αυτή λειτούργησε αποθαρρυντικά για την εισαγωγή στο ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου αντιλήψεων και ιδεών, στέρησε τη Χίο από τον εμπλουτισμό ειδικής γνώσης.

Τα … μελλούμενα

Όσο παρατραβηγμένη κι αν θεωρείται μια προσπάθεια μελλοντολογικής προσέγγισης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου τρεις μήνες πριν τις εκλογές, οι πρώτες ενδείξεις καθοδηγούν σε μια σαφώς πιο ενδιαφέρουσα πρόβλεψη.

Ανεξαρτήτως του ύψους της εντολής που θα λάβει η κάθε δημοτική παράταξη, όλα προϊδεάζουν για τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού ποιοτικού κράματος εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η βέβαιη επανεκλογή συμβούλων με σημαντική εμπειρία διοίκησης και η αναμενόμενη συνύπαρξη τους με πρόσωπα μιας νέας γενιάς, εμφορούμενης με διαφορετική κουλτούρα προσέγγισης των ζητημάτων, προϊδεάζει για μια πολύ ενδιαφέρουσα και σίγουρα πιο γόνιμη επόμενη δημοτική περίοδο.

Ήδη από τις τάξεις της δημοτικής αρχής διαφαίνεται η επανεκλογή δημοτικών συμβούλων που κατά βάση διαθέτουν εμπειρίες διαχείρισης, ενώ αντίθετα κλονίζεται η επανεκλογή προσώπων – διακοσμητικών στοιχείων στη σημερινή λειτουργία του Δήμου. Η τάση μάλιστα περιορισμού των υπερεξουσιών του νυν δημάρχου από τους ίδιους τους στενούς συνεργάτες του, όπως είχε αποτυπωθεί μέχρι σήμερα, ολοένα και διογκώνεται και έγινε φανερή στις διαφοροποιήσεις κατά τις συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών.

Ταυτόχρονα ο σταδιακός εμπλουτισμός των υπό διαμόρφωση ψηφοδελτίων από πρόσωπα με τεχνοκρατική προσέγγιση για τα θέματα, μια πιο φρέσκια οπτική και διάθεση συμβολής στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας για τον τόπο επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τελική σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην «Πρωτοβουλία για τη Χίο» συντάσσεται ένα ρεύμα πολιτών που επιθυμεί διαφορετικό τρόπο στη μεθοδολογία προσέγγισης των κοινών και φέρεται αποφασισμένο να τον διεκδικήσει, ενώ στη «Χιακή Συμπολιτεία» οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών παραγκωνίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στελεχών του στείρου κομματικού σωλήνα, αναδεικνύει στην επιφάνεια φωνές μετριοπάθειας από το χώρο της Αριστεράς με ικανότητες να αναδείξουν κι ένα εντελώς διαφορετικό τοπικό της πρόσωπο.

Οι ραγδαία αναπτυσσόμενες τάσεις στο εσωτερικό των συνδυασμών και η ελπίδα σταδιακού απεγκλωβισμού του εκλογικού σώματος από τα συμπτώματα καθοδήγησης της ψήφου των προηγούμενων χρόνων ανοίγουν το δρόμο σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και πιθανά ποιοτική ανασύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για την προσεχή δημοτική περίοδο. Ένα δημιουργικό κράμα εμπειριών, διάθεσης προσφοράς και νέων αντιλήψεων, με όλα τα απαραίτητα εχέγγυα να αναβαθμίσει το δημόσιο διάλογο και από αυτόν να προκύψουν αναντίρρητα οφέλη για τον τόπο. Μένει το παρόν σημείωμα να επιβεβαιωθεί τη βραδιά των εκλογών και ακόμα περισσότερο στη διάρκεια της ερχόμενης δημοτικής περιόδου από όποιο σημείο κι αν τάξει ο δημότης τον κάθε δημοτικό συνδυασμό. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ