22.3.2017 17:23

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ και στους 2 βουλευτές για τον ρουκετοπόλεμο

Επαναφέρει στην τάξη τους δυο βουλευτές, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τους να συνεργαστούν, χωρίς να χάνουν χρόνο για τη νομική διευθέτηση διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου, υποστηρίζοντας παράλληλα πως τα έθιμα δεν συντηρούνται με νομικές τροπολογίες αλλά από τος κοινωνίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για όλους  εμάς τους Χιώτες και τις Χιώτισσες, Πάσχα στη Χίο σημαίνει ρουκετοπόλεμος, Ένα έθιμο που ξεκινά από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Τα έθιμα και οι παραδόσεις  αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και έχουμε καθήκον να τα διαφυλάξουμε και να τα διατηρήσουμε όπως ήταν.

Είναι δεδομένο και αποδεκτό από τους περισσότερους ότι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε το έθιμο για να στηθούν φαντασμαγορικά σώου. Είναι επίσης δεδομένο ότι οι περίοικοι  των δύο εκκλησιών στην περιοχή του Βροντάδου (Αγ.Μάρκου και Παναγίας Ερειθιανής), έχουν ταλαιπωρηθεί και κινδυνεύσει συγχρόνως.

Με αυτά τα δεδομένα φθάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο στο οποίο όμως πρέπει να βρεθεί λύση για να μην αφήσουμε άλλη μια χρονιά να ματαιωθεί.

Επειδή όμως χρησιμοποιείται και ο ρουκετοπόλεμος από τον βουλευτή της ΝΔ για να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ  Χίου , έχουμε να του πούμε ότι: Αντί να ρίχνει για δεύτερη χρονιά άδειες ρουκέτες υποκρινόμενος ότι νοιάζεται για τον ρουκετοπόλεμο  προσπαθώντας να δημιουργεί ψεύτικη εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου με δηλώσεις όπως:  « Τους ρωτάω,  τόσους μήνες μετά, που είναι η δική τους διορθωμένη τροπολογία; Είναι σαφές ότι ο τοπικός Σύριζα, δεν θέλει τον ρουκετοπόλεμο, γιατί όμως δεν το λέει ευθέως », καλό είναι να ηρεμήσει. και να μην μπερδεύεται . Δεν νομοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου αλλά οι βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου από πλευράς του στηρίζει απερίφραστα την συνέχιση του έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Όλα τα άλλα αποτελούν αποκύημα της  φαντασίας του κου Μηταράκη και μικροπολιτική.

Για εμάς, τα έθιμα δεν συντηρούνται με νομικές τροπολογίες αλλά από τις τοπικές κοινωνίες αναλλοίωτα, ή με μικρές παραλλαγές  στο χρόνο, γιατί τα έθιμα και οι παραδόσεις αντιπροσωπεύουν τον τόπο μας και την πατρίδα μας.

Διαβάσαμε όμως και την  ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη που αναφέρει: « Στηρίζω την προσπάθεια των «Φίλων Βρονταδούσικων Εθίμων» , πιστεύοντας ότι εφόσον ευοδωθεί, εφόσον δηλαδή φανεί εμπράκτως ότι είναι δυνατή η επαναφορά του εθίμου στο αρχικό του πνεύμα, θα διευκολύνει και την νομική διευθέτηση της διεξαγωγής του».

Πιστεύουμε πως ο κάθε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει ότι και οι δύο βουλευτές του νησιού μας, με σαφείς διαφορές ως προς το περιεχόμενο, συζητούν την νομική διευθέτηση  της διεξαγωγής του εθίμου. Αντί λοιπόν να αφήνουν το χρόνο να περνά  ας κάνουν μια κοινή προσπάθεια και οι δυο  προς τον κοινό στόχο: Να μην σταματήσει ένα έθιμο που είναι ταυτισμένο με τον Βροντάδο και την Χίο μας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ