12.3.2014 10:54

Αγώνας δρόμου για συμφωνία με την τρόικα έως την Κυριακή

Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Οι επικεφαλής της Τρόικας επιστρέφουν από την Τετάρτη στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως την Κυριακή», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την ευρεία «γκάμα» των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι για το 2013 υπήρχαν 896 προαπαιτούμενες δράσεις, εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 79%.

Όπως είπε ο Γ.Στουρνάρας, η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει με την τρόικα ως το τέλος της εβδομάδος θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, π.χ. στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα, ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε ότι παραμένει υπό συζήτηση το θέμα της φορολόγησης υπέρ τρίτων και η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά θέματα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που ήθελε, καθώς αναγνωρίζεται ότι την ευθύνη για τη διεξαγωγή των stress test των ελληνικών τραπεζών την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο του ΔΝΤ. Είναι όμως ένα ζήτημα που έχει να κάνει περισσότερο μεταξύ των μελών της Τρόικας παρά με εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα τις επόμενες ημέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Μάιο θα έχουμε τα λεφτά».

Ο ίδιος τόνισε ότι το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Εξάλλου, ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να βγει ως το τέλος του χρόνου στις αγορές, ο Γ.Στουρνάρας απάντησε ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι δοκιμαστική και για μικρά ποσά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί ενστάσεις από πλευράς του ΔΝΤ γι' αυτό το θέμα.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και επικυρωθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεκινήσει στο Eurogroup η συζήτηση αφενός για το χρηματοδοτικό κενό και αφετέρου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ