30.10.2012 18:44

Αγωγή Ψυχής από τη Χορωδία

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΑΘΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑ

«Η Χορωδία ξεπέρασε τον εαυτό της», ήταν η εντύπωση του ενθουσιώδους κοινού, που είχε την τύχη και την οξυδέρκεια να μη χάσει την τελευταία δουλειά του σχήματος, το πιο δύσκολο και, ενδεχομένως, το εγχείρημα με τις περισσότερες απαιτήσεις.
Το βράδυ του Σαββάτου, παραμονής της εθνικής εορτής, η Χορωδία Χίου καθήλωσε το ακροατήριό της, το οποίο με το πέρας της εκδήλωσης αισθάνθηκε να αποχωρεί πνευματικά πλουσιότερο.
Η αίθουσα Θεάτρου του Ομηρείου κατακλύστηκε, όπως φυσικά και ο εξώστης, για ένα πρόγραμμα που απέβαλε για την περίσταση τη στατικότητα των συντελεστών, δίνοντας στην παράσταση τη χάρη της θεατρικής παρουσίας και του αυτοσχεδιασμού.
Έτσι το αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι της Χίου και της «καρσιανής» Ερυθραίας, ήταν μια «αγωγή ψυχής», αναδεικνύοντας τον απόλυτο πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης, όσο και το πολιτισμικό μέγεθος της περιοχής της μικρασιατικής και νησιωτικής Ιωνίας.
 
Συλλογική δουλειά
Στη συλλογική αυτή δουλειά η μαέστρος Ελευθερία Λυκοπάντη επιβεβαίωσε τη φήμη της, ως βαθειά γνώστης και καταρτισμένη επιστήμονας και στους δύο τομείς που υπηρετεί με πίστη, αφοσίωση και ευθύνη, τη φιλολογία δηλαδή και τη μουσική.
Με την ανταπόκριση των χορωδών της, των μελών του σχήματος και μετά από κοπιαστική δουλειά μηνών, κατάφεραν όλοι μαζί να προσφέρουν στο χιώτικο κοινό μια σπάνια εκδήλωση, που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να παρουσιαστεί και πάλι, εντός και εκτός Χίου.
Τα σόλο της γιαγιάς Μαριάνθης Αλμυρούδη από τα Μεστά και του καπετάν Παντελή Έρωτα από τις Οινούσσες, γνήσιων εκφραστών της δημοτικής μουσικής και ποίησης, απέσπασαν τις θερμές επιδοκιμασίες του κοινού, ενώ οι επτά «Γυναίκες της Ερυθραίας», γνωστές πανελληνίως από τις θεματικές εκπομπές της κρατικής κυρίως τηλεόρασης, καταχειροκροτήθηκαν για την εξαιρετική τους δουλειά και τη μεταλαμπάδευση στις νεότερες γενιές του μικρασιατικού πολιτισμού που παραμένει 90 χρόνια μετά την καταστροφή ζωντανός.
Στην παράσταση συμμετείχαν καθοριστικά οι μουσικοί  Μαρκέλλος και Σταμάτης Πούπαλος, Σωκράτης Γανιάρης, Λαμπρινή Κάμπουρα και Νίκος Παραουλάκης,  χορούς χόρεψε η ομάδα του Άγγελου Παντέλαρου, ενώ οι εκπληκτικές ενορχηστρώσεις τραγουδιών που ακούγονται σπάνια και δεν έχουν ηχογραφηθεί, φέρουν την υπογραφή του μόνιμου συνεργάτη του σχήματος, του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Παυλάκου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ