26.3.2012 19:15

Άγκυρα: “Θα κλείσει η γραμμή Τσεσμέ – Χίου”

ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες το λιμεναρχείο Χίου έχει επιβάλλει απαγόρευση απόπλου στο τούρκικο πλοίο “CESME EKSPRES” της εταιρίας Age Birlic,  που εκτελεί δρομολόγια από Χίο προς Τσεσμέ και αντίστροφα. Το σκάφος κρατείται από την περασμένη Τρίτη στο χώρο του τελωνείου επειδή όπως έχει διαπιστωθεί δεν πληρεί τους διεθνείς κανονισμούς ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ο απόπλους θα επιτραπεί όταν καταθέσει τα απαιτούμενα διαπιστευτήρια ότι θα αποκαταστήσει τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί και θα συμμορφωθεί με τη νομιμότητα.
Η κράτηση
Ο λιμενάρχης Γ. Σκανδάλης δηλώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια το λιμεναρχείο, αφού πολλές φορές έχει κρατήσει και άλλα πλοία, μεταξύ των οποίων και Τούρκικα.                                                                  «Δεν κάνουμε  τίποτα άλλο από αυτό που ορίζει η διεθνής νομοθεσία. Αυτή τη φορά δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Η εταιρία δεν δικαιολογείται, αφού τους είχαμε επιστήσει την προσοχή και  πριν από τρεις μήνες είχαν γίνει συστάσεις στον πλοίαρχο και την εταιρία ότι αν δεν αποκαταστήσουν τα προβλήματα θα εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία Η απαγόρευση του απόπλου επιβλήθηκε μετά από επιθεώρηση πιστοποιημένων επιθεωρητών με Memoranum of Understanding. Οι 39 επιβάτες του δρομολογίου επέστρεψαν στον Τσεσμέ με έξοδα του δήμου Χίου, αφού η πλοιοκτητρία εταιρία αρνήθηκε να δρομολογήσει άλλο σκάφος για την επάνοδο τους.  Σύμφωνα πάντα με τον Λιμενάρχη, η απαγόρευση επιβλήθηκε « μετά την αναφορά που κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο η Πλωτάρχης του Λιμενικού Σώματος Ειρ. Αργύρη, από όπου πήραν την εντολή, να απαγορευθεί ο απόπλους αν δεν αποκατασταθούν οι παραλείψεις».
Οι απειλές
Από την πλευρά της η  Άγκυρα απειλεί ότι θα κλείσει τη γραμμή Τσεσμέ – Χίου, γνωρίζοντας ότι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, επωφελούνται τουριστικά από τις γραμμές αυτές. Απαντώντας ο Λιμενάρχης τονίζει ότι  «είμαστε ευνομούμενη χώρα, απαιτούμε να σέβονται και  οι άλλοι την νομοθεσία μας. Αν θέλουν μπορούν να κλείσουν τη γραμμή, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επικαλούμενοι θέματα νομιμότητας των ελληνικών ακτοπλοϊκών εταιριών που καλύπτουν τη γραμμή τα δικά μας πλοία είναι επιθεωρημένα και απόλυτα νόμιμα», επισημαίνει ο Γ. Σκανδάλης.
Οι φόβοι                                                   
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες που έχουν καραβάκια στη γραμμή, όπως είναι λογικό φοβούνται πιθανά αντίποινα των Τουρκικών Αρχών, με κράτηση των Ελληνικών σκαφών τους στην Τουρκία, γι’ αυτό ζητούν να λυθεί νομότυπα το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ