24.2.2012 10:55

Αγάδες, πειρατές, μουτσουναριές, νεόνυμφοι

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΤΑΕΤΟ

Για όσους δεν έχουν μπερδέψει την Αποκριά με τους Power Rangers και τη Barbie, τη βλέπουν ακόμα ως νήμα σύνδεσης της με την παράδοση και τις αρχαιοελληνικές διονυσιακές συμπεριφορές, η Χίος είναι τόπος ιδανικός για να την απολαύσεις.
Απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το νησί οι παραδοσιακές αποκριάτικες τελετές αναβιώνουν, είτε με το έθιμο της Μόστρας και των Αγάδων, είτε με τις μουτσουναριές των Καρδαμύλων, το νεκρό του Συκούση και τους νεόνυμφους του Νεοχωρίου.
Οι καιρικές συνθήκες προβλέπονται ιδανικές μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, την Καθαρή Δευτέρα όμως θα απαιτηθούν γερά χέρια για να πετάξουν το χαρταετό, αφού οι βοριάδες θα πνέουν σε ένταση 7-8 μποφόρ και θα υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας.
Μια πρώτη βόλτα, … χωρίς καύσιμα, γίνεται στις επόμενες αράδες, όπου περιγράφονται αναλυτικά όλα όσα μας περιμένουν το εορταστικό τριήμερο. Καλό ξεφάντωμα, μας είναι απαραίτητο! 
Στη μεγαλοπρέπεια της Μόστρας
Η κορωνίδα του χιώτικου καρναβαλιού, η θυμιανούσικη «ΜΟΣΤΡΑ 2012», είναι καθόλα έτοιμη, προετοιμασμένη από το Μ.Ε.Ο. Θυμιανών και αναμένεται να προσφέρει, όπως πάντα άλλωστε, άφθονο κέφι και σαρακοστιανές λιχουδιές.
Η διαδρομή των εκδηλώσεων ακολουθεί το παρακάτω πρόγραμμα και ξεκινά από αύριο το απόγευμα:

- ΤΥΡΙΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17.30:   κυνήγι κρυμμένου θησαυρού.
20.00:   έναρξη ΜΟΣΤΡΑΣ 2012, με παραδοσιακούς χορούς, κουδουνάτους και μεταμφιεσμένους, σκορπούν άφθονο γέλιο με τα σατυρικά τους ευφυολογήματα.  
21.00:   Πάρτι μασκέ στην αυλή του Δημοτικού σχολείου , με μουσική DJ και είσοδο ελεύθερη.
- ΤΥΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ  
9:00:  Λειτουργία στα εξωκλήσια Αγ. Ιωάνου και Αγ. 
Δημητρίου.
11.00 Κατέβασμα ΜΟΣΤΡΑΣ, βρακάδες και πειρατές με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής χορεύουν "ΤΑΛΙΜΙ",  χορός με σπαθιά, αναπαράσταση της μάχης, και το δετό που δείχνει το θρίαμβο της νίκης φωνάζοντας τα καθιερωμένα «βρε-βρε» και «μωρή-μωρή». 
12.00:  Παρέλαση αρμάτων με σατυρικά θέματα στους  δρόμους των Θυμιανών, με τη συμμετοχή πληρωμάτων μεταμφιεσμένων.
13:00 μμ  Λαϊκό γλέντι στην πλατεία Καρουλιού, με ζωντανή μουσική.
Παράλληλα θα φιλοξενείται στο παλιό χωριό, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Μόστρα – Καρναβάλι Θυμιανών, βότες».

Μουτσουναριές στα Καρδάμυλα
Την Κυριακή, στις 12.00, ξεκινά το μεγάλο γλέντι που προετοιμάζει εδώ και καιρό ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων, στην πλατεία του άνω χωριού.
Οι «ΜΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙΕΣ 2012», οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με το ανάλογο γλέντι,  παρέλαση και διαγωνισμό μεταμφιεσμένων και παρουσίαση θεατρικού δρώμενου, προβλέπονται λαμπρές από κάθε άποψη.
Τη μουσική κάλυψη του καρδαμυλίτικου γλεντιού έχουν αναλάβει οι Μ. & Στ. Πούπαλος και Μ. Στάθης. 
 
Στο Λιθί περνούν καλά
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η διοργάνωση του Αγά στο Λιθί ενώνει τρεις συλλόγους του χωριού, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Λιθίου «Ο Αληθής Λιμένας», τον Αθλητικό Σύλλογο και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Ο Αγάς αναβιώνει την Καθαρή Δευτέρα στην πλατεία του χωριού, το γλέντι θα γίνει με την ορχήστρα των Γ. και Μ. Αυγουστίδη, το χορευτικό του Συλλόγου θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς, κάνοντας την αρχή για τους υπόλοιπους, που νωρίτερα θα έχουν χορτάσει από τα πλούσια εδέσματα και τα ποτά που προσφέρουν δωρεάν οι τρεις σύλλογοι.

Ο Μεστούσης Αγάς στο διαδίκτυο!
Όπως κάθε χρόνο η κρίση του Αγά των Μεστών θα «πέσει» επί δικαίων και αδίκων το πρωινό της Καθαρής Δευτέρας στην κεντρική πλατεία του χωριού.  Η Δίκη του Αγά και το γλέντι θα αναμεταδίδεται ζωντανά, μέσω Internet, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους Μεστούσους και τους Χιώτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και την υφήλιο, να νιώσουν για μια μέρα τον παλμό των Μεστών. Η διεύθυνση της αναμετάδοσης είναι www.mesta-chios.gr και στο facebook.com/mestachios.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεστών  δεσμεύεται για γλέντι από το πρωί έως τα μεσάνυχτα, με παραδοσιακούς χορούς, επίκαιρα χωρατά, μασκαράδες και φυσικά την περίφημη δίκη του Αγά με το ευρηματικό καυστικό χιούμορ.
Η σούμα και τα σαρακοστιανά εδέσματα θα είναι προσφορά του Συλλόγου για όλους τους επισκέπτες-κατηγορούμενους.
Την προηγουμένη, το πρωί της Κυριακής στις 11:00, ο Πολιτιστικός Σύλλογος καλεί τα παιδιά όλων των ηλικιών για συμμετοχή σε ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια.

Καθαρή Δευτέρα στα Νένητα
Μεγάλο γλέντι, από τα μεγαλύτερα του νησιού, προετοιμάζει, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νενήτων «Η Βοκαριά» την Καθαρή Δευτέρα στην πλατεία του χωριού.
Για τη μουσική κάλυψη της διασκέδασης έχει επιλεγεί το μουσικό συγκρότημα των Βαρκάρη – Πιπίδη, ενώ σαρακοστιανοί μεζέδες ετοιμάζονται για την περίσταση από τα μέλη του Συλλόγου.
Το απόγευμα της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου, στις 17.00, στην αίθουσα του Συλλόγου, διοργανώνεται παιδικό αποκριάτικο πάρτι, στο οποίο μετέχει ο κλόουν Ρίκο.

Ο Νεoχορούσικος γάμος
Το μεσημέρι της Κυριακής γίνεται ένας γάμος ξακουστός σε όλο το νησί. Στο Νεχώρι θα χρεωθεί και φέτος κάποια το ρόλο του γαμπρού και κάποιος της  νύφης, ενώ μασακαράδες θα συνοδεύουν το ζευγάρι για το ιερό μυστήριο.
Ο παραδοσιακός γάμος αναβιώνει και πάλι  με μεζέδες και ζωντανή μουσική από την ορχήστρα των αδερφών Αυγουστίδη.
Η τιμή του πιάτου είναι στα 10 ευρώ με κερασμένα από το Σύλλογο τα ούζα και τα κρασιά.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ