4.6.2015 13:21

Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα με άρθρο παρέμβαση του ο Ανδρέας Μιχαηλίδης

Σε εξέλιξη σύσκεψη νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Συχνά γίνεται αναφορά στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Με τον όρο αυτό καταγράφεται ένα σώμα από αξίες τις οποίες υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες αποτελούν, διαχρονικά, υλικό πάνω στο οποίο εδράζονται οι πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο σε κεντρικό, όσο και σε κάποιο βαθμό, σε εθνικό επίπεδο. Το αξιακό αυτό υλικό αφορά σε ένα ευρύ φάσμα  δραστηριοτήτων της Ε. Ε.  (κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές κ.α.). Ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις μπορεί να έχει κανείς γι αυτό το «κεκτημένο» και κυρίως για το πώς αυτό διαμορφώθηκε, συχνά γίνεται αναφορά σ’ αυτό προκειμένου να υποστηριχθούν ή να αποδομηθούν κάποιες πολιτικές συνήθως επιλογές. Λέγεται δηλαδή «αυτό είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ή «αυτό είναι αντίθετο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Μας είναι γνωστές οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται αυτή την ώρα στην Κυβέρνηση της χώρας από τους δανειστές. Ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που βάζουν με τρόπο  απαράδεκτο και προκλητικό είναι και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας. Ένα καθεστώς που ισχύει μεταπολιτευτικά, αναγνωρίζοντας τις ειδικές ανάγκες των νησιών και των νησιωτών. Η συνθήκη του Άμστερνταμ και η συμφωνία της Μαδρίτης παραδέχονται την δυσμενή θέση των νησιωτικών περιοχών και επιβάλουν στην Ε.Ε. τη διάθεση κονδυλίων, ακόμη και υπέρβαση του κοινοτικού πλαισίου, προκειμένου να κατορθώσουν οι περιοχές αυτές να συγκλίνουν με τις άλλες περιφέρειες *. Αυτό το καθεστώς απαιτούν να καταργηθεί οι δανειστές.

Είναι λοιπόν προφανές πως οι πρόσφατες εξελίξεις θέτουν σε αμφισβήτηση αυτό το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», το οποίο οι δανειστές επικαλούνται επιλεκτικά, αλλά και την ίδια την αξιοπιστία των δανειστών. Γίνεται νομίζω καταφανές πως η στρατηγική τους είναι η παράταση της οικονομικής ασφυξίας της χώρας και επομένως ο εκβιασμός και η πλήρης καθυποταγή της ελληνικής κυβέρνησης. Μπροστά στην τακτική αυτή δεν υπολογίζουν τίποτα. Ούτε και  αυτό ακόμα το πολυδιαφημισμένο «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Η κοινωνία, οι πολίτες οφείλουν να σταθούν όρθιοι, απέναντι στις λογικές αυτές. Να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στα σχέδια των δανειστών ενδυναμώνοντας και ισχυροποιώντας έτσι και τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης. 

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν!

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ