21.3.2014 17:04

Αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο (1912-1991)

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ 3ης ΕΒΑ

Η βιβλιοθήκη "Κοραής" τιμά τον κορυφαίο σύγχρονο ποιητή και πεζογράφο Νικηφόρο Βρεττάκο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του (2012 «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου») και την παγκόσμια ημέρα ποίησης (21 Μαρτίου).  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαρτίτου στις 19.00 στη "Σκοτεινη Φυλακή" του Κάστρου σε συνεργασία με την 3η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου, χαρακτηρίζεται από την έμφαση στις αξίες της νιότης, της ελληνικής φύσης, της ανθρώπινης ύπαρξης, της ελευθερίας, της ελληνικότητας. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Συμμετείχε στην εθνική αντίσταση και εξορίστηκε από τη Χούντα των συνταγματαρχών. Τιμήθηκε με βαρυσήμαντα βραβεία και εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Δρ Ιστορίας Χρίστος Μπελλές και η Όλγα Βάσση, Προϊσταμένη 3ης  Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η Δρ Φιλολογίας Παρασκευή Φαρμάκη θα αναπτύξει το θέμα: «Νικηφόρος Βρεττάκος, ο ποιητής της αρχαιογνωστικής σοφίας και του νεοανθρωπισμού».

Το «Διονυσίειο Μουσικό Σχολείο Χίου» συμμετέχει ερμηνεύοντας μελοποιημένα ποιήματα του τιμώμενου ποιητή: «Το παιδί με τη σάλπιγγα» μελοποίηση, ενορχήστρωση Φώτης Πέζος «Το τριαντάφυλλο» και «Ηνίοχος» μελοποίηση Πηγή Λυκούδη, επεξεργασία ενορχήστρωση Φανή Πλασταρά.
Παίζουν οι καθηγητές μουσικής του σχολείου: κιθάρα Γιώργος Αγιάσογλου, βιολί Φώτης Πέζος, φλάουτο Βασιλική Λυμπέρη και πιάνο Φανή Πλασταρά.
Τραγουδούν οι μαθήτριες: Αναστασία Φύσσα (σόλο), Αλίκη Βασιλάκη, Ελένη Θεριουδάκη και Αγριππίνα Σταμούλη.

Ποιήματα θα απαγγείλουν οι: Ευγενία Ασλανίδη, Γιάννης Ζαφείρης, Ειρήνη Μπιλαρίκη,  Λεμονιά Σταματουλάκη, Αρκαδία Ψάλτη.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθεί η κινητή έκθεση - αφιέρωμα αρχειακού υλικού για τη ζωή και το έργο του ποιητή, που διαχειρίζεται η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, και θα παραμείνει μέχρι το τέλος Μαΐου, για να την επισκεφθούν τα σχολεία της Χίου.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ