20.3.2012 9:13

Αφαιρέθηκε η άδεια από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου

ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΑΔΗΛΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟΥΣ

 

Στο κενό έπεσε η πολυετής προσπάθεια εξυγίανσης των τριών συνεταιριστικών τραπεζών (Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου), η άδεια λειτουργίας των οποίων ανακλήθηκε χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος και ξεκινά η διαδικασία της εκκαθάρισής τους. 
Η απόφαση να τεθούν οι τρεις τράπεζες σε εκκαθάριση ελήφθη λόγω της έλλειψης επαρκούς ενεχύρου και της ταυτόχρονης αδυναμίας τους να ενταχθούν στο μηχανισμό έκτακτης βοήθειας, που θα μπορούσε να διασφαλίσει την προστασία των καταθέσεων. 
Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007, θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα, ενώ ήδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές για να πάρουν τις καταθέσεις, ώστε να διασφαλισθούν οι καταθέτες. 

 

Στη συνέχεια στο στάδιο της εκκαθάρισης, θα εκτιμηθούν και θα εκποιηθούν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της κάθε τράπεζας προκειμένου να καλυφθούν –εφόσον επαρκούν, οι μεριδιούχοι, για τους οποίους ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης. 
Παρ’ ότι η προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών διήρκεσε αρκετά χρόνια, λίγα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα προβλήματα που τις οδήγησαν στο λουκέτο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες χορήγησης δανείων, χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις και χωρίς εξασφαλίσεις, στα ίδια μέλη επί σειρά ετών, ενώ ήδη γίνεται λόγος για προσπάθειες συγκάλυψης ατασθαλιών που άφησαν τις τράπεζες «κουφάρια» θέτοντας σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις που είχαν εμπιστευθεί οι καταθέτες – μέλη τους, προσδοκώντας στις υψηλότερες –έναντι των άλλων εμπορικών τραπεζών- αποδόσεις τις οποίες διαφήμιζαν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. 

(πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ) 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ