12.8.2016 12:38

Αδύνατο για την κυβέρνηση να διαχειριστεί το προσφυγικό

Την αδυναμία της κυβέρνησης να βρει λύσεις να ανταποκριθεί απέναντι στο μεταναστευτικό και στις συνθήκες που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι νησιώτες καυτηριάζει σε ανακοίνωση της η ΝΟΔΕ Χίου, με αφορμή τις αυξητικές ροές που παρατηρούνται στις αφίξεις προσφύγων.

 

Η ανακοίνωση

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια εκ νέου αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στο νησί μας. Παρατηρούμε, επίσης, να συνεχίζεται η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης, αλλά και η ανικανότητα της να διαχειριστεί το πρόβλημα. Άλλωστε και οι ίδιοι ομολογούν (δηλώσεις Μουζάλα) ότι τυχόν αθέτηση της συμφωνίας εκ μέρους της Τουρκίας θα δημιουργήσει σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα. Για ακόμη μια φορά ακολουθούν την πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, με οδυνηρές συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες.

Πλήθος υπουργών και αρμοδίων παρέλασαν απο το νησί μας, υποσχέθηκαν την άμεση μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών εντός 48-72 ωρών και εξέφρασαν τη συμπάθεια και το θαυμασμό τους για τους Χιώτες πολίτες. Η συμπάθεια μόνη όμως δεν είναι αρκετή, με αποτέλεσμα η κοινωνία μας σήμερα να ασφυκτιά και να υφίσταται τις συνέπειες των ψεμάτων και της ανεπάρκειας τους.

Η έλλειψη συντονισμού, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού σχεδίου έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό αριθμού μεταναστών-προσφύγων. Ο Δήμος και η Περιφέρεια είναι αδύνατον να διαχειριστούν την κατάσταση μόνοι, με τα διατιθέμενα μέσα και τη συνεχιζόμενη υπόχρηματοδότηση. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η υποστελέχωση των δυνάμεων ασφαλείας στο νησί. Ήδη η τοπική μας κοινωνία, η οποία συνεχίζει να στέκεται αρωγός και να επιτελεί στο ακέραιο το κοινωνικό και ανθρωπιστικό  της έργο, αισθάνεται τις επιπτώσεις, με τα συνεχή κρούσματα εγκληματικότητας, που επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και πλήττουν οικονομικά το νησί (μείωση τουρισμού κλπ).

Έχει γίνει ήδη αντιληπτό απο όλους, ότι η κυβέρνηση αυτή, υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία οδηγηθήκαμε (ας μην ξεχνούμε την πολιτική ανοιχτών συνόρων και το “δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα) είναι αδύνατον να δώσει λύσεις σε τέτοια ζητήματα. Οι συσκέψεις επί συσκέψεων και οι υποσχέσεις επί υποσχέσεων δεν φέρνουν καμία λύση. Απλώς προσθέτουν νέα προβλήματα στις πλάτες των πολιτών.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υπάρξει καλύτερη κεντρική διαχείριση και άμεση υλοποίηση της συμφωνίας επαναπροώθησης στην Τουρκία αλλά και ταυτόχρονη απομάκρυνση των μεταναστών-προσφύγων από το νησί μας. Αυτά όμως είναι ζητήματα τα οποία αυτή η κυβέρνηση είναι αδύνατο να φέρει εις πέρας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ