30.5.2016 17:44

Αβραμόπουλος: Στην Τουρκία τρία εκατ. πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν τη θάλασσα

Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από την έκβαση της αντιμετώπισης του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, στις βόρειες ακτές της Αφρικής περίπου 500.000, που περιμένουν τη στιγμή στα χέρια αδίστακτων διακινητών να περάσουν τη θάλασσα» αποκάλυψε ο κ. Αβραμόπουλος και προειδοποίησε όσους θεωρούν ότι το ελληνικό πρόβλημα σε σχέση με το προσφυγικό είναι μόνον η διαχείριση των περίπου 50.000 μεταναστών που έχουν «ξεμείνει» στην Ελλάδα. «Τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και ταυτοχρόνως διαβεβαίωσε ότι «η Ευρώπη όμως είναι κοντά με την πολιτική της, με τη βοήθειά της την οικονομική και την τεχνική».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο επίτροπος Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι «στο πεδίο που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή, η πρώτη τουλάχιστον φάση που είναι σε εξέλιξη, η Συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία δοκιμάζεται.  Είναι πολλές οι πτυχές, τεχνικές και νομικές, που απομένουν για να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ίδιο τον κ. Αβραμόπουλο για την όλη προσπάθεια, που έχουν κάνει για την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, προέτρεψε «να μην επαναπαυθούμε γιατί το πρόβλημα είναι μπροστά μας και ενδεχόμενη χαλάρωση θα επέτρεπε στην Τουρκία να μην τηρήσει τους όρους της Συμφωνίας, γεγονός που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε από την πλευρά του, ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόσο για θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το προσφυγικό όσο και σε θέματα ασφαλείας.

«Για όλα αυτά χρειάζεται τουλάχιστον στην Ελλάδα εθνική συναντίληψη» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε ότι οι απειλές που προβάλλουν στον ορίζοντα έχουν να κάνουν και με την ευρύτερη γειτονιά μας, όπου γεωπολιτικά η χώρα μας καλείται να διαδραματίσει έναν ευρύτερο σταθεροποιητικό ρόλο.

Διαβάστε ολόκληρο το διάλογο του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Θέλω να ευχαριστήσω θερμώς όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας αλλά γενικότερα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση - αφού η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - για όλη την προσπάθεια την οποία έχετε κάνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εσείς προσωπικώς, ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και, ευρύτερα, ως προς την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής πολιτικής αναφορικά με το Προσφυγικό, ένα κρίσιμο ζήτημα.  Και τούτο διότι η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από την έκβαση της αντιμετώπισης του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος.  Και είναι σημαντικό, ότι από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εσείς προσωπικώς πήρατε το θέμα επάνω σας, τα πράγματα έχουν πάει καλύτερα.  Ελπίζω να μην επαναπαυθούμε – και δεν μιλώ φυσικά για την Επιτροπή και για σας αλλά για τα Κράτη-μέλη - διότι το πρόβλημα είναι μπροστά μας.  Και όπως πολύ σωστά τονίσατε, ενδεχόμενη χαλάρωση θα επέτρεπε στην Τουρκία να μην τηρήσει τους όρους της Συμφωνίας αυτής και θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι.  

Επειδή, λοιπόν, πρέπει να τα προβλέπουμε - και το κάνετε - γι’αυτόν τον λόγο και ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ και την ενημέρωση, αλλά κυρίως – το ξανατονίζω – για όλη την προσπάθεια την οποία έχετε κάνει μέχρι σήμερα.


Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, σ’αυτόν τον κύκλο τον ενημερωτικό που ξεκίνησε πριν από 3 μέρες, όπως γνωρίζετε συναντήθηκα με τον κύριο Πρωθυπουργό, με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και, όπως πάντοτε, ο κύκλος κλείνει με την ενημέρωσή σας για όλα αυτά που έχουν προκύψει.  Είναι αλήθεια ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην Ευρώπη, τόσο για θέματα που αφορούν στη Μετανάστευση και το Προσφυγικό, όσο και σε ζητήματα ασφαλείας.  Και βέβαια, για όλα αυτά μέσα από την ενημέρωση οδηγούμαι σ’ένα καταρχήν συμπέρασμα: Ότι για όλα αυτά χρειάζεται – τουλάχιστον στην Ελλάδα – εθνική συναντίληψη, την οποία τόσο πολύ προωθείτε τον τελευταίο καιρό.  Γιατί οι απειλές που προβάλουν στον ορίζοντα και έχουν να κάνουν άμεσα με το μέλλον της Ευρώπης, έχουν να κάνουν και με την ευρύτερη γειτονιά μας, όπου γεωπολιτικά η χώρα μας μπορεί, καλείται και είναι σε θέση να διαδραματίζει έναν ευρύτερο σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο.  Εγώ δεν παύω από το να έχω αυτή τη θεσμική αποστολή, την οποία περιγράψατε πριν, αλλά η καρδιά μου και το μυαλό μου – όπως γνωρίζετε – είναι πάντοτε εδώ και θέλω να  συνεισφέρω με τις όποιες ιδέες και σκέψεις και μέσα από την ενημέρωση στο να χαράσσεται μία πολιτική που να διασφαλίζει πάνω απόλα την ίδια  την Ελλάδα.  

Είναι αλήθεια ότι στο πεδίο που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή, η πρώτη τουλάχιστον φάση που είναι σε εξέλιξη, η Συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία δοκιμάζεται.  Είναι πολλές οι πτυχές, τεχνικές και νομικές, που απομένουν για να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. Θα συμφωνήσω όμως απόλυτα μαζί σας ότι αυτή η  Συμφωνία πρέπει να εφαρμοσθεί.  Διότι εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις επιπτώσεις εάν αυτό δεν γίνει. Η Ευρώπη έχει θέσει το πλαίσιο, οι διαπραγματεύσεις έχουν δώσει ένα πρώτο καταρχήν αποτέλεσμα.  Αλλά, επιτρέψτε μου να πω, ότι θα είναι πολύ αρνητικό για τα επόμενα βήματα, εάν δεν εφαρμοσθεί αυτή η Συμφωνία.

Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, στις βόρειες ακτές της Αφρικής περίπου 500.000, που περιμένουν τη στιγμή στα χέρια αδίστακτων διακινητών να περάσουν τη θάλασσα.  Τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση.  Η Ευρώπη όμως είναι κοντά με την πολιτική της, με τη βοήθειά της την οικονομική και την τεχνική και, κυρίως, με πρωτοβουλίες σαν κι αυτή που δείχνουν ότι τελικά μπορεί να υπάρξει λύση.

Στο εσωτερικό της Ευρώπης τα πράγματα εξελίσσονται κατά τρόπο που προκαλούνται πολλές ανησυχίες.  Η άνοδος της ξενοφοβίας, του λαϊκισμού και του εθνικισμού αρχίζει πλέον να στέλνει τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από το μέλλον.  Και εδώ χρειάζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνοχή, συναντίληψη και συνεννόηση και  νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο ως ακρίτας της Ευρώπης εδώ, αλλά και ως ένα – όπως πολύ σωστά είπατε στην αρχή – ένα από τα σημαντικότερα μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας.  Ευχαριστώ για τη σημερινή συνεργασία και συνάντηση και θα έχουμε την ευκαιρία να μπούμε και σε μερικές λεπτομέρειες και νομικές, για τις οποίες θα ήθελα και τη δική σας γνώμη ως εκ της εμπειρίας και της επιστημοσύνης σας.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ευχαριστώ πάρα πολύ

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ