22.11.2012 11:43

9 προτάσεις ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Την πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την οποία κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι βουλευτές Γ. Μανιάτης, Θ. Μωραΐτης και Κ. Τριαντάφυλλος. Ο βουλευτής Χίου ήδη από το καλοκαίρι επεξεργάστηκε μέρος των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες παίρνουν πια το δρόμο της πρότασης νόμου. 
Στην πρωτοβουλία αυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία δεν θέτει πλαφόν στο οικογενειακό εισόδημα για να ενταχθούν τα νοικοκυριά στις ρυθμίσεις του Νόμου και αποσκοπεί στο να βρεθούν λύσεις για τους πολίτες, προτείνονται, μεταξύ άλλων:

1. Επεκτείνεται το νομοθετημένο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχήμα ρύθμισης των δανείων.
2. Οι τράπεζες (και οι εταιρείες στις οποίες αυτές εκχωρούν τις σχετικές οφειλές από δάνεια) οφείλουν – μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου -  να ρυθμίζουν τη μηνιαία δόση του δανείου σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 30% του οικογενειακού ή του ατομικού, κατά περίπτωση εισοδήματος.
3. Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει τις συμβάσεις στεγαστικών, επισκευαστικών, καταναλωτικών δανείων, καθώς και τις συμβάσεις πιστωτικών καρτών.
4. Προβλέπονται κυρώσεις για τις τράπεζες που δεν τηρούν αυτή τη διαδικασία.
5. Προβλέπεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που θα ρυθμιστούν με τις ως άνω διαδικασίες και καθορίζεται το επιτόκιο για το χρονικό διάστημα αποπληρωμής (δεν μπορεί να υπερβαίνει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ προσαυξημένο κατά 2%).
6. Επεκτείνονται οι διαδικασίες του Ν.3869 και για φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα (κυρίως αυτοαπασχολούμενοι). Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών.
7. Βελτιώνονται λειτουργικά οι διατάξεις του Ν.3869 σε σχέση με την συμβιβαστική ρύθμιση των οφειλών, την ισότητα στη μεταχείριση των αιτήσεων από τα Ειρηνοδικεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, καλύτερες ρυθμίσεις για οφειλέτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.
8. Καθιερώνεται το ακατάσχετο για ποσό ως 2000 ευρώ σε λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές κρίσιμες για την καθημερινότητά τους.
9. Παρατείνεται για 2 χρόνια η προθεσμία για την απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας οφειλετών.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ