9.9.2016 14:21

9 μέτρα για την αποσυμφόρηση της Χίου από πρόσφυγες και μετανάστες

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΟΥΔΑ ΚΑΙ ΔΗΠΕΘΕ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΣΙΝΙΔΙΟΥ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σε 9 μέτρα άμεσης ανακούφισης της Χίου από το μεταναστευτικό πρόβλημα κατέληξαν έπειτα από 6ωρη σύσκεψη ο Δήμος και η Περιφέρεια σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα, παρουσία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, του επικεφαλής της Υπ. Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γ. Χατζηγιάννη.

Κατά την συνάντηση, τονίστηκε τόσο από την Περιφέρεια όσο και από  τον Δήμο ότι πρέπει να μεταφερθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Από πλευράς Υπουργείου κατέστη σαφές ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αποτελεί ευρωπαϊκή και κυβερνητική επιλογή που δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιάννη Μουζάλα έχει ήδη ξεκινήσει σειρά διπλωματικών επαφών για να αποσπάσει έγκριση για την δυνατότητα μεταφοράς  ορισμένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Μέχρι να επιτευχθεί αυτό, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ισχύει και υποστηρίζεται ως έχει και εξ ολοκλήρου.

Τα άμεσα μέτρα

Ανεξάρτητα απ’ αυτό, Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμος  συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης στο νησί και συνέκλιναν στα εξής:

1)      Άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία.

2)       Λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης στην περιοχή Μερσινίδι για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά κατά την μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας.

3)      Κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας καθώς και αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρο που θα αξιολογηθεί και θα δημιουργηθεί άμεσα.

4)      Ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση ασφάλειας πολιτών και επιχειρηματιών καθώς και να ελεγχθεί η παραβατικότητα.

5)      Χορήγηση αποζημιώσεων στους κατοίκους Χαλκειούς και Σούδας για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών 

6)      Ενίσχυση των Υγειονομικών υπηρεσιών με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας για τις δράσεις αυτές. 

7)      Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναλαμβάνει να συμβάλλει  σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για την δημιουργία του προαναφερθέντος χώρου, τη μεταφορά προσφύγων, που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, στην ενδοχώρα καθώς και την εύρεση χώρων προσωρινής στέγασης για ευάλωτες ομάδες σε ξενοδοχεία και σπίτια.

8)      Περαιτέρω ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για γρηγορότερη εξέταση αιτημάτων,  με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

9)      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις ανωτέρω δράσεις με χρηματοδότηση και  ανθρώπινο δυναμικό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ