10.3.2012 0:35

7 αιολικά πάρκα στη Χίο

ΣΕ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΙΓΑΙΑ ΖΕΥΞΗ»

Σε 7 σημεία της κεντρικής και βόρειας Χίου γίνεται η διασπορά των αιολικών πάρκων του ομίλου Ρόκα, βάση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατέθηκε για γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στη Χίο τοποθετούνται 7 αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 150 μεγαβάτ, την ώρα που στη Λέσβο προβλέπεται η εγκατάσταση 10 αιολικών πάρκων, ισχύος 306 μεγαβάτ, και στη Λήμνο 11, με ισχύ 250 μεγαβάτ.
Συνολικά στο νησί μας προβλέπεται να τοποθετηθούν 75 ανεμογεννήτριες, (αντίστοιχα 153 στη Λέσβο και 125 στη Λήμνο) με τον αριθμό τους να ποικίλει, από 18 ως 6, ανάλογα με την περιοχή εγκατάστασης. «Είναι καθαρά θέμα ανεμολογικών μετρήσεων», εξηγεί ο υπεύθυνος του έργου «Αιγαία Ζεύξη», Δημ. Χριστοφοράτος στον «π» και προαναγγέλλει επί τόπου παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας και στο νησί μας, για να δοθούν πλήρης λεπτομέρειες για την επένδυση και να λυθεί κάθε απορία.
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση της  επένδυσης περνά από γνωμοδοτήσεις 21 φορέων, μια από τις οποίες είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Σε Μυτιλήνη, Λήμνο και Χίο προβλέπεται η ανάρτηση της ΜΠΕ ώστε να διατυπωθούν τυχόν ενστάσεις και αντιρρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση προβλέπει την υποθαλάσσια διασύνδεση των τριών νησιών και τη σύνδεση τους με τον ηπειρωτικό κορμό και συγκεκριμένα την περιοχή Λάρυμνας Φθιώτιδας, για τη διοχέτευση των παραγομένων μεγαβάτ. Ο υποθαλάσσιος αγωγός εκτινάσσει το κόστος της επένδυσης στα 1,8 εκ. ευρώ και διασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία τους.  

Το έργο βρίσκεται στην αρχή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει  αρκετούς μήνες και κατ’ εκτίμηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος  του έτους.
«Δεν διακατεχόμαστε από βιασύνη. Η συνεργασία και η συναντίληψη με τις τοπικές κοινωνίες είναι στοιχείο καθοριστικό για το σταθερό περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται η κάθε επένδυση. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαλόγου», δηλώνει στον «π» ο κ. Χριστοφοράτος, αισιόδοξος ότι το έργο θα εισέλθει σε φάση κατασκευής, αφού λάβει το σύνολο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ