23.1.2013 14:10

550.000 ευρώ το «φέσι» των δημοτικών φορέων στη ΔΕΥΑΧ

• ΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΤΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΝΕΡΟΥ

Η αθάνατη ελληνική νοοτροπία ότι το νερό είναι πόρος δωρεάν διθέσιμος έχει κυριεύσει τα Νομικά Πρόσωπα και τους φορείς του Δήμου Χίου. ΚΑΠΗ, Ομήρειο, Κολυμβητήριο και πολλοί άλλοι ακόμα έχουν να πληρώσουν λογαριασμούς ύδρευσης από τότε που συστάθηκαν κι ας καταγράφουν ανενόχλητοι οι υδρομετρητές της ΔΕΥΑΧ. Ποιος τους λογαριάζει…

Οι λογαριασμοί αποστέλλονται κανονικά αλλά οι διοικήσεις των φορέων κρίνουν, προφανώς, ότι η ΔΕΥΑΧ είναι ευαγές ίδρυμα και δε χρειάζεται περεταίρω … ενισχύσεις. Όμως οι ανεξόφλητοι δημοτικοί λογαριασμοί έχουν υπερβεί προ πολλού τις ανείσπρακτες οφειλές ιδιωτών και ο Μιχ. Φυτούσης αντιλαμβάνεται ότι γίνονται αιτία να μεταβιβάζονται στους ιδιώτες καταναλωτές τα βάρη. Συνολικά αγγίζουν τις 550.000 ευρώ, με διαρκώς ανοδικές τάσεις, όταν οι οφειλές ιδιωτών προσεγγίζουν τις 400.000 ευρώ αντίστοιχα.

Με συμψηφισμό

Η τελευταία φορά που πλήρωσαν νερό δημοτικοί φορείς ήταν το 2003, όταν επί δημοτικής αρχής Μεννή συμψηφίστηκαν οφειλές της ΔΕΥΑΧ στο Δήμο, που συμπεριέλαβαν και πολλά από τα Νομικά Πρόσωπα. Έκτοτε το ταμείο της ΔΕΥΑΧ αγνοεί το χρώμα του χρήματος των δημοτικών φορέων και οργανισμών, σα να μη λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι λογαριασμοί που κανονικά αποστέλλονται.

Ήδη στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Β. Μυριαγκός ενημέρωσε τη διοίκηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου ότι η ΔΕΥΑΧ με έγγραφο της απαιτεί την καταβολή οφειλών που φτάνουν τις 100.000 ευρώ.

Κούρεμα και … ταμείο

Ο Μιχ. Φυτούσης φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει μέχρι κεραίας όλες τις οφειλές, όσο κι αν προέρχονται από όμορα ταμεία. Πρόθεση της ΔΕΥΑΧ είναι να «κουρέψει» τους τόκους που έχουν όλα αυτά τα χρόνια ενσωματωθεί, να προτείνει και διακανονισμούς που δε θα βάλουν τη θηλιά στο λαιμό των διοικήσεων που βαρύνονται για την πολύχρονη ασυνέπεια προηγούμενων, αν όμως δε διαπιστώσει διάθεση συνεργασίας, θα προχωρήσει στο αίτημα δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας, αποστέλλοντας τη λίστα των οφειλών στη Δ.Ο.Υ. Χίου.

«Είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΧ αλλά και για τη δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων να αρχίσουν να υπολογίζουν στα ετήσια έξοδα τους και το νερό», εξηγεί ο κ. Φυτούσης. Προσθέτει, τέλος, ότι το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε δημοτικές υπηρεσίες πρώην Δήμων, εκεί που μάλλον θα χρειαστεί να τοποθετηθούν τώρα υδρομετρητές, καθώς οι καταναλώσεις ούτε που καταγράφονταν!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ