25.10.2016 1:08

"4.000 -7.000 πρόσφυγες ημερησίως αν σταματήσει η Συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας"

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΖΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙ.ΑΛ. ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΙΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ - ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Ιδιαίτερα έντονη ήταν αναφορά στη Χίο και στο τοπικό πρόβλημα διαχείρισης του προσφυγικού κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην Βουλή, όπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΒΙ.ΑΛ., αρνούμενος ουσιαστικά να απαντήσει για το θέμα των αναθέσεων στην κατασκευή του Hotspot, όπως τον κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία. 

Οι αναφορές Μουζάλα είχαν και ιδιαίτερο ενιδαφέρον για το γεγονός ότι ο υπουργός ξεκαθαρίσε με ωμότητα ότι τυχόν κατάρρευση της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας θα σημάνει την καθημερινή είσοδο στα νησιά 4.000 - 7.000 μεταναστών. 

Αναλυτικά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο protothema.gr, ο κ. Μουζάλας τόνισε χαρακτηριστικά: "πως ούτε υγειονομική βόμβα υπάρχει λόγω μεταναστευτικού, καθώς κάθε 10 μέρες στα κέντρα γίνεται υγειονομικός έλεγχος, και η κυβέρνηση έχει σχέδιο. «Έλλειψη σχεδίου; Για τ’ όνομα του Θεού, πέρασαν 1 εκατ. άνθρωποι χωρίς να ανοίξει μύτη, ενώ στα χρόνια σας ξεκινήσατε από επανακατάληψη πλατειών – με εμάς είναι σε δομές, τρώνε και έχουν περίθαλψη» παρατήρησε.

«Εμείς κάναμε μια καλή διαχείριση της ζημιάς κουτσά – στραβά… Όποιος πιστεύει ότι έχει το μπόι να αναμετρηθεί με το μεγαλύτερο προσφυγικό φαινόμενο από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και το κάνει εξαιρετικά είναι ψεύτης» πρόσθεσε. «Δεν είμαι ταχυδακτυλουργός να βγάζω λαγούς από το καπέλο» σημείωσε. 

Κατήγγειλε μάλιστα τη ΝΔ ότι είχε «μετανάστες μέσα στους στάβλους και στα φανάρια να πλένουν παρμπρίζ». Το Νοέμβριο, δεσμεύτηκε, θα έχουμε αξιοπρεπή καμπ. 

Ο υπουργός κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση, και ειδικά τη ΝΔ, ότι «με μια φοβερή λαχτάρα αρπάζετε πράγματα και τα πετάτε σαν κεραυνούς για να πάψει να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γίνεται έτσι, ούτε θα πάψει έτσι να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν σκιές, δεν υπάρχουν απευθείας αναθέσεις, και δεν καταθέσατε κανένα έγγραφο πλην του Μηταράκη για (το hotspot) τη ΒΙΑΛ και θα του στείλουμε τα έγγραφα». 

«Βρήκαμε άλλη μια ευκαιρία τώρα να πούμε τα ίδια πράγματα… Δεν πρόκειται να πειστείτε γιατί επιδιώκετε μέσα στο γενικότερο αγώνα σας κατά συγκυβέρνησης να αναδείξετε ότι και στο προσφυγικό κάτι γίνεται… Τα ίδια έχουμε πει και στις άλλες επερωτήσεις» δήλωσε δε ο κ. Μουζάλας. 


«Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάμε;» αναρωτήθηκε ο Άδωνης Γεωργιάδης απαντώντας στον Γιάννη Μουζάλα. «Σε 1,5 χρόνο μάθατε όλα τα κόλπα» είπε δηκτικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. 

«Αν αληθεύουν όσα λέει ο Βουδούρης τι έγιναν τα 180 εκατ. ευρώ ετησίως; Αν όχι, τι κάνει ένας συκοφάντης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, έλεγε τις «Αμυγδαλέζες» ντροπή της Ευρώπης και τώρα θέλετε να κάνετε εσείς «Αμυγδαλέζες», αλλά τα νησιά δεν είναι τα κατάλληλα μέρη. 

«Στη Χίο το 11% πληθυσμού είναι πρόσφυγες και μετανάστες… Στη Λέσβο 8%. Να μην ανησυχούν οι κάτοικοι; Τα hotspot δεν υποτίθεται ότι ήταν για λίγες μέρες; 2-3; Αυτό δε λέγατε σε Κω και Λέρο;» ανέφερε.

Για οσμή κακοδιαχείρισης και ανεπάρκεια στο προσφυγικό ζήτημα κατηγορούν την κυβέρνηση εννέα βουλευτές της ΝΔ σε ερώτησή τους με θέμα «επίσημες καταγγελίες και “σκιές” στη διαχείριση του προσφυγικού».

 

"Να ξεκαθαρίσετε στους Χιώτες τι θα κάνετε"

Αναφορά στα λεγόμενα Μουζάλα έκανε και ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης. 
"Θα πω, κατ’ αρχάς, επ' ευκαιρία, ότι από τον Οκτώβριο του 2015, κύριε Υπουργέ, περιμένουμε αυτόν τον περίφημο συντονιστή, που υποσχεθήκατε όταν επισκεφτήκατε το Δημαρχείο.

Η Χίος από την πρώτη στιγμή ήταν φιλόξενη, ήταν συνεργάσιμη. Με δικά της λεφτά –και θα μιλήσω γι’ αυτό- αγόρασε αυτόν τον χώρο για να δημιουργηθεί το hot spot. Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα μένουν σαράντα οκτώ, με εβδομήντα δύο ώρες. Και τελικά έχει γίνει ένα μόνιμο κέντρο, ένα μόνιμο «κέντρο κράτησης», χωρίς φυσικά να έχει τις απαραίτητες συνθήκες. Κύριε Υπουργέ, εκμεταλλευθήκατε τη συνεργασία της Χίου και την εγκαταλείψατε.

Όμως, να πάμε στο συγκεκριμένο που συζητάμε σήμερα. Έχει ξανακουστεί σε αυτή την Αίθουσα ότι το δημόσιο σπατάλησε 1,2 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το έργο, σε μια έκταση που παραχωρήθηκε δωρεάν από τον δήμο, σε μια έκταση που ο εξοπλισμός και οι υποδομές διατέθηκαν δωρεάν από τα ΕΛΠΕ, στα πλαίσια προγράμματος κοινωνικής ευθύνης. Οι κύριες εργασίας, το ανθρώπινο δυναμικό, έγινε από τον Ελληνικό Στρατό. Είχαμε πάει τότε και είχαμε δει με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον κ. Βίτσα, τα έργα που εκτελούνταν.Κύριε Πρόεδρε, λέει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη ότι όλα έγιναν άψογα στη ΒΙΑΛ. Καταθέτω στα Πρακτικά το τι αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που εξέδωσε στις 26 Σεπτεμβρίου. Λέει ότι η Αστυνομία δεν εισακούστηκε ως προς τον σχεδιασμό και τη διαρρύθμιση του κέντρου και η ΒΙΑΛ τελικά δεν φυλάσσεται, είναι κλειστή μόνο στα χαρτιά. «Σουρωτήρι» δηλαδή, όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει, όποιος και να είναι, με κίνδυνο και για τους ίδιους τους μετανάστες από εξωτερικά στοιχεία.

Θα πάω και στο προσφιλές μου θέμα, που το έχουμε ξανασυζητήσει σε αυτή την Αίθουσα. Έχω πει ότι ο Δήμος Χίου πλήρωσε για τη ΒΙΑΛ. Διαμαρτυρηθήκατε στην προηγούμενη επερώτηση και είπατε ότι όχι, το πληρώσατε εσείς. Σας κατέθεσα σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων και σας ζήτησα τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες κάνατε αυτές τις πληρωμές και δεν τις προσκομίσατε, δεν υπάρχουν. Δώσατε στη Χίο λεφτά, δώσατε 450.000 ευρώ για τα γενικά έξοδα που έχει ο δήμος Χίου από τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που περάσαν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, αλλά όχι για την αγορά της ΒΙΑΛ, λεφτά που δόθηκαν κατ’ αναλογία, όπως δόθηκαν και σε άλλα νησιά. Άρα, τελικά οι πολίτες της Χίου το πληρώσανε αυτό.

Και αν θέλετε, κύριε Υπουργέ, έστω και τώρα, να σας ενημερώσω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έβαλε φρένο την προηγούμενη εβδομάδα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αγορά της ΒΙΑΛ μέσω δανεισμού. Δεν έχει λεφτά ο δήμος να το πάρει, δάνειο χρειάζεται για να πληρώσει τη ΒΙΑΛ. Ορίστε, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό. Βάλτε εσείς από το Υπουργείο τα χρήματα που χρειάζονται για την εξόφληση της αγοράς του κτηρίου και μην σφυρίζετε αδιάφορα. Γιατί να πληρώσει ο δημότης της Χίου για μία δομή που επέλεξε η Κυβέρνηση και είναι στην ουσία παράνομη; Οι συνθήκες δεν εκπληρούν τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στο νόμο.

Αυτή τη στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σφετερίζεται χώρο που της δόθηκε από το δήμο για να μένουν σαράντα οκτώ ώρες. Δεν το εφαρμόζετε, καταπατάτε τις συμβάσεις που οι ίδιοι υπογράψατε και παίζετε παιχνίδια στην πλάτη του χιώτικου λαού και ζητάτε τώρα να γεμίσει το νησί και με άλλες δομές" κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μηταράκης, χρησιμοποιώντας μάλιστα και καταθέτοντας στα πρακτικά του Κοινοβουλίου ρεπορτάζ του "Πολίτη" και του "politischios.gr". 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ