17.11.2014 10:08

4 ενέργειες για να μην πνιγούμε και πάλι

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Η ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ

Σχεδόν αναμενόμενη χαρακτηρίζει την πλημμύρα της Λαγκάδας η Χιακή Συμπολιτεία με ανακοίνωσή της καθώς όπως προκύπτει, οι τοπικές διοικήσεις δεν έχουν πράξει όλα όσα απαιτούνται για να μην βρεθεί ξανά πλημμυροπαθής στον τόπο μας. Με έμφαση στην ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα αλλά και τέσσερις ενέργειες που οφείλει ο Δήμος να αναλάβει, η Χιακή Συμπολίτεία ζητά να προχωρήσει το θέμα των αποζημιώσεων.

 

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:  

"Η αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών  έργων, πρέπει επιτέλους να πάψει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία σαν δευτερεύον ζήτημα. Η προχθεσινή νεροποντή προξένησε διπλάσιες καταστροφές στα ίδια σημεία και στα ίδια σπίτια όπως και πριν από τέσσερα χρόνια.

 Εικόνες  χάους και καταστροφής σε σπίτια, μαγαζιά, βάρκες και στις περιουσίες τους αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Λαγκάδας, μετά την πρόσφατη νεροποντή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πλήρους και χρόνιας εγκατάλειψης τα τελευταία χρόνια της Λαγκάδας και όλης της Βόρειας Χίου γενικότερα από τους Καποδιστριακούς - Καλλικρατικούς Δήμους  και από την Πολιτεία. Η θωράκιση της ιδιοκτησίας των πολιτών από τέτοια φαινόμενα, είναι υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα.

Πριν 4 χρόνια, από ίδιας έντασης νεροποντή προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στις ιδιοκτησίες των κατοίκων της Λαγκάδας. Ακολούθησαν δεκάδες συσκέψεις από όλους τους αρμόδιους φορείς και αποφασίστηκαν ενέργειες και έργα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιας έκτασης καταστροφές. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, με παρόμοια νεροποντή, οι καταστροφές σε ιδιοκτησίες ήταν διπλάσιες και τα ίδια σπίτια που είχαν πάθει  ζημιές τότε, ακριβώς τα ίδια έπαθαν μεγαλύτερες  τώρα.

Η αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών  έργων, πρέπει επιτέλους να πάψει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία σαν δευτερεύον ζήτημα. Μπορεί η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων να μην «στολίζει» την εκάστοτε βιτρίνα των μνημονιακών Δημοτικών Αρχών, αλλά θωρακίζει την προστασία της ιδιοκτησίας των κατοίκων τους.

Είναι γεγονός ότι χωρίς την ενεργοποίηση των κατοίκων, αλλά και την κινητοποίηση των εργαζομένων σε Δήμο και Πυροσβεστική, οι ζημιές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες. Ωστόσο, η καταστροφή αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί.

  • Απαιτείται από την νυν Δημοτική Αρχή, άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωσή τους, χωρίς  χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  • Απαιτείται άμεσα και χωρίς αναβολή, η πραγματοποίηση ενός χρόνιου  αιτήματος  των κατοίκων της Λαγκάδας, που αφορούν τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας του δάσους από Αγ. Γιάννη προς Σχολείο Λαγκάδας, δεδομένου ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς μένει απροστάτευτο ένα μεγάλο τμήμα του οικισμού της Λαγκάδας σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.
  • Απαιτείται άμεσα η σωστή διευθέτηση των ποταμών στο Γλυφό και στα Καταλύματα, εκεί που το πλάτος τους μειώνεται σημαντικά. Ειδικά στον Γλυφό, η μείωση του πλάτους του ποταμού από 10,00 μέτρα στο 1,50 μέτρο, είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και να παρασυρθούν δεκάδες βάρκες που ήταν στον Γλυφό.
  • Στον περιφερειακό δρόμο της παράκαμψης της Λαγκάδας, απουσιάζουν παντελώς τα αντιπλημμυρικά έργα, που έπρεπε να προβλεφθούν όταν κατασκευαζόταν ο δρόμος.

Η περιοχή της Λαγκάδας, όπως και άλλες περιοχές του νησιού μας, έχουν μείνει δυστυχώς απροστάτευτες απέναντι στον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Απαιτείται η άμεση εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Διαφορετικά θα αναγκαστούμε να ξαναμιλήσουμε για αναμενόμενες καταστροφές". 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ