2.12.2014 16:33

29 φορείς συνιστούν… μειωμένο ΦΠΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Την «βαθύτατη αγωνία» τους για τα σενάρια που θέλουν τον μειωμένο ΦΠΑ των νησιών να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά 29 αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί κι επιστημονικοί φορείς του Βορείου Αιγαίου.

Η πρωτοβουλία για την επιστολή ανήκει στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου και μέσα σε αυτή επισημαίνεται ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές.

 «Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση», αναφέρουν κατηγορηματικά οι υπογράφοντες φορείς.

 Η πραγματικότητα του Αρχιπελάγους

 Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στις ζωτικής σημασίας ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Αιγαίου σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και σε αυτούς της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας.

 Από το κείμενο της διαμαρτυρίας δεν λείπουν και οι αναφορές για την ποιότητα των μεταφορών με τους υπογράφοντες να επισημαίνουν ότι: «Στα νησιά του Αιγαίου οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων».

Τα νησιά του Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων. 

Στα νησιά του Αιγαίου, λόγω εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων, έχει επέλθει δραματική περικοπή των ευρωπαϊκών πόρων για βασικά  έργα υποδομής.  

Στα νησιά του Αιγαίου αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ».

«Καίρια βλάβη στην οικονομία των νησιών»

 Σημαντικά είναι και τα όσα σημειώνουν οι 29 φορείς για τα όσα θα ακολουθήσουν μετά την ενδεχόμενη κατάργηση του ΦΠΑ καθώς όπως τονίζουν στις τοπικές κοινωνίες είναι αδύνατο να αντιληφθούν «πώς μπορεί να εξετάζεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην οικονομία των νησιών και κατά συνέπεια στη χώρα».

 «Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.

 Ποια οικονομική και πολύ περισσότερο αναπτυξιακή σχολή θα εξέταζε την επιβολή ενός μέτρου που από τη μία πλευρά πρέπει να «ζυγίσει» ένα προσδοκώμενο υποθετικό δημοσιονομικό όφελος της τάξεως των 347 εκατ. και από την άλλη πλευρά τις αναπόφευκτες και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει και που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι βέβαιο ότι θα  οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά;

 Πιστεύουμε πως ο ρόλος και η θέση μας επιβάλουν να εργαστούμε  με συνέπεια προς την κατεύθυνση της άρσης των δυσχερειών που βιώνουμε σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια της ύφεσης, ιδιαίτερα στα νησιά μας που έχουν πληγεί ίσως και περισσότερο από κάθε τι άλλο, αλλά συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή ενός σημαντικού πυλώνα της οικονομίας μας, που κυρίως είναι ο τουρισμός.

 Η μόνη ελπίδα εξόδου από τη σημερινή οικονομική δυσχέρεια είναι η στήριξη των τομέων της οικονομίας που μπορούν να λειτουργήσουν ως  ατμομηχανή για την ανάκαμψή της.

 Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση να απορρίψει κάθε πρόταση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά», καταλήγουν.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ