18.7.2013 15:51

20 βλήματα στο φως μετά από εκατοντάδες χρόνια

Ο ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΦΡΟ ΑΝΕΣΥΡΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

Τον πολιορκητικό του χαρακτήρα αλλά και τα στοιχεία που το συνέδουν με τις μάχες του παρελθόντος ανακάλυψαν από πρώτο χέρι, οι εργάτες που έχουν αναλάβει τα έργα για την ανάπαλση της Porta Maggiore στο Κάστρο.

Χωρίς να το περιμένει κανείς, η τσάπα του εκσκαφέα που εκτελεί τις εργασίες ανέσυρε μαζί με τα μπάζα της κεντρικής πύλης και βλήματα κανονιών, που χρησιμοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Με έκπληξη  οι εργάτες της εταιρείας των αδελφών Πικούνη, που έχει αναλάβει την ολοκλήρωση όλων των φάσεων εκσκαφής, αποκατάστασης και ανάδειξης του γεφυριού, ξεχώρισαν προσεκτικά τα 20 περίπου βλήματα και τα παρέδωσαν στην αρχαιολογία.

Από τα πρώτα στοιχεία της αυτοψίας η 3η ΕΒΑ, εκτιμά ότι δεν έχουν σχέση με τα μπάζα που μεταφέρθηκαν για την επίχωση της Τάφρου μετά την απελευθέρωση.

Όπως εικάζεται, η περιοχή πρέπει να είναι γεμάτη από παλιά βλήματα κανονιών που χρησιμοποιήθηκαν  σε κάποιες από τις πολλές πολιορκίες του. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι την περίοδο της Τουρκοκρατίας η κεντρική είσοδος ονομαζόταν Πύλη των Κανονιών.

Προς αξιοποίηση

Σύμφωνα και με το Δήμο Χίου, υπάρχει η πρόθεση σε συνεργασία με την Αρχαιολογία να κοσμήσουν την Porta Maggiore στην εισοδό του Κάστρου μέσα σε ειδικές προθήκες, ενώ για τον ίδιο λόγο ενδέχεται να μεταφερθεί στο Κάστρο κάποιο από τα παλιά κανόνια του που διασώζονται.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ