30.9.2021 13:37

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

Η τελευταία Πέμπτη του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (Ι.Μ.Ο) ως Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας. Ο φετεινός εορτασμός έχει ως θέμα «Ναυτικός: στον πυρήνα του μέλλοντος της Ναυτιλίας». Και δεν νοείται μέλλον της ναυτιλίας χωρίς τους Χιώτες, τους Αιγνουσιώτες και τους Ψαριανούς, γυναίκες και άνδρες. Είναι οι άνθρωποι της θάλασσας, οι οποίοι από αρχαιοτάτων χρόνων πρωταγωνιστούν στους μεγάλους ωκεανούς απ‘ όποιο «πόστο» κι αν έχουν επιλέξει. Είναι αυτοί που περνώντας την σκυτάλη από γενιά σε γενιά αδιακόπτως, έχουν φέρει την Ελληνική Ναυτιλία στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας, κερδίζοντας τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη των πάντων. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε καιρό ειρήνης και πολέμου, το αδάμαστο χιώτικο ναυτικό, ο θαλασσινός χαρακτήρας και το εμπορικό δαιμόνιο των κατοίκων των νησιών μας, όχι πάντα χωρίς αιματηρές θυσίες και οδυνηρές απώλειες, απετέλεσε και αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της ναυτιλιακής και οικονομικής δύναμης της χώρας μας.

Οι δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και η ανθρωπιστική κρίση που έχει επιφέρει, όπως τόνισε και στο φετινό του μήνυμα ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Kitack Lim, μας επιβάλλει να θέσουμε τον ναυτικό στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων μας, εκφράζοντας παράλληλα τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας προς αυτόν, για την αντοχή, τον επαγγελματισμό και την αποφασιστικότητά του.

Με τα ίδια συναισθήματα και την υπόσχεση ότι θα στέκομαι πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια και προβληματισμό του Χιώτη και της Χιώτισσας ναυτικού που «μέσα στις φλέβες τους κυλούν οι Ωκεανοί και είναι η σκέψη τους ανοικτό βιβλίο της Γεωγραφίας», ενστερνιζόμενος τους στίχους του ποιητή μας Ματθαίου Γ. Μουντέ, θα ευχηθώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΟΥΡΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ, ΓΑΛΗΝΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ, και ΚΑΛΗ – ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΟΥΣ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ