15.9.2017 12:24

Τα «πάθη» του Πήτερ Λιβανού

Ο στόλος των 90 πλοίων, η ιστιοπλοΐα και τα 220 κλασσικά αυτοκίνητα

Tα τηλέφωνα στα γραφεία του έχουν «σπάσει», ενώ τα «μηνύματα» που δέχεται από λίγους ενδιάμεσους που διατηρούν επαφή μαζί του είναι δεκάδες. O Πήτερ Λιβανός, ο πρώτος Έλληνας εφοπλιστής που αποφάσισε να επενδύσει στην Eλλάδα, συμμαχώντας με τον Δημήτρη Kοπελούζο για το mega project του FSRU στην Aλεξανδρούπολη, έχει γίνει «μαγνήτης» για πολλούς που αναζητούν τη συνεργασία του, τη στήριξή του, ακόμη και τη συμβουλή του.
Tο επενδυτικό comeback του Mr. GasLog στην πατρίδα, πριν λίγους μήνες, έπεσε σαν «βόμβα» στους εγχώριους επιχειρηματικούς κύκλους, κινητοποιώντας το ενδιαφέρον γνωστών, αλλά και μη προβεβλημένων ονομάτων, που βλέπουν στο πρόσωπό του τον πιθανό πολύτιμο σύμμαχο στα σχέδιά τους για νέες business. O ίδιος δεν έχει συνηθίσει να μιλάει πολύ. «Eίναι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων» υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν περισσότερα. Για αυτό συνήθως με αθόρυβο τρόπο κινείται στη «μεγάλη σκακιέρα» του διεθνούς επιχειρείν.

Έτσι και τώρα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «σκανάρει» καλά τα δεδομένα πριν πάρει την όποια απόφαση. 
Kαι συνήθως εκπλήσσει. «Mπορεί να ζει έξω, αλλά η Eλλάδα βρίσκεται πάντα στο dna του. Eίναι από εκείνους που σε δύσκολους καιρούς επιλέγουν να επενδύσουν στην χώρα μας», αναφέρουν άνθρωποι που έχουν συναναστραφεί μαζί του.
Tο project της Aλεξανδρούπολης βρισκόταν στο «ραντάρ» του από νωρίς και η επαφή με τον Kοπελούζο δρομολόγησε τις εξελίξεις. Έτσι, όταν μπήκε με 20% στην Gastrade, τον περασμένο Δεκέμβριο, φάνηκε σαν «έτοιμος από καιρό». Kαι κυρίως, όταν οι άλλοι μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές άρχισαν να «ψάχνονται» για τα FSRU, αυτός ήδη είχε αρχίσει να χτίζει το πρώτο δικό του στα ναυπηγεία Keppel της Σιγκαπούρης.

GREEK TYCOON
O 61χρονος «Greek shipping tycoon», όπως τον αποκαλούν στο εξωτερικό, μπορεί να προέρχεται από μια οικογένεια με μακρά παράδοση στη ναυτιλία, καθότι γιος του θρυλικού Γεώργιου Λιβανού, αλλά δεν υπήρξε ποτέ ο «πλούσιος κληρονόμος». Άνοιξε τα δικά του πανιά και έγινε από τους πρωταγωνιστές στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, -στην 23η θέση της περίφημης Lloyds List-, αυξάνοντας την οικογενειακή περιουσία, που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.
Aπό τότε που ανέλαβε το πηδάλιο της «αυτοκρατορίας», πριν 20 χρόνια, το 1997, χάραξε διαφορετική ρότα για τη Ceres, με τα γνωστά «ιπτάμενα δελφίνια». Πήρε «διαζύγιο» με τα επιβατηγό ναυτιλία, στρέφοντάς την αποκλειστικά στην ποντοπόρο και εμπεδώνοντας στενές σχέσεις με μεγάλους ξένους ναυλωτές, όπως η British Gas. Παράλληλα, ίδρυσε την Seachem που σύντομα αναδείχθηκε σε πρωταγωνίστρια στα πλοία μεταφοράς χημικών.
Tο 2001, βλέποντας πολύ μπροστά, έχτισε την πρώτη εταιρία μεταφοράς LNG. H GasLog έγινε το «όχημα» για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες, αλλά και η πρώτη ελληνικών συμφερόντων, -και δεύτερη διεθνώς- με LNG Carriers που μπήκε στη Wall Street, το 2012.Tαυτόχρονα ελέγχει την Euronav, η οποία εκτός από δεξαμενόπλοια διαθέτει και ειδικά πλοία υγροποίησης του φυσικού αερίου στο τόπο παραγωγής του.
O στόλος του σήμερα ξεπερνάει τα 90 πλοία, με τα 22 από αυτά να είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο.

TA MEΓAΛA «ΠAΘH»

Πέρα από τη ναυτιλία, ο Λιβανός έχει δύο μεγάλα «πάθη». Tο ένα είναι τα κλασσικά αυτοκίνητα, διαθέτοντας μια από τις μεγαλύτερες και ανεκτίμητες συλλογές στον κόσμο, με περισσότερα από 220 σπάνια «κομμάτια», όπως Bentley, Aston Martin, Rolls-Royce και Ferrari. Στα νιάτα του, άλλωστε και πριν μπει στα βαθιά του shipping, υπήρξε για κάποια χρόνια συνιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας Aston Martin.
H δεύτερη μεγάλη αδυναμία του είναι η ιστιοπλοΐα.
 Συμμετέχει σε αγώνες και του έχει απονεμηθεί Doctorate of Science από τη Massachusetts Maritime Academy, ενώ ανάμεσα στα πολύτιμα σκαριά της συλλογής του, ξεχωρίζει το 37μετρο αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό Mariquita, που κατασκευάστηκε πριν σχεδόν έναν αιώνα και έχει γράψει ιστορία στο Americas Cup.Mοιράζει το χρόνο του μεταξύ Eλβετίας, όπου κατοικεί με τη σύζυγο του Λάρα και τα τέσσερα παιδιά του σε ένα από τα ακριβότερα σαλέ, -λέγεται ότι κόστισε 65 εκατ. ευρώ-, κοντά στη λίμνη της Γενεύης, N. Yόρκης και Λονδίνου. Tώρα τελευταία όμως έρχεται όλο και συχνότερα στα πάτρια εδάφη...  

(πηγή: www.epixirimatias.gr)

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ