16.3.2021 10:17

Συμμετοχή της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων σε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την Γαλάζια Οικονομία

H Ναυτιλιακή Λέσχη Χίων στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Blue Schools πραγματοποίησε δωρεάν online εκπαίδευση / webinar στις 10 Mαρτίου 2021 με θέμα: Γαλάζια Οικονομία και η σημασία της για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το webinar διοργάνωσε η συνεργάτιδα εταιρεία Idec, μέσω της πλατφόρμας GoToWebinar. Στόχος του webinar ήταν όχι μόνο η ενημέρωση για ζητήματα Γαλάζιας Οικονομίας αλλά και η προοπτική της επιχειρηματικότητας σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες πλήττονται – μεταξύ άλλων – από ανεργία κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και εγκατάλειψη και περιβαλλοντική ρύπανση. 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκε ο «Οδηγός για Εκπαιδευτικούς» που οι εταίροι του έργου ανέπτυξαν από κοινού και που περιλαμβάνει θεωρία και πληροφορίες πάνω στη Γαλάζια Οικονομία, πίνακες με φορείς που την στηρίζουν αλλά και σχέδια τάξης και ιδέες για Projects μέσα αλλά και έξω από τη σχολική τάξη, ώστε οι εκπαιδευτικοί να εμπλέξουν σε αυτά τους μαθητές τους και να τους ευαισθητοποιήσουν πάνω σε θέματα Γαλάζιας Οικονομίας. Ο οδηγός αυτός θα είναι σύντομα διαθέσιμος μέσα από την ιστοσελίδα του έργου και στα ελληνικά. 

Παράλληλα έγινε αναφορά από τoν επικεφαλής του έργου (Remi Bellia, Petra Patrimonia Corsica) στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που μόλις ξεκίνησε και έχει ως όραμα να συνδέσει πολλά παράκτια και νησιωτικά σχολεία με στόχο, κατά την ολοκλήρωσή του, να συγκεντρώσει καινοτόμες ιδέες και λύσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την Γαλάζια Φιλοσοφία. 

Πρώτη ομιλήτρια η κυρία Σουζάνα Λασκαρίδη, μίλησε για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη αλλά και για την Κυκλική Οικονομία μέσω της εταιρείας Blue Cycle. Ακολούθησε η κυρία Λαμπρινή Γρηγόρη, Διευθύντρια του Γυμνασίου Αστυπάλαιας παρουσιάζοντας καλές πρακτικές γαλάζιας οικονομίας από το νησί και αναφέρθηκε σε μια εξίσου ενδιαφέρουσα διάσταση, αυτή της μείωσης του τοπικού πληθυσμού. Ακολούθησε ο κύριος Engin Cengiz, από την Επαρχιακή Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας της Αττάλειας και μίλησε για την διαδικτυακή παρουσία του Blue Schools στην εκπαιδευτική πλατφόρμα e-Twinning. 

Γενικότερα, το πρόγραμμα Blue Schools στο οποίο συμμετέχει η Λέσχη, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει σχολεία και μαθητές προκειμένου να χτίσουν ένα βιώσιμο μέλλον. Εισάγει την Μπλε Οικονομία στη σχολική εκπαίδευση ώστε να διαμορφώσει μια γενιά που θα στηρίξει την περιβαλλοντική ευαισθησία, μια γενιά που θα ενημερωθεί για τις θαλάσσιες επαγγελματικές και επιχειρησιακές ευκαιρίες καθώς επίσης θα συμβάλει στην διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των λειτουργιών του. 

Ο Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χιων, Καπτ. Αντώνης Πιτσιλός και το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση του παραπάνω webinar και ειδικά τα εμπλεκόμενα σχολεία της Χίου και Ψαρών που συμμετείχαν σε αυτό: 

∙ 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου (διευθύντρια: κα Πωλίνα Τέττερη) 

∙ 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου (διευθυντής: κος Γεώργιος Παντελίδης) 

∙ Δημοτικό Σχολείο Παναγίας Ερυθειανής (διευθύντρια: κα Μαριάννα Πελαντή) 

∙ 11ο Δημοτικό Σχολείο Χίου (διευθυντής: κος Μάρκος Σκούφαλος) 

∙ 8ο Δημοτικό Σχολείο ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ (διευθυντής: κος Γεώργιος Γαρρής) 

∙ Δημοτικό Σχολείο Καλλιμασιάς Χίου (διευθύντρια: κα Στέλλα Λουκάκη) 

∙ Δημοτικό Σχολείο Ψαρών (διευθυντής: κος Άρης Βασιλόπουλος) 

∙ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρκου Ομηρούπολης Χίου (διευθυντής: κος Κών/νος Βούλγαρης)

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ