31.8.2017 15:16

Πανελλαδική τιμή στον Έλληνα Ναυτικό ζητά η Περιφερειακή Ενότητα Χίου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον υπουργό Ναυτιλίας με αίτημα η ημέρα μνήμης να υποστηριχθεί εθνικά.

 

Επαναφέρει στο Υπουργείο, μετά από 2 χρόνια, το αίτημα για την καθιέρωση Ημέρας Μνήμης και τιμής στους Απολεσθέντες Ναυτικούς του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με αίτημα που υπέβαλλε ο Στ. Κάρμαντζης.

Όπως αναφέρει ο κ. Κάρμαντζης απευθυνόμενος στον υπουργό Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή, το αίτημα για την καθιέρωση Ημέρας Μνήμης είχε υποβληθεί και πριν από 2 χρόνια, ωστόσο η τότε ηγεσία του Υπουργείου δεν είναι δείξει κανένα ενδιαφέρον για να το υλοποιήσει.

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο αριθμός των ελληνικών απωλειών ανήλθε στα 486 πλοία, συνολικού τονάζ 1.400.000 περίπου ΚΟΧ, τα οποία αντιπροσώπευαν το 72% του συνολικού δυναμικού της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Τα μισά περίπου από τα πλοία αυτά απωλέσθηκαν κατά τα δύο πρώτα έτη του πολέμου. Από τους 19.000 ναυτεργάτες των ελληνικών πληρωμάτων, οι οποίοι εργάζονταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, περίπου 4.000 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, κυρίως λόγω των βυθίσεων από τορπιλισμούς. Από αυτούς που κατάφεραν να επιζήσουν 2.500 επέστρεψαν ως ανάπηροι, ενώ άλλοι 200 επέστρεψαν με βαριές και ανεπανόρθωτες ψυχικές βλάβες, λόγω των βάναυσων εμπειριών που έζησαν ως ναυαγοί ή ως αιχμάλωτοι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης, ζητώντας η Ημέρα Μνήμης να προσλάβει πανελλήνια διάσταση, με σχετική Απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας με την ενεργό συμμετοχή ολόκληρης της Ελληνικής Ναυτικής Οικογένειας και βεβαίως των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.  

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ